"De ce n-au dat drumul la apă?!", se întrebau gălățenii care, miercuri la prânz, căutau puțină răcoare în Parcul "Mihai Eminescu" din centrul orașului. Singura fântână arteziană care funcționa era cea de la intrare, deși jetul de apă era mai mult decât firav. Arteziana din vecinătatea statuii poetului zăcea "pe uscat", doar câteva bălți cu apă stătută de la ultima ploaie acoperind mozaicul degradat sau chiar sărit al bazinului. Câțiva prichindei încercau să escaladeze rocăriile din piatră specială de Ulmeni. Se usca în soare și grota cu cascadă. Din păcate, starea de fapt nu se va schimba prea curând în bine!
"Fântâna din Parcul «Eminescu» are nevoie de expertiză tehnică", scriam în ediția din 3 aprilie 2024 a ziarului "Viața liberă". Relatam că, în septembrie 2024, se vor împlini cinci ani de când Parcul "Mihai Eminescu" a fost redeschis după modernizare, dar fântâna arteziană din vecinătatea statuii poetului are nevoie de proiectanți. Potrivit autorităților, problemele ar fi în zona rețelelor și nu numai. Primăria Galați lansase o achiziție pentru servicii de proiectare - faza expertiză tehnică și studiu geotehnic. Conform datelor publice, contractul a fost atribuit firmei Rapid Proiect Level SRL, cu o valoare de 19.700 de lei. Proiectanții au la dispoziție 60 de zile pentru a afla de ce s-a degradat atât de tare fântâna arteziană.
Trebuie să reamintim că modernizarea Parcului "Eminescu" a costat peste 4,1 milioane de lei cu TVA, lucrările fiind executate de firma Rovis Lider SRL. Parcul avea nevoie să fie salvat din starea avansată de degradare în care ajunsese, dar calitatea lucrării şi a materialelor folosite de constructori iese tot mai mult la iveală...