Mijloacele de transport în comun fac staţie într-o intersecţie cu sens giratoriu! Se întâmplă în Piaţa Energiei, în direcţia de mers către Inelul de rocadă de la „Ultimul leu”.
Staţia, care era fixată pe strada Siderurgiştilor, la ieşirea din intersecţia cu sens giratoriu, a fost mutată chiar în rondou, în bucla dintre străzile Combinatului şi Siderurgiştilor, pe prima bandă de circulaţie.
Municipalitatea, care a participat la luarea deciziei, susţine că indisciplina riveranilor şi a şoferilor de maxi-taxi a determinat autorităţile să mute staţia în intersecţia cu sens giratoriu.
„Locuitorii din zonă îşi parcau autoturismele acolo şi, ca să nu mai parcheze, am pus staţia pentru autobuze şi maxi-taxi. În acelaşi timp, microbuzele operatorilor privaţi nu opreau niciodată în vechea staţie, ci exact pe trecerea de pietoni, aşa că Poliţia şi Serviciul Transporturi din cadrul Primăriei au hotărât că cea mai bună soluţie este să mute staţia în sensul giratoriu”, a declarat viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.
Părerile sunt împărţite
Cum au primit gălăţenii această schimbare? De la volan, Bogdan, un tânăr de 28 de ani, ne spune că mutarea este binevenită. „Excelent! În această intersecţie, prima bandă are poziţionarea unui refugiu şi, de aceea, autobuzele şi microbuzele care opresc aici nu îngreunează deloc circulaţia.
Înainte, microbuzele opreau chiar la ieşirea din intersecţie şi blocau una dintre cele două benzi de pe Siderurgiştilor, generând ambuteiaje, căci autoturismele care circulau pe trei benzi în intersecţia cu sens giratoriu erau nevoite să se repoziţioneze, la ieşire, pe o singură bandă.
În plus, fiindcă microbuzele opreau pe trecerea de pietoni, nu vedeam niciodată pietonii care călcau pe zebră”, ne-a spus Bogdan.
În schimb, Silviu (27 de ani), care locuieşte în zonă, se declară total împotriva acestei mutări. „Blocul meu are o parcare extrem de mică. În curând, ea va deveni şi mai mică, pentru că va găzdui culoarul de acces în parcarea subterană a unui complex rezidenţial care se construieşte în apropiere. Până atunci, locatarii blocurilor noi parchează tot în parcarea de suprafaţă, care a devenit supraaglomerată”.
„Ca şi cum asta nu era de ajuns, acum am rămas şi fără soluţia de avarie la care eu şi vecinii mei obişnuiam să apelăm atunci când nu mai aveam loc în parcare: lăsam maşinile pe prima bandă din rondou, acolo unde, după ce a desfiinţat chioşcurile, Primăria a promis că va amenaja o parcare. Acum a pus staţie. Este incredibil! Să ne arate Primăria unde să ne lăsăm maşinile şi noi ne supunem, dar până atunci să nu îndrăznească să ne amendeze pentru parcare interzisă”, a afirmat Silviu, vizibil iritat.
„O soluţie de compromis”
Mutarea staţiei pentru mijloacele de transport în comun într-o intersecţie cu sens giratoriu repune pe tapet două probleme: indisciplina şoferilor de maxi-taxi şi ineficienţa Poliţiei Comunitare.
Aceste neajunsuri sunt ilustrate perfect de un alt exemplu: „staţia” de la semaforul din Ţiglina, lângă sediul „Arcada”, pe care şoferii de maxi-taxi au înfiinţat-o acum câţiva ani cu de la sine putere şi pe care autorităţile nu au fost în stare să o desfiinţeze nici în ziua de azi.
Asta în condiţiile în care şoferii de maxi-taxi staţionează la culoarea verde a semaforului, blochează prima bandă de circulaţie şi accesul pe Brăilei al autoturismelor care vin de pe Constructorilor, îi derutează pe şoferii care circulă pe Brăilei dinspre CEC şi care nu ştiu dacă semaforul e roşu sau verde şi, cel mai grav, creează situaţii periculoase.
S-a întâmplat de atâtea ori ca şoferii care circulau pe banda a doua nu vadă, din cauza unui microbuz oprit „în staţie”, că semaforul e roşu şi să lovească un pieton care traversa regulamentar strada.
În Ţiglina, ca şi în Piaţa Energiei şi în multe alte puncte critice din oraş, este nevoie de acţiunea în forţă a autorităţilor, pentru dezobişnuirea şoferilor de maxitaxi de obiceiurile proaste. Primăria susţine că Poliţia Comunitară face tot ce poate, deşi este clar că nu este de ajuns.
„Echipajele Poliţiei Comunitare stau în Piaţa Energiei, în Ţiglina sau la McDonalds trei-patru zile pe săptămână. Ele nu pot da sancţiuni decât pentru staţionarea interzisă, or, când le văd, şoferii de maxi-taxi nu mai opresc nici pe trecerea de pietoni, nici la semafor, ci în staţie. Însă nu putem ţine maşinile Poliţiei Comunitare blocate tot timpul în aceste intersecţii”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
„Soluţia la care am recurs în Piaţa Energiei, adică mutarea staţiei în intersecţia cu sens giratoriu, este o soluţie de compromis, o soluţie temporară, căci la 1 ianuarie 2011 Poliţia Comunitară va deveni Poliţie Locală şi va avea atribuţii de Poliţie Rutieră, mai puţin radar”.
„Asta înseamnă că nu va mai aplica sancţiuni doar pentru staţionarea interzisă, ci şi pentru celelalte abateri de la Codul Rutier. Va putea opri microbuzele operatorilor privaţi aflate în mers, dacă acestea au săvârşit abateri, şi îi va putea sancţiona pe conducătorii auto cu amendă şi cu puncte, ceea ce – să sperăm – va instaura disciplina în rândul şoferilor de maxitaxi”, a explicat viceprimarul.