Proiectul ISPA-Gunoi versus realitatea din teren

Proiectul ISPA-Gunoi versus realitatea din teren
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Serviciul local de salubritate vinde PET-urile la centrele de colectare! * Situaţia se va schimba, spune şeful Ecosal

În municipiul Galaţi există 15-20 de puncte de colectare a PET-urilor, care achiziţionează aceste deşeuri în general de la persoanele care supravieţuiesc comercializând gunoaiele reciclabile din ghenele de gunoi ale blocurilor.

Tot la centrele de colectare a PET-urilor vinde deşeurile din plastic şi serviciul public de salubritate Ecosal. Potrivit directorului societăţii, Ion Ionescu, presa, folosită în societate, până acum opt luni, pentru balotarea PET-urilor s-a stricat, iar achiziţionarea uneia noi nu s-a mai justificat, în condiţiile în care la Galaţi este pe punctul de a se da în folosinţă o fabrică de selecţie a gunoiului menajer, construită prin proiectul ISPA.

Reamintim că în municipiul Galaţi se derulează proiectul Ispa «managementul integrat al deşeurilor», în valoare totală de 23,8 milioane de euro, care prevede închiderea gropii actuale de gunoi, deschiderea uneia ecologice, construcţia de staţii de sortare, compostare, înfiinţarea de puncte verzi, dar şi dotarea societăţii locale de salubritate cu containere ecologice şi utilaje de specialitate.

Potrivit directorului Ionescu, „situaţia cu PET-urile vândute la alte centre de colectare nu va mai dura mult, căci deja s-au făcut primele probe la fabrica de selecţie. Trebuie, totuşi, remediate nişte probleme, ca, de exemplu, faptul că fabrica nu are perforator pentru PET-uri.

Eu cred că în maxim două săptămâni fabrica va fi pusă în funcţiune, iar PET-urile colectate de societatea noastră vor fi aduse aici”. Şi nu de PET-uri duce lipsă Ecosal, având în vedere că legislaţia impune ca toate societăţile de stat să colecteze selectiv plasticul, hârtia şi sticla, la care se adaugă şi punctele experimentale, de colectare selectivă (din cel puţin trei cartiere – Dimitrie Cantemir, ANL Gară sau Ţiglina).

Numai de la zecile de şcoli din oraş – de la care Ecosal ridică şi PET-urile, în cadrul contractului de salubrizare – se adună cantităţi impresionante.

Cine cui dă bani pentru reciclarea bidoanelor din plastic?

Fără a ascunde că nu este de acord cu sistemul instituit de autorităţile locale, prin care Ecosal ridică PET-urile din şcoli (în baza contractului de salubritate, deci, contra cost din partea şcolii), inspectorul şef şcolar Doruleţ Resmeriţă spune că, din contră, „Ecosal ar trebui să plătească pentru PET-urile colectate de şcoli, aşa cum, de pildă, se întâmplă în vreo zece unităţi şcolare, care au încheiat un contract cu o firmă privată.

În medie, o şcoală poate obţine, din comercializarea PET-urilor, 700 până la 2.000 de elei pe lună, bani care pot fi folosiţi în şcoală”. 

Întrebat dacă la viitoarea fabrică de prelucrare a PET-urilor, construită cu fonduri europene, Ecosal le va oferi bani celor care vor aduce astfel de deşeuri, Ion Ionescu spune că „nu s-a luat în calcul o astfel de situaţie, dar mai mult ca sigur că se vor da bani”.

Şeful Ecosal spune că „odată cu instalarea în oraş a containerelor moderne, închise, din care gunoierii nu vor mai putea să scoată PET-urile, nici nu vor mai fi astfel de clienţi”. Dar, până la urmă, bani buni din PET-uri pot face şi instituţiile publice…    

Dincolo de neînţelegerile dintre Inspectoratul Şcolar şi Ecosal rămâne situaţia aberantă,  într-un oraş  în care se cheltuie zeci de milioane de euro pe colectarea civilizată a gunoiului, că până şi societatea locală de salubrizare vinde PET-urile punctelor private de colectare!

Citit 1118 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.