Corp nou de 35 de milioane de euro la Spitalul Municipal din Tecuci

Corp nou de 35 de milioane de euro la Spitalul Municipal din Tecuci
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preluat de Consiliul Județean (CJ) Galați la începutul acestui an, Spitalul Municipal "Anton Cincu" din Tecuci are mare nevoie de reabilitare, în contextul în care această unitate sanitară deservește nu doar municipiul din nordul județului, ci și pacienți din numeroasele comune limitrofe.

Adresabilitatea este demonstrată de statisticile din 2019 (an premergător apariției pandemiei de COVID-19), dar și din 2020, când măsurile de reducere a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 au condus la limitarea internărilor.

Având în vedere toate acestea, CJ a elaborat un proiect, însoțit la această dată și de un studiu de fezabilitate privind construirea unui corp nou al Spitalului Municipal tecucean, cu regim de înălțime D+P+3E+etaj tehnic, finanțarea urmând a fi asigurată, cel mai probabil, cu fonduri europene. În acest nou imobil ar urma să fie creată Secția de Spitalizare de Zi, relocarea Camerei de Gardă, a Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, precum și a altor secții și compartimente: Endoscopie, Bloc Operator (cu patru săli de operație), ATI, Chirurgie Generală, Compartiment Ortopedie și Traumatologie, Medicină Internă, Unitate de Transfuzii Sanguine, Sterilizare și Farmacie.

Conform unui referat de aprobare întocmit de specialiștii CJ, există o discrepanță între infrastructura existentă și volumul serviciilor medicale prestate la această unitate medicală, iar acest dezechilibru produce disfuncționalități ce afectează calitatea și cantitatea ofertei publice de servicii medicale. De asemenea, spațiile aferente corpurilor de clădiri existente au fost construite în perioada 1905-1915 și nu mai corespund niciunui criteriu sau normativ tehnic. Referitor la starea funcțională a infrastructurii existente a spitalului, se semnalează probleme structurale grave, ce nu permit asigurarea serviciilor medicale la nivelul nevoilor actuale. În plus, supraaglomerarea din cadrul secțiilor și structurile constructive unite la mijloc de căile de acces nu asigură separarea circuitelor aseptic/septic, ori salubru/insalubru.

Terenul pe care ar urma să fie realizat acest proiect sanitar are peste 25.000 de metri pătrați, cu o suprafață construită desfășurată a clădirii de 9.430 metri pătrați, 100 de paturi spitalizare continuă, cinci paturi spitalizare de zi, 10 paturi ATI și cele patru săli de operații, față de două în prezent. Corpul noului spital se va lega de UPU existent printr-un tunel de legătură, iar noile spații din viitorul corp de clădire vor fi integrate în cadrul facilităților existente. În acest sens, în ultima ședință ordinară a CJ din acest an, indicatorii tehnico-economici din studiul de fezabilitate întocmit estimează o valoare totală a investiției de aproape 172,5 milioane lei (inclusiv TVA), din care construcții-montaj circa 92,7 milioane lei. Proiectul de hotărâre se va afla marți, 20 decembrie, pe masa aleșilor județeni.

Citit 1373 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2022 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.