Fermierii, loviți de amânări, termene și promisiuni încălcate. Nevoile agricultorilor, „virusate” periodic de IPA-Online

Fermierii, loviți de amânări, termene și promisiuni încălcate. Nevoile agricultorilor, „virusate” periodic de IPA-Online
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ca și cum concurența neloială a produselor agroalimentare din Ucraina, seceta din ultimii ani sau dificultățile întâmpinate în valorificarea producției pe lanțuri logistice coerente din care să rezulte rentabilitate pentru toți cei implicați nu erau de ajuns, fermierii români au un nou inamic: aplicația informatică a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Mai întâi, actualizarea IPA-Online la noul Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027 a întârziat eliberarea adeverințelor ce permit fermierilor să ia credite în baza subvențiilor care urmează să le intre în conturi în acest an (vezi și Galațiul ar putea elibera mai devreme adeverințele APIA pentru marii fermieri). Fermierii s-au săturat de promisiuni, ba că se rezolvă lucrurile de la 1 aprilie, ba de pe 10 sau până la Paște, când anul trecut situația era clarificată încă din martie.

Cei mai afectați sunt marii cultivatori din sectorul vegetal, care astfel pot avea probleme cu campaniile de însămânțare din această primăvară. Dacă își imaginează cineva, prin ministerul de resort sau agenții, că așteaptă ciclul de producție să se mute vreo hârtie de pe un birou pe altul sau, ca acum, vreo informație dintr-o aplicație în alta, înseamnă că agricultorii și guvernanții trăiesc în lumi paralele.

De la marile suprafețe, la creșterea animalelor

Mai nou, problemele informatice par a se fi mutat în sectorul zootehnic. "Având în vedere că termenul de depunere a Cererilor de plată APIA - Campania 2023 este 15 mai, vă rog să urgentați digitizarea suprafețelor și actualizarea culturilor, în aplicația IPA. Pentru moment, se primesc cereri doar cu suprafață și fără animale. În momentul în care dețineți adeverințele de suprafață, eliberate de către Primărie, vă rog să mă contactați telefonic în vederea verificării și închiderii cererii de plată", se arată într-un mesaj primit de la agenție de un fermier gălățean, marți dimineață, 25 aprilie.

Situația a fost confirmată și de alți actori importanți din agricultura gălățeană, cu mențiunea că nu facem niciun proces de intenție funcționarilor din aparatul APIA, oameni care încearcă să rezolve problemele cu "materialul din dotare". Pe de altă parte, veșnicul plimbat de hârtii între instituții, fie și în sistem electronic, pare a nu avea sfârșit, cu fermieri, contribuabili, petenți sau oameni simpli în căutarea rezolvării unei probleme pe post de cărăuși, mai nou într-o digitalizare fără cap și fără coadă.

Nu în ultimul rând, trebuie arătat că o asociere condusă de Siveco Technology a câștigat, ca unic ofertant, licitația organizată de APIA în vederea achiziționării de servicii de dezvoltare, extindere și mentenanță a sistemului informatic ce gestionează cererile de plată către fermieri. Cifra finală a contractului semnat pentru următorii patru ani se ridică la 108,33 milioane de lei, fără TVA, conform profit.ro. Publicația online mai arată că Siveco Romania - companie cu legături către fugarul Sebastian Ghiță - a fost sancționată cu o amendă de 5,88 milioane de lei de Consiliul Concurenței în iulie 2017, într-un dosar de trucare a unei licitații APIA.

Citit 1192 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:25

3 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 26 Aprilie 2023 08:44
    86.124.200.***
    Fermierii sa se uneasca si sa ia exemplul fermierilor din Olanda!Dar nu se intimpla acest lucru ceea ce ma face sa cred ca fermierilor romani le convine aceasta situatie!!!!
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 26 Aprilie 2023 00:36
    5.13.196.***
    Ce va faceti probleme, Daia vegheaza !!!
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 25 Aprilie 2023 23:06
    5.13.197.***
    Ar trebui sa se inchida rusinea aia de Romania TV instant... confiscate toate activele... si sa nu mai poate intra in tara niciodata. confiscate TOATE CONTURILE! Prosti mai suntem! PRAPAD!
    Nici cancerul nu ataca un om sanatos, cum o face coruptia si prostia tara asta! Mai ales DELASAREA NOASTRA! AD
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.