Sănătatea, un subiect de te bagă în boale

Sănătatea, un subiect de te bagă în boale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Anticipăm dispute între consilierii judeţeni pe teme de sănătate

Şedinţa de astăzi, a Consiliului Judeţean Galaţi, se anunţă a fi destul de furtunoasă, pe ordinea de zi existând cel puţin un proiect de hotărâre care va naşte discuţii. Vorbim despre proiectul de hotărâre al CJ privind modificare organigramei şi statutului de funcţii pentru Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.

Potrivit unui comunicat de presă remis de către senatorul liberal Paul Ichim, proiectul de hotărâre prevede angajarea, prin concurs, a cinci medici cu competenţă limitată.

Conform explicaţiilor lui Paul Ichim, chirurg experimentat, un medic cu competenţă limitată este cel care nu a luat examenul de rezidenţiat şi care poate fi angajat în unităţile sanitare de stat sau private, dar numai dacă activitatea sa este supravegheată. În plus, spune Paul Ichim, un astfel de angajat nu poate încheia direct contract cu CJAS pentru decontarea serviciilor medicale, deci va fi plătit din banii unităţii medicale.

Precizând că Spitalul Judeţean Galaţi are un buget de criză (motiv pentru care pacienţii sunt nevoiţi să îşi cumpere singuri medicamente) dar şi nevoie de medici de calitate, (specialişti în cardiologie, neurologie, chirurgie, anestezie şi terapie intensivă), Paul Ichim se declară împotriva proiectului de hotărâre. 

„După capul managerului spitalului este mai rentabil şi benefic unităţii cu titlu clinic şi judeţean de urgenţă să nu refaci un protocol cu un chirurg, dar să scoţi la concurs posturi pentru medici cu competenţă limitată”, transmite Paul Ichim, chirurgul căruia conducerea Spitalului Judeţean Galaţi i-a interzis, din 2008, să profeseze în această unitate sanitară, sub pretextul că profesia sa este în incompatibilitate cu calitatea de senator.

Deşi chirurgul a atacat în instanţă decizia, magistraţii au păstrat interdicţia, motiv pentru care, din această vară, Paul Ichim a semnat un contract de colaborare cu Spitalul Judeţean din Brăila (unde nimeni nu îi reproşează incompatibilitatea), unde profesează.

Subiecte ce trebuie lămurite

Însă discuţiile aprinse care sunt aşteptate în şedinţa CJ de astăzi nu se vor limita doar la acest subiect (care, probabil că va fi susţinut şi de grupul de consilieri PNL din cadrul CJ); la recenta şedinţă, vicepreşedinta CJ Galaţi, Tania Bogdan, a ridicat problema Spitalului de Boli Cronice din Iveşti (închis, de Guvern, în această primăvară şi care nici acum nu a primit o altă destinaţie), iar toţi aleşii au fost de acord să rediscute situaţia la proxima şedinţă.

O altă discuţie care ar trebui făcută, tot astăzi, în plenul CJ este cea legată de eventualitatea aplicării unor sancţiuni conducerii Spitalului Judeţean Galaţi, în cazul infecţiei cu acinetobacter, aşa cum a recomandat şi Ministerul Sănătăţii, în urma verificărilor efectuate. Aici sunt aşteptate luări de poziţie şi din partea consilierului judeţean PSD, dr. Nicolae Bacalbaşa, şeful secţiei ATI a Spitalului.

Nu în ultimul rând, aleşii judeţeni vor mai avea de discutat şi/sau votat alte proiecte de hotărâri privind alte unităţi sanitare din Galaţi. Vorbim despre aprobarea proiectului tehnic privind modernizarea căilor de acces a personalului, pacienţilor şi vizitatorilor la Spitalul Judeţean, dar şi de proiectul privind aprobarea unei noi organigrame la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”.

Citit 1170 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.