Din culisele adoptării Legii ANI

Din culisele adoptării Legii ANI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deputatul Ciucă: „S-a lucrat într-o presiune extraordinară!” *

Deputatul conservator Bogdan Ciucă, membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a dat detalii despre munca depusă pentru promovarea Legii ANI, astfel încât România să nu mai primească încă o „bilă neagră” din partea Bruxelles-ului.

Potrivit lui Bogdan Ciucă, în comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a lucrat până seara târziu la Legea lustraţiei, “într-o presiune extraordinară! N-aveai când să lucrezi - am plecat de la zece jumătate seara de la Parlament, iar dimineaţă, la nouă, ne-am întâlnit să discutăm proiectul ANI!”.

După ce conducerea PSD şi PC s-a înţeles cu preşedintele Băsescu, la Cotroceni, să nu ţină mult proiectul în Cameră, a trebuit să se lucreze „într-un ritm infernal”. Deputaţi din alte comisii, nerăbdători, au venit şi ei să vadă, de pe margine, cum merg lucrurile.

„Şi când vedeau în ce ritm se lucrează, spuneau că n-ar vrea să fie în comisia noastră”. Au venit să se intereseze inclusiv liderul de grup PDL Mircea Toader sau preşedinta Camerei, Roberta Anastase. Au fost prezenţi la discuţii şeful ANI, Cătălin Macovei, şi un secretar de stat de la Ministerul Justiţiei, care au răspuns la întrebările comisiei.

Pentru că au fost nemulţumiţi de viteza în care a trebuit să se lucreze, deputaţii PSD şi PC nu au votat legea în plenul Camerei, însă nu au părăsit lucrările; au vrut să asigure cvorumul necesar, şi n-au votat nici împotrivă. Surpriză!, spune Ciucă, PDL n-a avut suficienţi oameni în sală la primul vot.

Abia după invocarea defecţiunii sistemului electronic de vot, numărul a ieşit: cei doi secretari, cel al puterii şi cel al opoziţiei, au numărat mâinile ridicate, fiecare din jumătate de sală.

„Dacă vrei să treci neapărat un proiect de lege, mergi pe varianta asta, căci ai şansa să numeri… în favoarea ta. Când numeri o pădure de mâini, la câteva sute e posibil să mai… greşeşti în favoarea ta. Nu pot să spun că aşa a fost şi acum…”.

Dacă legea pica, era un semnal prost şi pentru români şi pentru Bruxelles, mai spune deputatul. „Am discutat cu ministrul Justiţiei şi mi-a spus că situaţia este foarte înfierbântată la Bruxelles pe subiectul ANI. Ei consideră subiectul chiar mai important decât este şi decât importanţa care i se dă în ţară…”.

Amănunte despre principalele schimbări

„Eu cred că s-au făcut lucruri bune, poate nu cât am fi vrut noi să lucrăm sau cât este obiceiul la Comisia juridică... Totuşi, câteva lucruri au fost modificate”.

„Astfel, inspectorul de la Integritate nu va mai putea, aşa cum a reclamat şi Curtea Constituţională, să dea hotărâre că este sau nu incompatibil cineva, că are averea justificată sau nu – el va trebui să comunice materialul unei comisii formate din judecători şi procurori, special  constituită pe lângă Curtea de Apel, iar comisia  respectivă se va pronunţa şi va cere suplimentar date, acte de la persoana faţă de care există suspiciuni”.

„El nu putea să facă o anchetă, pentru că nu era abilitat, şi nici să ia decizii, pentru că nu era instanţă… Şi o făcea!  Alt aspect: am introdus – şi aceasta a fost o propunere a mea, care a venit şi în proiectul de la Guvern – ideea să avem două declaraţii de avere”.

„Una, cu toate datele cerute, care să fie la dispoziţia ANI, a instanţelor judecătoreşti, a tuturor organelor abilitate, iar o a doua declaraţie, fără detalii - de unde am cumpărat o casă, ca să nu apară pe site şi vânzătorul, care nu este demnitar, sau să nu apară unde se ţin bunurile, pentru a nu afla hoţii…”.

„Au existat amendamente privind interzicerea publicării în orice formă pe site a declaraţiilor de avere şi interese – Curtea a decis că nu este constituţional, iar am zis că nu este corect, atâta timp cât nu am nimic de ascuns!”.

Eu îmi asum asta atunci când m-am hotărât să candidez sau să accept o funcţie de demnitar, sau de funcţionar public… ”.

Citit 526 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.