Cu licitaţie sau fără licitaţie?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru lucrările de investiţii ţinute în loc sau blocate, pentru achiziţiile importante care nu suportă amânare, pentru contractele de lucrări a căror valoare creşte de la o zi la alta precum Făt-Frumos, PDL a găsit soluţia: reguli noi pentru licitaţii.

Actul normativ care, în opinia deputatului PDL Mircea Toader, aduce la standarde europene OUG 34 privind achiziţiile publice va primi astăzi la votul final şi va intra în forţă anul viitor, Toader este convins de capacitatea legii de a opri abuzurile şi ale părţii contractate şi ale administraţiei.

Potrivit deputatului PDL, au fost stabilite nişte plafoane până la care nu e nevoie de licitaţii. „Până la 15.000 de euro se face direct, nu e nevoie de licitaţie, dar asta nu înseamnă că nu e transparenţă, să nu se cunoască cine a obţinut o anumită lucrare sau o achiziţie publică”.

„Prin negociere directă se pot face lucrări şi achiziţii de până la 124.000 de euro, iar pentru investiţii de infrastructură până la 4,8 milioane de euro”.

„Nimeni nu va putea să depăşească valoarea licitată decât cu zece la sută la administraţia locală şi cu 20 la sută la lucrările de infrastructură mari. Peste 20 la sută nu se mai admite. Ştiţi că se ajungea şi la creşteri de 50 la sută când tot apăreau lucrări ascunse”, a explicat Mircea Toader.

Contestaţiile depuse în urma licitaţiilor constituiau şi ele o formă de blocaj a investiţiilor. Ele vor fi rezolvate de Consiliul naţional de soluţionare a contestaţiilor, iar cei care se consideră nedreptăţiţi se vor putea adresa instanţei.

Citit 570 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.