Cum și pentru ce putem apela la Avocatul Poporului

Cum și pentru ce putem apela la Avocatul Poporului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vă luptați cu birocrația din justiție ori vreo instituție din administrația publică nu v-a soluționat legal o anumită cerere? Întâmpinați probleme legate de aplicarea unei legi și ați epuizat căile prin care să găsiți o soluție pentru ca o prevedere normativă să vă fie aplicată corespunzător? Avocatul Poporului este soluția care, de 25 de ani, este la îndemâna gălățenilor pentru rezolvarea unor asemenea situații.

Un sfert de veac a trecut de când în România, inclusiv la Galați, a luat ființă instituția Avocatului Poporului, cea care ar trebui să îi ajute pe cetățeni în rezolvarea unor chestiuni aparent fără ieșire în relația cu justiția și administrația publică.

Chestiunile birocratice și administrative trebuie aduse la cunoștință printr-o petiție scrisă. Petiționarul trebuie să dovedească refuzul instituției de a rezolva problema, respectiv, cererea prin care pretinde apărarea unui drept și nu trebuie să plătească nicio taxă de timbru. Petiţiile adresate Avocatului Poporului trebuie formulate în scris şi transmise prin poştă, inclusiv cea electronică, prin telefon, fax sau direct, prin intermediul audienţelor.

Pentru cele trei județe din aria de competență, Galați, Brăila și Vrancea, Biroul Teritorial Galați al Avocatului Poporului primește petiții prin poştă la adresa din municipiul Galați, bd. Marea Unire nr. 109, județul Galați, sau prin e-mail pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Solicitările se pot depune și personal sau prin mandatar în cadrul programului de audienţe, în zilele de luni și miercuri, în intervalul orar 10.00 - 14.00, iar în zilele de marți și joi, 12.00 - 16.00. De asemenea, reprezentanții instituției vă stau la dispoziție în cadrul serviciului de dispecerat, la telefon 0236/320.010, în timpul aceluiași program.

Cu ce probleme puteți apela Avocatul Poporului

În materie de deficiențe birocratice și legislative, competența Avocatului Poporului este destul de vastă. Atenție, instituția nu vă poate rezolva problema pe fond și nici nu vă poate reprezenta în proces sau influența decizia unei instanțe judecătorești. Astfel, competența Avocatului Poporului în soluționarea unor petiții care privesc autoritatea judecătorească se concretizează în posibilitatea sa legală de a se adresa, după caz, ministrului Justiţiei, Ministerului Public sau preşedintelui instanţei de judecată, care sunt obligaţi să comunice măsurile luate într-o problemă legată de birocrație, cu care justițiabilii se confruntă frecvent în relațiile cu instanțele.

Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională cu privire la neconstituţionalitatea legilor adoptate de Parlament, înaintea promulgării acestora de către preşedintele României, poate ridica în faţa Curţii Constituţionale excepţii de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele în vigoare și poate formula, la solicitarea Curţii Constituţionale, puncte de vedere la excepţiile de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor, care se referă la drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

De asemenea, Avocatul Poporului poate sesiza instanţa competentă de contencios administrativ, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recursul în interesul legii, pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătorești. În privința problemelor legate de relațiile cu instituțiile din administrația publică, Avocatul Poporului are dreptul să facă anchete proprii, să ceară autorităţilor orice informaţii sau documente necesare anchetei, să audieze şi să ia declaraţii de la conducătorii autorităţilor administraţiei publice şi de la orice funcţionar care poate da informaţiile necesare soluţionării petiţiei.

Nevoia de transparență

Recenta aniversare a 25 de ani de existență a instituției a fost un prilej pentru reprezentanții Avocatului Poporului de la Galați de a și-i apropia pe cei care se pregătesc pentru o carieră în slujba legii. 150 de studenți la specializările Drept și Administrație Publică din cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității "Dunărea de Jos" din Galați au participat la întâlnirile organizate la "Zilele porților deschise la Avocatul Poporului", având ocazia să se familiarizeze cu specificul activității și să ia pulsul instituției menite să apere drepturile fundamentale ale cetățenilor în raport cu statul.

Citit 968 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2022 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.