Grupul Şcolar şi Primăria din Pechea - abonaţi la energia solară

Grupul Şcolar şi Primăria din Pechea - abonaţi la energia solară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Montarea panourilor pe cele două clădiri, operaţiune care va fi gata la începutul lunii octombrie, costă peste 750.000 de lei * Banii vin de la Ministerul Mediului, prin Programul „Casa Verde” *

Primăria comunei Pechea a accesat Programul „Casa Verde”, derulat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, şi a obţinut o finanţare de 751.219 lei pentru a monta panouri de captare a energiei solare pe două clădiri din localitate: corpul Grupului Şcolar „Costache Conachi” şi sediul Primăriei. Lucrările sunt pe punctul să înceapă.

„Operaţiunile de montare a panourilor solare pe cele două clădiri vor demara luni, 20 septembrie, şi vor fi gata în două săptămâni. Ele vor fi executate de firma Technik Grup Ind din Ploieşti”, ne-a declarat primarul din Pechea, Iancu Boldea.

În prezent, cele două imobile sunt încălzite cu lemne. Atât Grupul Şcolar, unde învaţă peste 1.000 de elevi, cât şi Primăria, unde lucrează în jur de 40 de persoane, au centrală termică pe bază de combustibili solizi. „Sistemele actuale de încălzire nu vor fi înlocuite. Ele vor funcţiona în continuare, însă necesarul de căldură va fi completat de căldura generată de panourile solare”, a explicat edilul.

Principiul de funcţionare a panourilor solare este următorul: panourile captează căldura solară şi, prin intermediul unor tuburi, o transferă unui flux de apă. În acest fel apa este încălzită şi poate fi folosită ca atare sau poate încălzi un imobil. Sistemul nu utilizează energie electrică, este ecologic şi – cel mai important aspect – căldura pe care el o generează este gratuită.

Obiectivul Programului „Casa Verde” este acela de a-i încuraja pe români să utilizeze sisteme de încălzire care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, în locul sau în completarea sistemelor clasice de încălzire.

Principiul este simplu: solicitanţii care prezintă un proiect viabil de montare a unei instanţii de încălzire care utilizează energiile alternative primesc bani de la Ministerul Mediului şi Pădurilor pentru a-l pune în practică.

Iniţial, Programul „Casa Verde” a fost destinat doar persoanelor juridice – instituţii publice şi companii private – însă în acest an el a fost extins şi către persoanele fizice. Pentru acestea din urmă, ministerul de resort a alocat 110 milioane de lei în 2010. În limita acestui buget, cetăţenii primesc sume fixe, de până la 8.000 de lei, în funcţie de tipul instalaţiei pentru care optează.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Mediului şi Pădurilor, cei mai mulţi dintre solicitanţii persoane fizice înregistraţi de la 1 iulie, când s-a dat startul depunerii de proiecte, locuiesc în Ardeal.

Explicaţie foto: sediul Grupului Şcolar "Costache Conachi" din Pechea

Citit 818 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.