Galațiul, aproape să piardă și instituțiile de mediu, prin reorganizarea ministerului

Galațiul, aproape să piardă și instituțiile de mediu, prin reorganizarea ministerului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Pe lista numeroaselor instituții importante pe care Galațiul le-a pierdut de-a lungul anilor s-ar putea înscrie, foarte curând, încă două: Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și Garda de Mediu.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se va reorganiza și va fi restructurat, în teritoriu, în autorități regionale de mediu, care vor avea în subordine, fiecare, instituțiile de profil din mai multe județe. În proiectul de OUG este prevăzut ca Galațiul să treacă, cu arme și bagaje, în subordinea Bacăului.

Proiectul de ordonanță de urgență reglementează, la primul capitol, înființarea și atribuțiile principale ale Autorităților Regionale de Mediu (ARM), prin fuzionarea agențiilor pentru protecția mediului și prin preluarea unor atribuții de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și Administrația Națională "Apele Române" (ANAR). Odată cu înființarea acestor autorități regionale, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, APM-urile din subordinea sa, precum și ANANP se vor desființa. ARM-urile vor prelua patrimoniul acestora și toate drepturile, obligațiile și litigiile în care acestea sunt parte.

Proiectul de ordonanță de urgență propune înființarea a opt Autorități Regionale de Mediu, cu sediile în orașele Suceava, Bacău, Ploiești, București, Rm. Vâlcea, Brașov, Oradea și Cluj-Napoca. Galațiul ar urma să fie arondat ARM Bacău, alături de județele Bacău, Covasna, Vaslui și Vrancea. Brăila ar urma să treacă în subordinea Ploieștiului, împreună cu județele Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău.

Al doilea capitol al proiectului de OUG vizează înființarea Gărzilor Regionale de Mediu, Ape și Păduri (GRM), prin fuzionarea Gărzii Naționale de Mediu, Gărzii Forestiere Naționale și instituțiilor din subordinea acestora, precum și prin preluarea unor atribuții din cadrul Administrației Rezervației Biosferei "Delta Dunării" și ANAR. La fel ca în cazul anterior, odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră Națională se vor desființa.

Repartizarea regională este similară cu cea a ARM-urilor, Galațiul urmând să treacă în subordinea GRM Bacău.

Pe de o parte, este de salutat inițiativa de a comasa mai multe instituții care uneori se "călcau" pe picioare. Pe de altă parte, în curând, în ritmul acesta, Galațiul nu va mai avea nicio instituție de interes regional sau național.

Citit 5335 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Noiembrie 2023 09:05

8 comentarii

 • postat de Ecolog
  Marți, 14 Noiembrie 2023 12:57
  195.110.4.***
  Aceste instituții nu se desființează, decât acea inutilă Agenție a Ariilor Protejate, ele doar se comasează, se reorganizează, se eficientizează ca și activitate!
  0
  1
 • postat de macarie banu
  Duminică, 12 Noiembrie 2023 11:06
  89.137.225.***
  paguba-n ciuperci!....totul este doar joc politic.Se scimba doar adresa pentru "cotizatii".Acum isi vor face de cap si mai rau pentru ca pana vine "controlul".....se stiu ei cine.Chiar si gospodarii lui peste care rapun arbori doar pentru ca le tine umbra la gradinile de ardei din spatele blocului.
  1
  9
 • postat de un cetatean
  Duminică, 12 Noiembrie 2023 01:29
  84.232.169.***
  București, Brașov, Oradea și Cluj-Napoca sunt in alta liga, ele nu pierd niciodata nimic, doar castiga. Bucurestiul de ce nu e condus de la Ploiesti, ca e doar la 60 km departare, mai aproape decat Tecuciul de Galati?
  0
  7
 • postat de Jiji
  Vineri, 10 Noiembrie 2023 16:33
  84.232.141.***
  Daca in anii 90 era printre primele 5 ale tarii, economic vorbind, cu cei cel ,,conduc,, de 30 de ani va ajunge un targ…orasul din care se fuge, asta a ajuns.
  0
  16
 • postat de Paraschiv N
  Vineri, 10 Noiembrie 2023 15:49
  5.2.205.***
  Taman in parcarea interioara din spatele cladirii din imagine se afla doua autoturisme acoperite de praful vremurilor. Institutia clar se face ca a uitat de ele.
  1
  12
 • postat de StanEx
  Vineri, 10 Noiembrie 2023 09:08
  95.77.107.***
  Cu alte cuvinte "sa se reorganizeze, dar sa nu se schimbe nimic"...! Inteligenta artificiala este solutia si "atarnachii"(cum zice un clasic in viata fost primar in viitor), la munca de jos, la lipit afise deoarece aceasta este nivelul calificarii lor.Ba uniivor si indexari multianuale plus mariri
  4
  9
 • postat de angel
  Vineri, 10 Noiembrie 2023 00:48
  86.120.239.***
  Ne trebuie o reforma administrativa!
  1
  38
 • postat de Dorel
  Joi, 09 Noiembrie 2023 20:00
  5.13.208.***
  Oricum sunt inutile... sunt institutii de taiat frunza la caini... de aia ii amendeaza pe oameni cand distrug frunzele toamna: raman fara obiectul muncii...
  7
  70

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.