Ce constructori vor să modernizeze strada Domnească
Foto: Anca Melinte

Ce constructori vor să modernizeze strada Domnească
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Asocieri de firme cu nume mai mult sau mai puţin sonore îşi dispută contractele de proiectare şi lucrări pe strada Domnească, în cadrul licitaţiilor derulate de Primăria municipiului Galaţi. Este vorba despre investiţii a căror valoare estimată depășește 37,53 milioane de lei fără TVA.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, două asocieri au depus oferte pentru contractul cu o valoare estimată de 16.480.125 de lei fără TVA, care are ca obiectiv proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a străzii Domnească, pe tronsonul cuprins între strada Nicolae Gamulea (Biserica Greacă) și strada Gării (Biserica Catolică). Este vorba despre Asocierea Gendav - Genymar 2008 şi despre Asocierea Lemacons - Oldroad Construct - Citadina ’98 - Add Global Design – Tancrad - Creative Road Design.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, municipalitatea cere: lucrări de modernizare și reabilitare a carosabilului și trotuarelor, refacerea zonei din fața Teatrului Dramatic, reconfigurarea și modernizarea spațiilor verzi, sisteme de irigații automatizate, piste pentru bicicliști, bănci și coșuri de gunoi, iluminat public de tip LED. De asemenea, se doreşte amenajarea de elemente tip „Aleea Celebrităților - Walk of Fame” pentru circa 150 de personalități marcante ale Galațiului. Iar pentru pietonalizarea în weekend, în zona intersecției cu strada Gării, dar și la intersecțiile cu drumurile laterale, se vor monta stâlpi retractabili automați, cu acționare electrică sau hidraulică.

Termenul de realizare a contractului ar trebui să fie de 14 luni, din care trei luni - proiectare și 11 luni - execuție.

Dacă tot am pomenit Biserica Greacă, reamintim că Primăria caută proiectant şi constructor pentru a reamenaja piaţeta de acolo. Valoarea estimată a contractului este de 3.197.124 de lei fără TVA, iar ofertele aflate acum în analiză au fost depuse de: Asocierea Moviland Met - Fraicom - Consumcoop Galaţi şi, respectiv, Asocierea Rovis Lider – Arhideskvision.

Aşa cum v-am informat, aproape nimic din ceea ce există acum în piaţetă nu mai este dorit de Primărie. Ar urma să fie amenajate insule verzi, o zonă pietonală de tranzit, una de promenadă, o zonă pentru adunări, relaxare, târguri și minispectacole, pentru că se creează o zonă de amfiteatru, dar şi o nouă fântână arteziană similară celei de la Potcoava de Aur. Proiectul mai cuprinde și o fundație cu soclu pentru amplasarea unui monument de for public - bustul unei personalități elene dintre cele care şi-au pus amprenta asupra existenței şi dezvoltării oraşului nostru.

Termenul de realizare ar trebui să fie de 14 luni, din care patru de proiectare și 10 de execuție.

Tot în derulare este şi licitaţia pentru renovarea integrată a Palatului „Simion Gheorghiu” de pe strada Domnească nr. 24, contract de proiectare şi execuţie în valoare estimată de 17.854.977 de lei. O singură ofertă a fost depusă de către Asocierea Rovis Lider - Servland - Atu Consulting.

Trebuie spus că toate aceste contracte aflate în licitaţie au acelaşi criteriu de atribuire „cel mai bun raport calitate – preţ”. Rămâne de văzut dacă licitaţiile se vor încheia cu succes şi când anume.

Cert este că pe strada Domnească, lucrările de modernizare vor putea demara numai după reabilitarea rețelei de apă pe segmentul strada Eroilor – strada Gării, cea de pe segmentul Gamulea – Eroilor fiind deja realizată. Potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la reţeaua de apă Primăria a atribuit în toamna anului trecut un contract în valoare de 1.270.185 de lei Asocierii Dreams Riviera - WSD Engineering.

Foto: Anca Melinte

Citit 9061 ori Ultima modificare Luni, 05 Decembrie 2022 12:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.