Sediul Ambulanței Tecuci va fi refăcut din temelii cu fonduri europene

Sediul Ambulanței Tecuci va fi refăcut din temelii cu fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Sediul Ambulanței din Tecuci va intra într-un amplu program de modernizare și reabilitare, contractul de finanțare fiind semnat marți, 9 aprilie, între Consiliul Județean (CJ) Galați și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) Sud-Est 2021-2027.

Investiția, în valoare de 3,1 milioane de lei - din care grantul european este de 2,1 milioane de lei - vizează refacerea din temelii a sediului Ambulanței din Tecuci, o clădire construită în anii 1950 și la care nu s-au mai făcut niciun fel de lucrări de modernizare sau consolidare. Proiectul derulat de CJ Galați va permite refacerea completă a clădirii. Practic, din structura actuală nu vor mai rămâne decât... pereții, restul urmând să fie înlocuit - structură de rezistență, recompartimentare, tâmplărie, reabilitare termică și energetică. La final, sediul Ambulanței Tecuci va fi unul corespunzător vremurilor actuale, atât din punct de vedere tehnic, cât și al circuitelor medicale.

"Condițiile în care își desfășura activitatea echipa de la Ambulanța Tecuci - în total peste 50 de persoane - erau inacceptabile. Ambulanța din acest municipiu deservește atât Tecuciul, cât și localitățile învecinate, respectiv 19 comune, în total peste 141.000 de locuitori. Ca să vă faceți o imagine, amintim că, în 2023, numărul beneficiarilor serviciilor medicale a fost de 13.200. Oamenii de la Ambulanţă au nevoie de condiții sigure și la standarde moderne pentru a-și desfășura activitatea, iar prin acest proiect vom realiza acest lucru. De asemenea, după refacerea sediului, vom suplimenta și dotarea cu mobilier și echipamente medicale. Practic, vom avea o construcție nouă, cu toate dotările necesare, în care personalul își va putea desfășura activitatea în condiții optime", a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Acesta a precizat că, pentru accelerarea proiectului, realizarea studiilor tehnice și depunerea cererii de finanțare au fost însoțite de derularea cu clauză suspensivă a licitației privind proiectarea și execuția lucrării. Prin urmare, după obținerea finanțării, în cursul zilei de miercuri, 10 aprilie, va putea fi semnat și contractul cu executantul lucrării, asocierea formată din firmele SC Davide Construct SRL şi SC Arhitone SRL.

La rândul său, directoarea ADR Sud-Est, Luminița Mihailov, a precizat că reabilitarea sediului Ambulanței Tecuci este primul proiect al CJ Galați finanțat pe axa privind creșterea eficienței energetice a clădirilor publice în noul exercițiu financiar POR Sud-Est. "Pentru a primi această finanțare, proiectul CJ Galați a îndeplinit mai multe criterii: vechimea clădirii, funcționalitatea - vorbim de o clădire care găzduiește servicii medicale; performanța energetică obținută. Foarte important a fost gradul de maturitate al proiectului. De asemenea, este de remarcat modul în care s-au îmbinat fondurile europene și obiectivele ce se puteau finanța prin această axă de finanțare (creșterea eficienței energetice - n.r.) cu fondurile proprii ale CJ Galați și celelalte componente suplimentare ale proiectului (consolidarea propriu-zisă a clădirii - n.r.). În final, vom avea nu doar un sediu modern, ci și o îmbunătățire semnificativă a serviciilor medicale oferite de Ambulanța Tecuci", a arătat directoarea ADR Sud-Est.

Din punct de vedere tehnic, reabilitarea sediului Ambulanței Tecuci va cuprinde reabilitare termică, rețele de utilități, sisteme de producere a energiei din surse regenerabile (panouri solare, pompe de căldură etc.), sisteme de management energetic integrat al clădirilor (BMS), dar și recompartimentarea și redefinirea circuitelor medicale.

Perioada de derulare a proiectului este de 32 de luni, însă etapele deja parcurse au înjumătățit acest termen. Mai mult, constructorul apreciază că va putea finaliza lucrarea mai repede decât termenul contractual, astfel că lucrările efective ar putea dura doar în jur de șase, șapte luni.

Până la finalizarea modernizării, activitatea Ambulanței va fi relocalizată într-un sistem containerizat, prin folosirea modulelor pentru situații de urgență deținute de CJ Galați.

Citit 3358 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 14:27

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro