Cu toate că lucrările de renovare și amenajare, finanțate din fonduri europene, s-au încheiat încă din 17 mai 2024 – dată la care Primăria a anunțat finalizarea primei creșe noi din ultimii 30 de ani la Galați – instituția de educație timpurie antepreșcolară încă nu funcționează. Sunt scoase la concurs o serie de posturi permanente, de la psiholog și asistent medical până la infirmiere, bucătar și spălătoreasă. Autoritățile estimează că în cursul lunii noiembrie noua creșă ar putea începe activitatea cu copiii.
Nu mai puțin de 4.001.702 de lei, aceasta este – conform autorităților – valoarea totală a investiției prin care clădirea dezafectată, abandonată și ruinată a unui fost dispensar din Valea Orașului, strada Al. I. Cuza nr. 24, a fost transformată, cu fonduri europene, într-o creșă modernă.
Deși început cu stângul - Primăria Galaţi a fost nevoită să caute un alt constructor deoarece primul contract pe care îl atribuise pentru proiectarea şi executarea lucrărilor, în noiembrie 2021, avea o valoare prea mică – proiectul „Reabilitare imobil str. Al. I. Cuza nr. 24 în vederea înfiinţării unei creşe” s-a încheiat cu întârziere, dar cu succes.
Pe 17 mai 2024, Primăria municipiului Galați a anunțat încheierea lucrărilor, iar spațiul, modern și primitor, a fost „vernisat” în prezența primarului Ionuț Pucheanu.
La acel moment, administrația locală trecea în revistă principalele lucrări executate: consolidarea clădirii; realizarea unei șarpante noi din lemn ignifugat; reabilitarea termică, realizare termosistem, lucrări de termoizolare a plăcii peste pământ și subsol, înlocuirea tâmplăriei exterioare; reabilitarea și modernizarea instalațiilor existente electrice prin înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED; montare panouri solare fotovoltaice; montare centrală termică; montare echipamente de aer condiționat; înlocuirea totală a instalației de încălzire centrală, a instalației de apă caldă menajeră; reabilitarea rețelelor exterioare de apă și canalizare, reabilitarea instalațiilor sanitare; refacerea finisajelor interioare și exterioare; instalație de semnalizare și alarmare în caz de incendiu; amenajare spații verzi; amenajare rampă pentru persoane cu dizabilități; sistem control acces cu cartelă etc.
Mai mult, erau raportate și dotări specifice destinației acestui spațiu: mobilier, echipamente pentru bucătărie, echipamente pentru spălătorie etc.
„Noua creșă are un număr inițial de 25 de locuri și urmează etapele legale pentru avizare”, preciza municipalitatea.
Estimări oficiale
Anul școlar a început, dar porțile creșei au rămas închise. E drept, funcționarea instituțiilor de învățământ timpuriu antepreșcolar nu depinde de vacanțele sau activitatea școlară. Dar chiar și așa am fost curioși să aflăm când va funcționa creșa cea nouă. Cu atât mai mult cu cât încă din luna aprilie a acestui an clădirea renovată a fost dată în administrarea Creşei „Prichindel” în vederea desfăşurării activităților de educație antepreșcolară.
La solicitarea noastră, Compartimentul de presă al Primăriei Galați ne-a declarat că se estimează ca în cursul lunii noiembrie noua creșă să poată fi dată în funcțiune. Și asta pentru că sunt în derulare procedurile pentru obținerea autorizărilor și avizelor de la Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și alte instituții.
De asemenea, s-au achiziționat și echipamentele și obiectele pentru utilat bucătăria. Totodată, sunt în curs și procedurile de recrutare pentru personal.
Ce posturi sunt libere
Potrivit portalului posturi.gov.ro, sunt scoase la concurs următoarele funcții contractuale de execuție: psiholog, asistent medical, infirmieră – două posturi, îngrijitor spații, bucătar și spălătoreasă. Datele limită pentru depunerea dosarelor de înscriere la concurs variază între 9 și 15 octombrie. Probele scrise sau practice ar urma să aibă loc în a doua jumătate a lunii octombrie, urmate de interviuri. Concursurile vor avea loc la sediul strada Portului nr. 57, în incinta Liceului Tehnologic „General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican”. Toate aceste posturi sunt permanente.