Anulată de Primărie, licitaţia pentru modernizarea bulevardului Coşbuc a fost reluată în urma contestaţiilor. Ofertele constructorilor sunt reevaluate

Anulată de Primărie, licitaţia pentru modernizarea bulevardului Coşbuc a fost reluată în urma contestaţiilor. Ofertele constructorilor sunt reevaluate
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Surprize, surprize! Primăria Galaţi a fost obligată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să reevalueze ofertele depuse de constructori şi proiectanţi pentru prima etapă a modernizării bulevardului George Coşbuc - investiţie estimată la peste 63,9 milioane de lei fără TVA. Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în februarie 2023, licitaţia pentru acest obiectiv a fost anulată. Numai că ofertanţii au depus contestaţii, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) le-a dat dreptate.

Pe segmentul cuprins între arterele Brăilei și Henri Coandă, bulevardul George Coşbuc are mare nevoie de modernizare, realitate de care e conştientă şi Primăria municipiului Galaţi. Dovadă că a depus acest proiect pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

În septembrie anul trecut, Primăria Galaţi a lansat o licitaţie pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a bulevardului George Coșbuc, Etapa I - lucrări drum și rețele edilitare apă-canal. Procedura a fost iniţiată sub incidența unei clauze suspensive, contractul cu ofertantul declarat câștigător urmând să fie încheiat numai în măsura în care fondurile necesare vor fi asigurate prin semnarea finanțării cu Ministerul Dezvoltării. Iar valoarea investiţiei nu e deloc modestă - 63.928.288 de lei fără TVA -, criteriul de atribuire fiind „cel mai bun raport calitate – preţ”.

Ofertanţii nu s-au lăsat aşteptaţi. Aşa cum relatam în octombrie 2022, două asocieri de firme au depus oferte. Conform datelor din portalul achizițiilor publice, este vorba despre asocierea Tancrad, ADD Global Design, Citadina '98, Lemacons, Oldroad Construct și despre asocierea Gendav, Evrodor, Genymar 2008, Alitec Solution, fiecare cu propriii subcontractanți sau terți.

În februarie anul acesta, procedura s-a împotmolit: „Pentru că nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă, licitația pentru modernizarea bulevardului George Coșbuc, etapa I - lucrări drum și rețele edilitare apă-canal, a fost anulată pe 15 februarie 2023”, scriam în „Viaţa liberă”. În mod obişnuit, Primăria ar fi trebuit să lanseze o nouă licitaţie pentru acest obiectiv, dar acest fapt nu s-a întâmplat. Am descoperit că procedura anulată în februarie este repusă în derulare!

Contestaţii admise de CNSC

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, rapoartele elaborate de Primărie în cadrul procedurii au fost ţinta mai multor contestaţii soluţionate favorabil de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Astfel, în februarie 2023, ambii lideri de asocieri, atât Tancrad, cât şi Gendav, au contestat anularea procedurii de achiziţie publică. Prin Decizia nr. 698 din 28 martie 2023, CNSC a admis ambele contestaţii, anulând raportul procedurii: „Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor cu respectarea documentației de atribuire”, a dispus negru pe alb.

Decizia fiind obligatorie, a trebuit să fie respectată de Primărie. Dovadă că acum licitaţia este din nou în derulare, subiect asupra căruia i-am solicitat Primăriei un punct de vedere şi aşteptăm informaţiile cu interes. Rămâne de văzut dacă, de această dată, procedura se va încheia cu succes.

Reamintim că modernizarea pe segmentul cuprins între strada Brăilei și strada Henri Coandă prevede: reabilitarea rețelei de apă; reabilitarea rețelei de canalizare; cămine de vizitare și refacere branșamente riverani; subtraversări ale străzilor; amenajarea părții carosabile; reamenajare trotuare; piste pentru bicicliști; amenajarea spațiilor verzi; lucrări de relocare și protecție aferente instalațiilor de semaforizare, rețele electrice aeriene (coborârea cablurilor în subteran); lucrări pentru preluarea și evacuarea apelor pluviale; amenajarea străzilor laterale pe o lungime de 25 de metri; realizarea semnalizării prin marcaje rutiere și indicatoare rutiere.

Citit 3587 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2023 01:33

6 comentarii

  • postat de Ivascu
    Marți, 23 Mai 2023 14:03
    89.39.81.***
    Daca tot refac sistemulde canalizare, atunci sa prevada pentru fiecare gura de canal, cos din material plastic pentru retinerea gunoaielor (frunze, crengute, masti, servetele umede, hirtii, chistoace), antrenate de apele pluviale. In orasele din tarile civilizate (Romania nu face parte din pacate din ramndul lor), gunoaiele enumerate nu mai infunda istemul de canalizare, pentru ca se opresc in aceste cosuri, care sunt curatate dupa fiecare ploaie / sau la un anumit interval de timp. Se evita astfel desfundarea gurilor de canal folosind lopata cu coada lunga de doi metri, cum se practica la noi
    0
    12
    Raportează
  • postat de Zz
    Marți, 23 Mai 2023 13:17
    95.76.19.***
    Iată un gest măreț făcut de participanții la o licitație cu primaria..CNSC O OBLIGA PE ACEASTA SA REEVALUEZE, IN URMA UNOR CONTESTATII, TRANSPARENTA SI LEGALITATEA UNEI ACHIZIYII PUBLICE. DELOC CONFORTANT PENTRU PRIMARIE. LAUDABIL PENTRU CONTESTATOR. DACA E CHIAR PEBUNE ATUNCI ACHIZITIA A AVUT PROBLEME CUM PROBLEME O SA FIE SI LA CEL CARE A CONTESTAT DACA VA CASTIGA CONTRACTUL. BANI PE FACTURI VA PRIMI GREU PTR. CA NU VA STI CUM SA GRABEASCA ASTA( POATE IL LAMURESC CEI CARE DEJA STIU). Ceva în genul comentariului Paloma. Toti cetățenii știu mai puțin politia , procuratura etc.pe care ii pl
    4
    8
    Raportează
  • postat de je
    Marți, 23 Mai 2023 11:49
    81.12.150.***
    PALOMA gandesti cu penele!
    8
    7
    Raportează
  • postat de magis
    Marți, 23 Mai 2023 09:25
    89.121.200.***
    Oooo, Stancic si Istrate iarasi vor sa mai sfiritiseasca niste parale din buzunarele noastre?
    0
    14
    Raportează
  • postat de Huma
    Marți, 23 Mai 2023 07:38
    95.76.59.***
    De ce se accepta subcontractarea unor astfel de lucrari de investitii in infrastructura?
    Subcontractarea arata ca este posibil si un pret mai mic (acceptat de subcontractor). Dar si faptul ca cel care castiga nu are angajati, expertiza, echipamente si specialisti mai ales. Iar cei care contesta fara motiv real sa nu mai fie acceptati la licitatii sub orice denumire si firma mai apar.
    1
    19
    Raportează
  • postat de paloma
    Luni, 22 Mai 2023 23:49
    5.13.138.***
    primaru' , nemultumit de cotizatie !!!...
    11
    31
    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro