Contractarea unei finanțări rambursabile interne, în valoare de 150.000.000 de lei, cu o maturitate de 15 ani, va fi supusă aprobării Consiliului Local, la şedinţa de joi, 27 martie 2025. Tot pe ordinea de zi se află şi modificarea altor cinci contracte de credit, pe care administraţia locală trebuie să le ramburseze.
Bugetul Galaţiului pe 2025, „îngenuncheat” de fondurile europene, de care se plângea primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ar putea fi „salvat” de contractarea unui nou credit. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din 27 martie 2025.
„Municipiul Galaţi are în derulare, la această dată, un număr de 79 de proiecte care beneficiază de fonduri PNRR în valoare totală de 921.933.386 de lei, precum şi obiective de investiţii publice de interes local. În vederea realizării acestor investiţii, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile şi a celor necesare derulării proiectelor implementate, este necesară contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 150.000.000 de lei”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
În document se precizează că gradul de îndatorare trebuie să fie cel mult 30 la sută din veniturile proprii.
„Semnarea contractelor se va face în urma obţinerii unei oferte avantajoase precum şi a avizului Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale.
„Se aprobă contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 150.000.000 de lei, cu o maturitate de 15 ani. Contractarea finanțării rambursabile se face pentru realizarea investițiilor publice de interes local și pentru proiecte care beneficiază de fonduri din PNRR”, prevede proiectul de hotărâre.
Lista obiectivelor de investiţii ce vor putea fi finanţate în condiţiile accesării acestui împrumut cuprinde 48 de poziţii. Prima pe listă este renovarea şi consolidarea Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”.
Pe listă se mai regăsesc: renovările celor trei foste cinematografe – „Flacăra”, „Dacia” şi „Ţiglina”, Casa „Simion Gheorghiu”, viitorul sediu al Serviciului Evidenţa Persoanei, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, renovarea mai multor instituţii de învăţământ, blocuri şi foste puncte termice, dar şi înfiinţarea insulelor ecologice digitalizate.
De asemenea, mai apar actualizarea Planului Urbanistic General, construirea parcării subterane de la Spitalul de Copii şi a parcărilor supraterane din Micro 21 şi Micro 39 A.
Conform Primăriei, valoarea totală a celor 48 de obiective de investiţii depăşeşte 525,2 milioane de lei. Dacă va fi aprobat şi contractat, perioada de tragere a creditului va fi de 18 luni de la semnarea contractului, iar termenul de rambursare va fi de 15 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani.
Rate modificate
Pe ordinea de zi se află şi cinci proiecte de hotărâre pentru modificarea unor contracte de credit pe care Galaţiul trebuie să le ramburseze Modificarea presupune diminuarea ratei la 50.000 de lei în perioada iunie 2025 - decembrie 2026, trimestrial, iar în unele cazuri prelungirea perioadei de rambursare din luna septembrie 2031 până în luna decembrie 2034, şi modificarea marjei la 1,80 la sută p.a..
Aleşii vor avea însă ultimul cuvânt de spus.