Cât vom plăti pentru transportul public din 2023? Majorări substanțiale propuse de administrația locală
Foto: Anca Melinte

Cât vom plăti pentru transportul public din 2023? Majorări substanțiale propuse de administrația locală
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Aleșii locali vor decide joi, 24 noiembrie 2022, cât vom plăti, de la 1 ianuarie 2023, pentru un bilet de călătorie cu mijloacele de transport ale societății Transurb și care vor fi tarifele pentru abonamente. Așa cum ați putut afla deja din "Viața liberă", se propune majorarea tarifelor existente: în loc de 2 lei, 2,50 de lei biletul cumpărat de la chioșcuri sau automate, respectiv, 3 lei pentru cel achiziționat direct de la șofer sau vatman, 114 lei pentru abonamentul Plus Nominal, care costă acum 90 de lei, și, respectiv, 70 de lei pentru abonamentul Basic 45, care acum costă 55 de lei.

O ședință de Consiliu Local fierbinte se anunță joi, 24 noiembrie 2022. Fierbinte pentru buzunarele gălățenilor, în primul rând, dar și pentru că dezbaterile i-ar putea "înfierbânta" pe aleșii locali. Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre care vor fi supuse aprobării vizează tarifele din transportul public local valabile de la 1 ianuarie 2023.

Așa cum "Viața liberă" a anunțat încă din 15 noiembrie 2022, vestea bună este că, de la 1 ianuarie 2023, gălățenii își vor putea cumpăra bilete de călătorie și din mijlocul de transport, de la șofer sau vatman. Vestea proastă este că atât biletele de călătorie, cât și abonamentele de transport ar putea costa mai mult.

Tarifele propuse pentru bilete și abonamente

În loc de 2 lei biletul de călătorie valabil 60 de minute, gălățenii ar putea plăti 2,50 de lei pentru același titlu de călătorie, cumpărat de la cabina de bilete sau de la automat, respectiv, 3 lei, dacă îl cumpără în mijlocul de transport, de la conducătorul auto sau de la vatman.

Majorări substanțiale se vor resimți și în costul abonamentelor, indiferent dacă sunt cu număr nelimitat sau limitat de călătorii. Conform propunerilor prezentate aleșilor, abonamentul Plus Nominal 1, valabil o lună, va costa 114 lei, în loc de 90 de lei, cât este acum. Abonamentul Plus Nominal 3 ajunge la 325 de lei, iar Plus Nominal 6, la 625 de lei. Abonamentul Basic 25, valabil o lună, ar putea costa 56 de lei, abonamentul Basic 45 - 70 de lei pe lună, Basic 60 - 119 lei, fiind valabil două luni, Basic 135 - 194 de lei, fiind valabil trei luni, iar Basic 270 - 376 de lei, fiind valabil șase luni.

Extraportofelul electronic va însemna tot 10 călătorii valabile trei luni, dar pentru care vom plăti 24 de lei, în loc de 19 lei, cât este acum.

Plata prin SMS a biletului de călătorie cu durată de 60 de minute ar putea fi 0,60 de euro plus TVA.

Plata prin aplicația mobilPay Wallet a biletului de călătorie cu durata de 60 de minute ar urma să fie 2,75 lei. 

Biletul special de călătorie cu durata de 60 de minute va fi de 30 de lei. Acest document li se adresează persoanelor prinse de controlori că nu dețin titlu de călătorie valabil și validat sau documente care atestă gratuitatea. Ei pot plăti biletul special de călătorie, iar în acest caz nu li se întocmește proces-verbal de contravenție.

În ceea ce privește facilitățile și gratuitățile, acestea ar urma să fie identice cu cele din prezent.

Scumpire și pentru posesorii de mașini

De scumpiri nu vor scăpa nici gălățenii care dețin autoturisme. Tot la votul aleșilor se află și o propunere de majorare a tarifului de bază al abonamentului pentru utilizarea unui loc de parcare în parcările de reședință, de la 120 de lei pe an, la 140 de lei pe an. Cel puțin așa prevede proiectul care ar urma să modifice Regulamentul de atribuire a locurilor de parcare rezidenţiale.

Rămâne de văzut ce vor propune și decide aleșii locali.

Citiţi şi: Amendament PNL: Schemă de fidelizare a pasagerilor Transurb care nu beneficiază de facilități 

Citit 5105 ori Ultima modificare Joi, 24 Noiembrie 2022 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.