Continuă epopeea desfiinţării spitalului din Iveşti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La mai mult de o lună de când vicepreşedinta CJ Galaţi, Tania Bogdan, a tras un semnal de alarmă, cerându-le consilierilor să ia o decizie clară în privinţa Spitalului de Boli Cronice din Iveşti, CJ Galaţi a decis ca unitatea să fie desfiinţată.

Decizia nu reflectă însă realitatea din teren, căci, aşa cum se ştie, din aprilie, de când spitalului i s-a suspendat contractul cu CNAS, medicii şi asistenţii de acolo se zbat să asigure condiţii pentru cei câţiva bolnavi aflaţi la pat, cazuri sociale şi medicale.

De fapt, votul dat de CJ este mai mult o procedură, decât o decizie în sine. Reprezintă primul pas în procesul de transformare a spitalului în centru multifuncţional de sănătate, lucru care s-ar putea realiza cu acordul Guvernului. Nu este pentru prima oară când CJ Galaţi cere Guvernului să revină asupra spitalului de la Iveşti.

După ce, la nivel naţional, s-a decis închiderea spitalului, CJ Galaţi a solicitat Guvernului transformarea sa în unitate socio-medicală. Însă în august, CJ a primit răspuns negativ la această solicitare. De această dată, există speranţa că Guvernul chiar va fi de acord cu demersul CJ, având în vedere că prefectul judeţului, Paul Florea, a promis ajutorul.

Le plătim bani altor judeţe pentru bolnavii noştri

Ca argumente pentru transformarea Spitalului din Iveşti în centru multifuncţional de sănătate, CJ  spune că unitatea ar putea îndeplini mai multe roluri: de centru medical, de extensie a Spitalului Găneşti pentru bolnavii mai puţin afectaţi (cei consideraţi nepericuloşi) şi de centru de permanenţă. Astfel, dotările făcute pe banii CJ ani la rând nu s-ar degrada, pacienţii care şi acum mai sunt în spital nu ar rămâne pe drumuri, iar aparatura medicală de acolo ar fi chiar folosită.  

Totodată, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, spune că transformarea spitalului în azil pentru bătrâni – aşa cum sună decizia iniţială a Guvernului – nu se justifică „în condiţiile în care în judeţul Galaţi s-au construit opt azile pentru bătrâni, cu fonduri Phare, dintre care numai două funcţionează, restul fiind în conservare, pentru că nu există solicitări pentru aşa ceva”. 

Ar mai fi de reţinut că în momentul de faţă, CJ Galaţi le plăteşte lunar, altor centre din ţară, întreţinerea pentru 90 de persoane adulte cu handicap, care au domiciliul stabil în judeţul nostru, dar care primesc asistenţă în alte judeţe. Totodată, CJ Galaţi a identificat 4.406 persoane adulte cu handicap, care trăiesc în judeţul Galaţi şi care ar putea fi încadrate ca persoane cu risc social (şi ar avea nevoie de îngrijire specializată, care li s-ar putea oferi în centrul multifuncţional Iveşti).

Citit 550 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.