Legea scutirii de datorii la întreţinere, reciclată

Legea scutirii de datorii la întreţinere, reciclată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea 175/ 2010 privind ştergerea penalităţilor la întreţinere, deşi aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele României, deşi în vigoare (a fost publicată la 20 iulie 2010, în Monitorul Oficial) trebuie să se întoarcă la Parlament! Anunţul l-a făcut ieri chiar iniţiatorul legii, deputatul PC Bogdan Ciucă (FOTO).

Juristul gălăţean, membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a explicat că legea este atât de simplă şi uşor de aplicat, încât în teritoriu nu o înţelege toată lumea: oamenii sunt obişnuiţi să primească normative de aplicare, ori această lege specială nu avea nevoie de aşa ceva.

Deputatul va completa textul cu niscai lămuriri mură-n gură şi va trece din nou legea prin Parlament şi la promulgare, din care este sigur că o să iasă fără probleme ca şi prima dată. Iniţiatorul legii explică: dacă plăteşti datoria la zi şi te încadrezi în venitul de sub 1.000 de lei lunar pe membru de familie, administratorul asociaţiei de proprietari, care cunoaşte câţi membri de familie sunt, operează ştergerea penalităţii şi trimite lista cu cei şterşi la furnizor.

Cei care beneficiază trebuie să aducă doar „fluturaşul” cu datele salariale din luna precedentă şi să declare pe propria răspundere că nu au şi alte venituri. Dacă mint, răspund în faţa Justiţiei, conform legilor… Toate acestea trebuie „povestite” şi în textul legii, ca să nu fie interpretate în fel şi chip, cum se  întâmplă acum.

Deşi Legea 175 a fost criticată de furnizori şi asociaţii de proprietari din ţară, deputatul spune: „Este o lege foarte-foarte-foarte bună”, venită într-un moment bun, căci  iarna va mări preţurile la întreţinere. 

Deputatul a discutat la Galaţi şi cu juriştii Apaterm şi Electrocentrale. El pune scăderea cu 30 la sută a încasărilor la întreţinere pe seama reducerilor salariale şi de personal şi spune că, din contră, fără legea care i-a făcut pe mulţi datornici să plătească, încasările ar fi fost mult mai proaste. 

„Nu trebuie să mai aşteptăm norme metodologice pentru această lege”, ne-a asigurat ieri parlamentarul conservator – legea este în vigoare, „cine nu o aplică răspunde penal!” Iar  dacă se vor mai aduce completări, acestea nu schimbă cu nimic lucrurile, doar precizează ceea ce era logic să se facă.

Deputatul a discutat şi după apariţia legii cu reprezentanţii furnizorilor servicii şi ai asociaţiilor de proprietari, cu locatari cu şi fără datorii şi admite că în prezent pot fi interpretate diferit, „cu sau fără rea-voinţă”, unele prevederi ale legii. Deci, peste două săptămâni, Ciucă va depune un nou proiect de lege, care să nu mai permită interpretări.

Ciucă nu crede promisiunea Guvernului

„Un punct important” în noul proiect va viza rezolvarea problemei datoriilor între furnizorul de agent termic şi furnizorul de căldură şi apă caldă - în cazul Galaţiului, Apaterm şi Electrocentrale.

Reprezentanţii Guvernului l-au asigurat, la discutarea Legii 175 în Cameră, că la apariţia legii se va emite o ordonanţă care să reglementeze acest lucru: ea n-a apărut!

Ciucă nu crede că Guvernul se va ţine de cuvânt, cel puţin nu repede, astfel că va stipula lucrurile în noul proiect de lege.

Citit 1429 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.