Psihiatrul Michael Davidson a devenit Cetăţean de Onoare al Galaţiului

Psihiatrul Michael Davidson a devenit Cetăţean de Onoare al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cu 16 voturi "pentru" şi şase "împotrivă", exprimate în mod secret, Consiliul Local întrunit vineri, 15 decembrie 2023, în şedinţă extraordinară, a decis să-i acorde prof. univ. dr. Michael Davidson titlul de "Cetățean de Onoare al Municipiului Galați". Decizia a fost precedată de o discuţie privind faptul că Michael Davidson este proprietarul imobilului degradat de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 - "Casa cu margarete".

"Recunoscut pe plan local, naţional şi internaţional, având o carieră prestigioasă în domeniul psihiatriei, prof. univ. dr. Michael Davidson - născut în Galaţi şi fost elev al Liceului «Vasile Alecsandri» - este propus pentru acordarea titlului de «Cetățean de Onoare al Municipiului Galați»", anunţam la începutul acestei săptămâni, în ziarul "Viaţa liberă". Arătam în articol că, dincolo de meritele academice şi profesionale remarcabile ale gălăţeanului, acesta este şi proprietarul "Casei cu margarete" - imobilul din strada Nicolae Bălcescu nr. 17, pe care a încercat să îl demoleze. Clădirea a fost salvată de la demolare prin clasificarea ca monument istoric.

Tocmai de la acest articol a pornit discuţia în Consiliul Local, prin intervenţia consilierului USR Daniel Zinica. Politicianul a întrebat dacă s-a luat legătura cu proprietarul imobilului de pe strada Bălcescu nr. 17 şi dacă are în vedere modernizarea lui, pentru a nu se ajunge la vreun incident grav, în care vreun cetăţean să fie rănit.

Replica a venit din partea consilierului PACT pentru Galaţi Gregor Teodorescu: "Domnul Michael Davidson este proprietarul clădirii cunoscute sub denumirea «Casa cu margarete». În loc să-l facem Cetăţean de Onoare, mai degrabă ar trebui să-l supraimpozităm cu 500 la sută pentru clădire, că poate o vinde şi o cumpără cineva care are bani să o reabiliteze".

Primarul Ionuţ Pucheanu a spus din start că e la latitudinea consilierilor acordarea sau nu a titlului de Cetăţean de Onoare: "Nu e verişor cu mama, ca să am vreun interes aparte! Când e vorba de proprietatea omului - că e monument sau nu - să-i spui tu ce să facă… Faptul că a fost oprită demolarea clădirii nu face decât să prelungească momentul în care se va autodemola. Dacă proprietarul nu va vrea să facă nimic cu respectiva casă… ce putem face în afară de a-l supraimpozita?".

Gregor Teodorescu a oferit exemple de bune-practici ale administraţiei din Oradea, dar deja se depăşise subiectul dezbaterii legate de acordarea celei mai înalte distincţii a oraşului.

Dr. Claudiu-Ionuț Vasile, consilier local PSD, iniţiatorul proiectului de hotărâre, şi-a exprimat punctul de vedere: "Haideţi să ne adunăm un pic! Propunerea mea de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare nu are nicio legătură cu o casă. Domnul Michael Davidson este deja Doctor Honoris Causa al Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi. V-am prezentat întreaga sa carieră - este un dosar destul de gros - şi meritele domnului profesor. În concluzie, ar trebui să mergem la vot".

Ceea ce s-a şi întâmplat, majoritatea aleşilor locali hotărând să-i acorde Cetăţenia de Onoare lui Michael Davidson.

Reamintim că, anul acesta, aleşii locali au aprobat acordarea Cetăţeniei de Onoare pentru alte trei personalităţi: jandarmul Cristian Onofrei, un erou al faptelor bune, Cătălina-Diana Popa, doctor în științe umaniste, profesoară de limba și literatura română, autoare de manuale și auxiliare școlare, și Adrian Mihail Nistor, general de brigadă, şef de clinică, doctor în ştiinţe medicale.

Citit 3156 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2023 11:57

9 comentarii

  • postat de Vali
    Duminică, 17 Decembrie 2023 07:51
    89.136.0.***
    Cand a primit Bute, domnul ffff.bun la box, titlul nu s-a indignat nimeni. Si Bute s-a nascut la Pechea. Domnul medic dr.psihiatru s-a nascut in Galati, a copilarit in Galati, a studiat in Galati o perioada . De unde asemenea inversunare ?
    10
    7
  • postat de Corbu
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 16:22
    5.13.167.***
    Ce foloase a adus orasului? Multi termina un liceu si pleaca pe Germania sa ajunga staruri. Au vreun titlu onorific acordat? Cand mostenesti jiltul fostului, ii cam lustruiesti temeinic. Bine ca exista macar 6“contra” balamuc bei
    7
    18
  • postat de Dan
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 15:01
    89.136.0.***
    Statul roman si-a batut joc de proprietatea respectivului 60 de ani. Doctorul psihiatru a evoluat profesional pe munca si inteligenta dansului. Se mandreste ca s-a nascut la Galati si a studiat in acest oras o perioada. Renovarea unei case monument de cultura costa o avere.
    14
    11
  • postat de eu
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 09:02
    86.124.203.***
    Proști de săraci ce suntem și săraci de proști ce suntem! S-a identificat o modalitate de a-i atrage atenția asupra noastră unei personalități, cu ce șanse vom vedea și gherțoii se apucă de înjurat la gazetă...Că nu înțelege el de ce, că progresiști...Și ei fac vin și îl beau la garaj!
    7
    14
  • postat de Dan
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 08:52
    95.76.37.***
    Cetateni de onoare doar cei care s-au nascut si traiesc in Galati
    si care au facut ceva pentru Galati si bineinteles care nu si-au parasit orasul.
    Politica asta de acordarea titlului de Cetatean de Onoare este total gresita!
    Dar vor veni alegerile...Sa va duceti la Davidson sa va aleaga!
    6
    24
  • postat de Cristi
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 07:57
    5.13.223.***
    Practic omul acesta este renumit doar că în altă țară, 99,99999% din galateni nu au întâlnit nicăieri numele renumitului doctor. Pare mai mult un moft făcut de consilierul plictisit tablagiu și Primarul cu poante de tractor. Urâtă ședința de CL și urat dialog al domnilor de la PSD.
    3
    31
  • postat de Dragomir
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 07:30
    86.124.201.***
    Daca politicienii sunt imbecili atunci cei care i-au votat cum sunt?
    Și dacă este așa, ce așteptări sa avem pentru viitor?
    2
    20
  • postat de marr
    Vineri, 15 Decembrie 2023 21:19
    86.124.203.***
    Nu inteleg care-i interesul nostru , al urbei/al cetateanului ...sa-l facem pe 'musiu' cetatean de onoare , SAU sa se Reabiliteze Cladirea , sa nu ne cada-n cap cand trecem pe langa ea ? Astia de la Primarie au Sindromul - Mama Ranitilor . Vino-ncoa' ...sa te Imbrac in Poleiala .
    6
    38
  • postat de Mizeria de Onoare
    Vineri, 15 Decembrie 2023 20:23
    5.13.208.***
    Politicienii nostri au dovedit ca sunt imbecili #progresisti. Spiritul de turma e mai puternic decat ratiunea !
    Acel domn poate fi premiat pentru activitatea academica, dar nu facut cetatean de onoare pentru ca la capitolul asta, prin nesimtirea aratata, pune in pericol alti cetateni obisnuiti...
    5
    54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.