„Bag mâna în foc că, dacă ceream renumărarea voturilor, aș fi putut duce sub 8 la sută USR – PMP – Forţa Dreptei. Şi, pe calculul aritmetic extrem de simplu, cei doi consilieri pe care îi au dumnealor în momentul de față ar fi trecut la PSD”, a dezvăluit primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. De ce n-a făcut, totuşi, acest gest, deşi a fost sfătuit să acţioneze pentru a consolida majoritatea zdrobitoare a PSD în Consiliu Local a explicat la Interviurile Reperul Tv.
Actualul Consiliu Local al municipiului Galaţi, format din 15 aleşi PSD, 6 – PNL, 4 – USR şi 2 PACT pentru Galaţi a intrat deja pe ultima sută de metri a mandatului. Noii consilieri locali aleşi pe 9 iunie 2024 sunt deja nerăbdători să depună jurământul, iar noul for deliberativ local urmează a se constitui după data de 27 septembrie, conform legii.
Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în viitorul Consiliu Local, PSD va avea 16 mandate, PACT pentru Galaţi – trei mandate, PNL – trei mandate, AUR – trei mandate, iar Alianţa Dreapta Unită (ADU, format din USR, PMP şi Forţa Dreptei) – două mandate. Primarul municipiului Galaţi şi liderul organizaţiei municipale a PSD Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a dezvăluit, la Interviurile Reperul Tv, că ar fi putut trimite ADU pe tuşa Consiliului Local.
E nevoie şi de opoziţie, totuşi
„E nevoie de opoziție, e nevoie de cineva care să te țină alert, e nevoie de cineva care să te critice, e nevoie de cineva să-ți spună când ai greșit sau ce ai greșit, pentru că puterea te îmbată. Și e posibil să fii într-o stare de ebrietate permanentă și să nu mai vezi pădurea din cauza copacului din față”, a spus primarul Ionuţ Pucheanu, reales pe 9 iunie cu o majoritate zdrobitoare - 56.993 de voturi, reprezentând 65,14 la sută.
„Aș fi putut, cred, să fac o nefăcută. Cei din Alianța USR - PMP - FD s-au temut de chestia asta. Nu a fost niciun fel de negociere – pentru a nu se înţelege nimic greşit – n-am avut nicio discuție în sensul acesta”, a mărturisit edilul-şef.
Politicianul a arătat că scorul cu care Alianţa Dreapta Unită a intrat în Consiliul Local este de numai 8,02 procente. Fiind alianță, legea prevede că „baremul” minim pentru a accede în Consiliul Local era de fix 8 procente. „0,2 la sută înseamnă, undeva la o sută și ceva de voturi. Bag mâna în foc că, dacă ceream renumărarea voturilor, cred că aș fi putut duce sub 8 la sută Alianţa USR. Şi pe calculul aritmetic extrem de simplu, cei doi consilieri pe care îi au dumnealor în momentul de față ar fi trecut la PSD. Vă spun sincer că n-am făcut gestul acesta nu mânat, musai, de dragostea pentru USR, nu mânat de nişte extraordinar de mari principii. Dar mi-am dat seama că s-ar putea să fie prea mult. Să fie prea mult pentru mine, inclusiv pentru partidul pe care, la nivel de organizație municipală, îl conduc alături de ceilalți colegi din conducere”, a explicat Ionuţ Pucheanu.
Primarul a subliniat că a fost chiar sfătuit să facă acest demers: „Au venit destui: «Dom’le, dar nu facem contestație, uite, că au mai fost alții care au făcut…» Şi am zis, «Nu!». Avem mai mult decât am sperat. Cel mai probabil dincolo de discuții pe la colțuri, nu știu dacă mă vedeau foarte mulți cu un rezultat cu 6 în față. Dacă e să întreb nişte oameni cărora le sunt chiar drag, nu m-ar fi dat cu mai mult de 4 în faţă”, a mai dezvăluit primarul.
Două treimi
Edilul-şef a recunoscut că doi consilieri în plus, pe care i-ar fi câştigat dacă ADU nu mai intra în Consiliul Local, ar fi asigurat PSD un cvorum şi pentru deciziile patrimoniale, cum ar fi vânzările de terenuri, pentru care este nevoie de cel puţin 18 voturi favorabile, însemnând două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie. Precizând că e vorba despre vânzări de suprafeţe modeste, 6-10 metri, de sub construcţii sau aferente unor construcţii edificate şi pentru care e dispus să negocieze cu opoziția.
„Eu cred că avem un scor corect pentru o formă de reprezentare corectă a intereselor gălățenilor și da, cred că e nevoie și de voci care să-ți spună: «Dom’le, cred că e puțin prea mult!». Sau «Până aici!». Sau «Nene, vezi că... »”, a mai spus Ionuţ Pucheanu. Și dacă va fi nevoie de negociere pentru voturile patrimoniale, atunci va negocia.