Primăria face rost de bani pentru investiţii (şi) prin vânzarea terenurilor oraşului

Primăria face rost de bani pentru investiţii (şi) prin vânzarea terenurilor oraşului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Încercând să facă rost de bani pentru investiţii, Primăria municipiului Galaţi a scos la licitaţie publică şase terenuri libere de construcţii şi aşteaptă, până pe 17 februarie 2023, ofertele din partea celor interesaţi să cumpere. Preţurile fără TVA de la care vor porni licitaţiile variază între 193,89 euro/mp - cel mai scump teren - şi 26,1 euro/mp - cel mai ieftin. Stabilirea acestor valori a generat controverse la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local din 2023. Trebuie spus că evaluarea imobilelor nu a mai fost făcută de serviciul Geotopocad din cadrul Primăriei Galaţi, ci de către experţi independenţi.

Şase terenuri libere de construcţii, situate în diferite zone ale oraşului, proprietate privată a municipiului Galaţi, îşi caută cumpărători în cadrul unor licitaţii publice organizate de Primăria Galaţi.

Cel mai valoros este un teren intravilan de 369 mp, situat în strada Stadionului nr. 17A, pentru care prețul de pornire este de 193,89 euro/mp, fără TVA. Nu mai puţin de 144 de euro/mp, fără TVA este preţul de pornire pentru o suprafaţă de 369 mp, situată pe strada Mărăști nr. 42. Cea mai generoasă suprafaţă - 800 mp - se află pe strada Brăilei nr. 223B, unde preţul porneşte de la 80 euro/mp, fără TVA. Pentru un teren de 500 mp, situat în strada Calea Prutului nr. 220A, licitaţia va porni de la 63,55 euro/mp fără TVA. Ultimele două terenuri se află pe strada Nicolae Labiş nr. 18A şi, respectiv, 16A, lot 2. Pentru cel de 305 mp, prețul de pornire este de 34,53 euro/mp, fără TVA, iar pentru cel de 793 mp - 26,1 euro/mp, fără TVA.

Aceste valori au fost stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local, în 21 decembrie 2022, la finalul unei dezbateri care a stârnit controverse între aleşi. Trebuie spus că, în afară de cele şase terenuri licitate, s-au aprobat şi alte 21 de vânzări directe, către persoane fizice sau agenţi economici, a unor terenuri închiriate sau concesionate, ocupate deja de construcţii. Cele mai multe dintre aceste proiecte fuseseră respinse la vot de câteva ori, pentru că aleşii locali USR au pus la îndoială evaluările făcute de serviciul Primăriei, Geotopocad. Iar consilierii PNL au insistat că evaluatorii trebuie selectaţi cu respectarea legislaţiei achiziţiilor publice. Iată că acest fapt s-a întâmplat, dar tot au apărut controverse.

Paradoxuri semnalate de grupul USR

Discuţia despre cele 27 de proiecte de vânzare a terenurilor proprietatea privată a municipiului Galaţi a fost deschisă de către consilierul local USR Daniel Zinica. Apreciind faptul că s-a ales un evaluator privat, politicianul a reclamat discrepanţe foarte mari, şi nu numai de preţ: "evaluatorul privat a evaluat terenul de pe strada Tecuci nr. 189A la 78 de euro/mp, în timp ce Geotopocad l-a evaluat la 175 de euro/mp. Ridică semne de întrebare că avem o evaluare de 2,5 ori mai mică. Problema e că terenul de pe strada Tecuci are toate utilitățile, şi a fost comparat cu terenuri fără utilităţi. Pare că am compara un Logan cu o căruță de butelii. Dacă noi dăm cu un preţ 78 de euro/mp în loc de 175 de euro/mp, cât e valoarea lui, inclusiv Primăria iese în minus!".

"Acum Geotopocad e bun?", a fost replica ironică a administratorului public Cezar Bichescu, care a punctat că parafa unui evaluator acreditat ANEVAR nu poate fi contestată, acesta asumându-şi întreaga responsabilitate.

Soluţia a venit din partea consilierei USR Flavia Susnoschi: dacă între două evaluări sunt diferenţe mai mari de 25 la sută, se impune o a treia evaluare...

"Noi am invocat respectarea unei proceduri prevăzute de Codul Administrativ, evaluarea făcută de independenți. Primăria a înțeles să respecte o procedură legală, să organizeze licitație și să îi fie încredințate aceste evaluări unui independent. Pe noi ne-a interesat să fie respectat un principiu legal, nu ne-am pronunțat asupra valorilor", a declarat consilierul PNL Laurenţiu Onose, arătând că primarul este singurul în măsură să decidă dacă un teren poate fi vândut sau să devină o investiţie.

"Nu-i vând nimic nici mamei, nici lui tata!"

"Oameni buni, avem sarabanda asta a vânzărilor de doi ani. Mi s-a solicitat expert în locul Geotopocad, am luat expert. Acum nu e bun nici expertul! Nu-i vând nici mamei, nici lui tata nimic. Nu am niciun interes personal, cel mai probabil nici dvs. Nu vinde nimeni orașul Galați! Vorbim de suprafeţe de câțiva metri pătraţi. Primăria a dat o dată bani pentru o evaluare la Geotopocad, a mai dat alți bani la două companii pentru evaluări independente, dăm și a treia oară pentru o a treia părere! Pentru că discrepanțele sunt consistente, de la simplu la dublu sau la triplu. Dar hotărâți-vă o dată cum vă poziționați vizavi de vânzări. Banii din vânzări au o destinație specială, merg pe investiții, nu pot fi folosiți pentru salarii sau altceva, nici măcar pentru spectacole", a spus primarul Ionuţ Pucheanu.

După o pauză de gândire şi negocieri, cele 27 de vânzări au fost aprobate, fie cu câte 23 de voturi, pentru că grupul USR s-a abţinut, fie în unanimitate.

Top vânzări directe

Rămâne de văzut cât va câştiga Primăria din licitaţii. Pentru a avea o privire de ansamblu asupra preţurilor cu care vor fi vândute direct cele 21 de suprafeţe de teren, vă spunem care sunt cel mai mare şi, respectiv, cel mai mic scor. Astfel, pentru vânzarea terenului în suprafață de 790 mp, situat pe strada Portului nr. 8 S2-S1, către societatea Oceania SRL, prețul de vânzare este de 247 euro/mp, fără TVA. La polul opus, vânzarea terenului de 33,59 mp, situat pe strada Traian Vuia nr. 29, bloc J8, parter, către o gălăţeancă va fi făcută la prețul de 42 euro/mp, fără TVA. Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare vor fi suportate de către cumpărător.

Cine evaluează imobilele Galaţiului

Potrivit rapoartelor de specialitate cuprinse în proiectele de hotărâre privind vânzarea terenurilor oraşului, evaluatorii la care a apelat Primăria Galaţi sunt Emy Eval SRL din Cluj şi, respectiv, Getyka Financiar SRL din Iaşi. Cu acestea două, Primăria a încheiat contracte pentru servicii de elaborare a rapoartelor de evaluare în vederea stabilirii valorii de piață pentru imobile proprietatea privată a municipiului Galaţi.

 

Citit 6342 ori Ultima modificare Marți, 07 Februarie 2023 12:48

5 comentarii

  • postat de ss
    Luni, 06 Februarie 2023 16:52
    5.13.148.***
    Jaful de 3 decenii continua.....tot ei, atat de dragi votantilor locali! Ne meritam soarta!
    0
    0
  • postat de carmen
    Luni, 06 Februarie 2023 10:44
    195.32.91.***
    da cine mai cumpara 360 m ....si ce dezvoltare mai are orasul .....doar asfalt peste asfalt ...nu o stada in plus ,nimic nimic ..doar construim, ptr cine ?
    0
    0
  • postat de Progresistu
    Luni, 06 Februarie 2023 09:28
    82.76.59.***
    Dupa mne potopul, asta a fost modul in care a fost ,,condus,, arasul vreme de 30 de ani,, iar arogantu , nu se dezminte….vindeti ca de altceva nu sunteti in state, sa atrageti investitori, pentru a opri fuga tinerilor din oras, tineri care sunt cei ce conduc la dezvoltare, la progres, la bunastare.
    0
    0
  • postat de Zicală-sărăcia strică omenia
    Luni, 06 Februarie 2023 08:03
    109.166.130.***
    Ca la omul sărac la talcioc, care-și vinde lucrurile din casă, că nu mai are bani de mâncare. Așa primarul, primăria după 33 de ani, au intrat în sărăcie, vaca de muls, nu mai are lapte, au început să vândă ''din casă''.
    0
    0
  • postat de Banu Maracine
    Duminică, 05 Februarie 2023 21:51
    95.76.59.***
    Daca nici din aceasta zona nu iese ceva de la dna, poate este bine sa cotizam ca judet la cei de la Iasi sau din alte judete/regiuni, care ajung desori in zona pe motive profesionale.
    Iar noul sediu al directiei galatene poate fi dat adp-ului care are macar activitati vizibile ca rezultat (vezi bl
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.