Clădiri cu risc seismic ale spitalelor gălăţene, propuse pentru demolare

Clădiri cu risc seismic ale spitalelor gălăţene, propuse pentru demolare
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În ședința ordinară de marți, 28 februarie, Consiliul Județean Galați își propune să demareze lucrări ce vizează eliberarea incintelor unor unități sanitare aflate în subordinea instituției de o serie de clădiri vechi, cu risc seismic. În acest sens, pe ordinea de zi figurează două proiecte de hotărâre legate de aprobarea indicatorilor tehnico-economici luați în calcul pentru aceste intervenții. 

Discutăm, mai întâi, despre desființarea Pavilionului de Dermatovenerologie (corp C21) de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Sf. Cuvioasa Parascheva", valoarea totală a lucrărilor fiind estimată la 591.325,84 lei, inclusiv TVA, din care partea de construcții-montaj este evaluată la 504.684,53 lei. Este vorba despre o construcție ajunsă într-un stadiu avansat de degradare, cu o vechime de circa o sută de ani, în condițiile în care Spitalul de Boli Infecțioase a fost construit în perioada interbelică. Concluziile expertizei tehnice asupra clădirii arată că structura de rezistență este deficitară la acțiunea cutremurelor specifice zonei, încadrându-se în clasa de risc seismic II, din care fac parte clădiri susceptibile de avariere majoră la cutremur, putând pune în pericol siguranța utilizatorilor. Totodată, în nota de fundamentare, se menționează că actuala construcție nu corespunde nici din punct de vedere funcțional sau al dotărilor și se propune demolarea acesteia, deoarece cheltuielile pentru repunere în funcțiune și consolidare sunt costisitoare și nu se justifică.

În mod similar, la Spitalul de Pneumoftiziologie a fost identificată centrala de abur, o construcție într-un stadiu avansat de degradare, cu o vechime de 70 de ani. Aceasta a fost construită în 1952 și a trecut prin patru cutremure semnificative (cele din 1977, 1986, 1990 și 2005), fără a se efectua intervenții de consolidare a clădirii sau reparații capitale ale pereților ori suprastructurii. Și de această dată, concluziile expertizei tehnice sunt în favoarea demolării, având în vedere gradul ridicat de risc seismic, clasa II. Totodată, se arată că în imediata vecinătate se află noul Ambulatoriu Integrat de Specialitate, iar vechiul imobil este unul de tip tehnologic/industrial, needilitar și neconform normativelor. Vechea centrală de abur nu poate fi utilizată nici pentru scopuri administrative (hale depozitare/spații pentru reparații), mai degrabă impunându-se ridicarea  unor clădiri noi echipate, din construcție metalică ușoară. De această dată, costurile sunt evaluate la 386.280,60 lei, inclusiv TVA.

Deocamdată, cele două proiecte se vor afla, mâine, la votul aleșilor județeni.

Citit 2964 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2023 04:01

2 comentarii

  • postat de caddy
    Marți, 28 Februarie 2023 10:48
    89.238.225.***
    spor de seismicitate, exista asa ceva? aberezi
    0
    0
  • postat de Spor de seismicitate-prăbușire ?
    Marți, 28 Februarie 2023 00:36
    109.166.128.***
    Până la propunere și desființare, este cale lungă, doar avem experiență după 33 de ani de perpetuă sărăcire generală. Acum, oamenii care muncesc în aceste clădiri cu risc ridicat de prăbușire la un eventual cutremur, nu ar trebui să primească, spor de seismicitate ? Doar tot avem la bugetari-special
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.