Apariția "parcării cu plată tip incintă", prevăzută cu bariere, constituie una dintre cele mai importante modificări aduse Regulamentului de organizare și exploatare a parcărilor cu plată din municipiul Galați, printr-o hotărâre aprobată de aleșii locali cu doar 14 voturi favorabile - toate PSD. Iată și noile tarife ale parcării cu plată tip incintă: 110 lei lunar pentru permisul necesar persoanelor fizice și 170 de lei lunar în cazul persoanelor juridice.
Proiectul de hotărâre care modifică prevederile Regulamentului de organizare și exploatare a parcărilor cu plată din municipiul Galați a stârnit discuții în ședința de joi, 28 septembrie 2023, a Consiliului Local. Și asta deoarece consilierul local PACT pentru Galați, Gregor Teodorescu, a propus un amendament prin care cetățenii care au închiriat locul de parcare să-și "securizeze" accesul acolo: montarea de blocatoare cu cheie, așa cum există în alte orașe. "Ca să se asigure fiecare cetățean că altcineva nu îi ocupă propriul loc de parcare", a argumentat consilierul.
Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, nu a acceptat, însă, amendamentul. "Sunt câteva orașe - puține - care au acest tip de blocatoare. Cel mai probabil, unde sunt blocatoare vorbim și de cu totul alte tarife decât cele pe care le practicăm noi. Având senzația că prin acele blocatoare rezolvăm o problemă, de fapt creăm alta. Poate că parcările de reședință sunt într-o zonă relativ aglomerată din punct de vedere al traficului sau interesului - zonă comercială, zonă cu birouri. În intervalul 8,00 - 16,00, parcările respective ar putea prelua parte din mașinile cu care cetățenii vin în zona respectivă, nu am face decât să avem o plajă mare de carosabil blocat și, cel mai probabil, în spațiile verzi vom avea mașini. Nu văd pe cine supără că, la ora 13,00, a parcat cineva pe locul pe care de la ora 16,00 parchează cel căruia îi este atribuit locul respectiv. Locurile, dacă mi se permite, eufemistic vorbind, nu sunt ca soțiile", a spus primarul. Și a adăugat că acelora cărora le sunt atribuite locuri de parcare nu le impune nimeni să-și mute mașina după ora 8,00. Dar dacă au plecat la serviciu cu autoturismul, locul rămas gol poate fi utilizat de alții până la ora 16,00.
Noile prevederi
Revenind la regulamentul modificat, iată care sunt principalele noi prevederi. Parcarea cu plată tip incintă este "platforma situată în afara rețelei stradale, racordată la aceasta prin una-două căi de acces, care este dotată cu sistem de intrare-ieșire echipat cu bariere racordate la casa de marcat automată de taxare". Conform autorităților, prima parcare de acest tip, prevăzută cu bariere, va fi în Micro 19, în zona Pieței, dar vor urma și altele.
Dacă programul de funcționare în cazul parcărilor cu plată este de luni până sâmbătă între orele 8,00 - 20,00, parcarea tip incintă este permanentă - 24 de ore pe zi, inclusiv în zilele de sărbători legale.
Iată și tarifele propuse pentru aceste parcări: permisul de acces pentru persoane fizice în parcarea tip incintă este de 110 lei lunar/ loc parcare; abonamentul pentru persoane juridice este 170 de lei lunar/ loc parcare.
O altă modificare adusă Regulamentului se referă la timpul maxim de deblocare după înregistrarea apelului în dispeceratul operatorului de serviciu - 60 de minute, față de 90 de minute de la achitarea tarifului, cum era până acum.