„Monumentul eroilor Revoluţiei”, în consolidare

„Monumentul eroilor Revoluţiei”, în consolidare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrarea putea fi făcută oricând în acest an, dar… *

Viaţa grea a monumentelor din Galaţi a fost prezentată nu o dată în paginile cotidianului nostru. Despre starea jalnică a „Monumentului eroilor” din faţa Prefecturii Galaţi s-a scris de câteva ori, însă, până de curând, singurele reacţii din partea autorităţii locale au fost câteva promisiuni vagi de reparare şi consolidare. 

Acum însă, „Monumentul eroilor” are chiar şi o schelă montată, pe care lucrează câţiva muncitori. Potrivit datelor furnizate de către purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole, „în prezent se derulează lucrări de consolidare a monumentului, iar termenul de finalizare al lucrării este 9 decembrie.

Valoarea totală a lucrării este de 9.500 de lei, suma reprezentând nu doar plăcile de marmură cumpărate pentru a fi înlocuite, dar şi lucrarea propriu-zisă de consolidare”.

Şi generalul în retragere Toma Munteanu, preşedintele Filialei „General Alexandru Cernat” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, ne-a confirmat necesitatea efectuării unor lucrări de consolidare a monumentului de vizavi de Prefectură. Numai că monumentul cerea reparaţii capitale încă din decembrie anul trecut!

„Procedura este că, la finele fiecărui an, asociaţia noastră comunică Primăriei monumentele care au nevoie de reparaţii; la monumentul de la Prefectură am cerut reparaţii şi la finele anului trecut şi apoi, în acest an, prin două adrese, în martie şi septembrie… Este bine că măcar acum se reface!”, spune generalul Toma Munteanu.

Potrivit acestuia, mai sunt şi alte monumente „în suferinţă”: „Monumentul soldatului, de la Gară, care necesită montarea unei cruci, căci vulturul, care apărea în construcţia iniţială, a fost distrus de ruşi, în război, dar şi monumentul eroilor căzuţi în ’41-’45, din cimitirul Eternitatea, monument de pe care cad dalele, căci se permite circulaţia, în cimitir, cu maşinile, iar de la vibraţii dalele se desprind”.

Generalul Toma Munteanu spune că Primăria trebuie să se implice în repararea monumentelor, mai ales că  nu sunt puţine şi continuă să se ridice altele şi altele; în municipiu sunt nu mai puţin de 53, iar în total, în judeţ, sunt 232 „faţă de 119, câte erau în 1990”.             

Cu alte cuvinte, monumentul de la Prefectură se repară tot în stilul nostru românesc, inconfundabil, adică, pe ultima sută de metri. Şi a anului şi a… momentului, căci, prin tradiţie, monumentul este locul în care, anual, pe 22 decembrie, se depun coroane de flori în memoria eroilor ucişi la Revoluţie…

Consolidarea putea fi făcută şi în primăvară, şi în vară, şi în toamnă… Primăria a decis însă să o facă acum, când chiciura şi zăpada ne garantează temperaturi sub zero grade, care numai condiţii bune de lucru nu reprezintă!

Dar, mă rog, ca în orice poveste românească, să ne bucurăm că măcar acum, în al 12-lea ceas, se face ceva. Iar dacă dalele vor sta lipite doar până la primăvară, ghinion!, va fi din vina sorţii, nu a celui care a decis să se lucreze iarna!

Citit 1497 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.