Miza luptei - Primăria Galaţiului

Miza luptei -  Primăria Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primul pas a fost făcut de liderul PDL Galaţi, Mircea Toader, care a pornit un şir de acuzaţii la adresa actualului primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae (PSD) * Reacţia social democraţilor nu a întârziat să apară * Deputatul Florin Pâslaru îl atacă însă pe prefect * Nici liberalii nu stau deoparte, deputatul Victor Paul Dobre continuându-şi reproşurile la adresa lui Mircea Toader *

Devreme sau nu, lupta pentru scaunul de primar al municipiului Galaţi a început. Cu sondaje mai mult sau mai puţin oficiale, în care ordinea celor preferaţi de gălăţeni ar fi (evident, în funcţie de partidul care comandă sondajul) împărţită între Nicuşor Ciumacenco (PSD), Marius Necula (PDL) şi Marius Stan (PNL) – aici, prezentaţi în ordine alfabetică! -, cu maşini de campanie de pe care ne zâmbeşte deja cunoscutul semn electoral „Om bun”, sau cu declaraţiile belicoase din Consiliul Local ale alesului Marius Stan, toate acestea sunt semne clare că doritorii scaunului de primar nu vor mai lăsa, ca la alegerile trecute, pe ultima sută de metri, misiunea de a câştiga încrederea gălăţenilor.  

Deocamdată însă, nu este timp şi nici loc de afişe electorale sau sacoşe cu zahăr şi făină, ci este momentul declaraţiilor politice.

Mircea Toader a pus piciorul în prag

Declaraţiile liderului PDL Galaţi, Mircea Toader, făcute pe 22 august, au trezit numeroase reacţii din partea multor aleşi gălăţeni. Şi nu degeaba!

Liderul PDL a criticat dur deciziile luate la nivelul Primăriei, privind reducerea de personal, decizii, care, în fapt, nu conduc la reducerea efectivă a cheltuielilor, fiind vorba doar de transferuri de personal sau de modificare de statut, aşa cum serviciul Administrarea Domeniului Public a fost transformat în societate comercială!

Un alt atac al deputatului s-a referit la programul ISPA, dar nici relaţia Apaterm-Electrocentrale nu a scăpat de critici. 

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae (PSD) – principalul vizat în tirul criticilor liderului PDL Galaţi - a reacţionat imediat, după care au urmat reacţii din partea şefului SADP, Eduard Grosu (PC), şi a deputaţilor Florin Pâslaru (PSD) şi Victor Paul Dobre (PNL). Reacţiile celor doi deputaţi au, totuşi, mici diferenţe.

În timp ce liberalul Dobre a preferat să îşi îndrepte tirul către fostul său coleg de Alianţă, Mircea Toader, Florin Pâslaru a recurs la o altă strategie: a făcut referiri la adresa prefectului, fost membru PDL, susţinut de actualul partid de guvernământ…

PSD îl atacă pe prefect, iar PNL pe „colegul Toader”, aflat în campanie

Florin Pâslaru s-a arătat îngrijorat de numărul din ce în ce mai mare de hotărâri ale Consiliului Local nevalidate de către prefectul judeţului Galaţi: 

„Nu înţeleg de ce prefectul refuză să valideze aceste hotărâri.  Primarul şi consilierii s-au chinuit să găsească soluţii pentru respectarea OG 63, dar se gândesc şi la cultura gălăţeană, motiv pentru care au încercat diverse artificii. Când cauţi soluţii atât pentru cultură, cât şi pentru respectarea OG 63, se găsesc anumiţi politicieni care critică şi spun că prefectul nu va fi de acord…”.

„Ca şi transformarea SADP în societate comercială, păi dacă rezistă va merge, dacă nu, îşi rupe gâtul! Pe de o parte vrem descentralizare, vrem să spunem în gura mare că prefectul nu face parte dintr-un partid anume, dar pe de altă parte este foarte sigur că prefectul nu va valida acea hotărâre prin care SADP se transformă în societate”.

„Păi, este prefectul înregimentat  politic sau nu? De unde ştie domnul Toader că prefectul nu va valida acest lucru?”.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre şi-a menţinut tirul atacurilor la adresa fostului său coleg de Alianţă, Mircea Toader, reproşându-i acestuia că nu luptă pentru menţinerea agenţiilor regionale la Galaţi (cea mai recentă desfiinţare este cea de la Mediu, care se adaugă regiilor locale desfiinţate de la Poştă, CFR Marfă şi DSP Tecuci): 

„Văd că, mai nou, domnul preşedinte PDL este foarte supărat pe faptul că nu sunt de acord cu reorganizarea sistemului bugetar. Înţeleg de la domnia sa că reorganizarea înseamnă să muţi de la Galaţi, la Iaşi, la Constanţa şi dacă nu mai ai loc pe acolo, să muţi la Bucureşti, servicii, posturi, oameni şi să laşi şomeri la Galaţi...”.

„Este de neadmis ca preşedinte al partidului de guvernământ, de filială, care numeşte toţi şefii deconcentratelor să fii aşa lipsit de preocupare pentru soarta gălăţenilor. Chiar şi un singur post care pleacă din Galaţi la vremurile astea de restrişte este o mare pierdere!”.

„Domnul Toader uită că OG 63 este una din marile pacoste care au căzut pe capul administraţiilor locale, uită că - OG 63 - a încălcat Constituţia ţării şi principiile autonomiei locale, convenţia pe care am semnat-o în 1997, privind autonomia locală…, uită toate astea şi este preocupat de Galaţi…”.

„Au amestecat actorii cu păpuşile, actorii trebuie să se înscrie într-o fundaţie... Îi dau un sfat domnului Toader: lasă Galaţiul, lasă România, căci este o problemă mai grea – la 1 septembrie încep alegerile interne în partid, deci, ocupă-te de domnul Boldea…”.

Citit 1508 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.