Parcul Rizer, cârpeală pe milioane de euro sub nasul autorităţiilor

Parcul Rizer, cârpeală pe milioane de euro sub nasul autorităţiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici un gard nu se poate face ca lumea * Cârpeli cu aprobări fantomă * Cine are de pierdut, cine de câştigat * Primăria „premiază” cu un nou contract

La cât tam-tam s-a făcut la vremea semnării fabulosului contract de modernizare a Parcului Rizer, Grădinii Publice şi a patru străzi din cartierul Dunărea, la ditamai primul-ministrul şi ministreasa Dezvoltării sosiţi la Galaţi în vederea semnării, te aştepţi ca această grandioasă finanţare europeană să fie îndeaproape monitorizată de beneficiar, respectiv Primăria Galaţi.

La 2,5 milioane de euro finanţare, numai pentru primul dintre obiective, şi un termen de predare puţin peste un an de zile, te aştepţi ca dirigintele de şantier să stea zi-lumină pe capul constructorului, iar Primăria să se intereseze cel puţin săptămânal de mersul lucrărilor. Nu doar valoarea obiectivului e importantă în economia proiectului, dar „ritmul” imprimat de acesta va însemna un start bun şi pentru obiectivul următor şi înrudit, Grădina Publică. Iar dacă beneficiarul va găsi motive de nemulţumire încă de la lucrările din Parcul Rizer, măcar va şti ce să corecteze pe mai departe în relaţia cu executantul.

Ei bine, lucrurile stau cu totul altfel, se pare că lucrările au început cu stângul, cu cârpeli în teren şi ceaţă în hârtii. Ba, mai mult, cum executantul se anunţă acelaşi, iar Primăria nu dă vreun semn că ar fi deranjată de nereguli acum, acestea au toate şansele să apară şi la proiectul următor, Grădina Publică.

Proiect european cu gard reciclat
Proiectul de reabilitare a parcului Rizer a fost atribuit firmei Pallegrini SRL, care a mai derulat un contract cu Primăria, parcul şi locul de joacă din Micro 13, lângă blocurile ANL. Proiectul a fost evaluat la 7,1 milioane de lei de către proiectant şi atribuit pentru doar 4,7 milioane de lei, pe baza ofertei cu cel mai mic preţ. Deoarece banii s-au alocat cu întârziere, lucrările au început cam pe la începutul lui decembrie, iar elementul realizat în cea mai mare proporţie este împrejmuirea parcului. Acest prim element, din preţul total al contractului, valorează doar 400 de mii de lei, nici 10 la sută.

Dar chiar de aici s-a început cu „tăierile”, doar că în favoarea constructorului, bineînţeles. Spre deosebire de ceea ce prevede proiectul, adică demolarea vechiului gard, o nouă fundaţie, de 50 cm, cu pietriş pe fund, şi apoi turnarea unui alt gard, constructorul s-a apucat să facă ceea ce se vede în imagine

Adică, a dat la o parte partea superioară a vechiului gard din panouri prefabricate, a păstrat stâlpii şi placa inferioară, a pus nişte armătură de jur-împrejurul vechilor stâlpi şi a turnat beton deasupra.

Un alt amănunt care în opinia noastră spune totul despre acurateţea execuţiei construcţiei. Proiectantul a prevăzut ca stâlpii gardului să aibă 25 cm adâncime şi 50 lăţime, fără placare. Ei au acum, după turnare, fie 25, fie 30 cm, în funcţie de latura de parc pe care se află, iar ca lăţime sunt de 45, 46 şi 47 cm. Dintr-un gard elegant, în stil englezesc în proiect, s-a reuşit în teren unul pur românesc.

Preţ mai mic cu o treime, dar şi muncă pe jumătate

Alarmat probabil de faptul că cineva a imortalizat ce se află „în lucrare”, constructorul a dat la o parte cofrajele peste care se pregătea să toarne ultimii metri de gard, şi a refăcut partea fotografiată. Marţi, ea arăta ca în foto 3. Adică, fără vechiul gard „îngropat” în cel nou, cu armătură la bază aşa cum prevede proiectul, dar, bineînţeles, fără fundaţia de 50 cm adâncime din proiect.

Practic, ce-a economisit constructorul adoptând o asemenea soluţie… originală? Conform devizelor şi la un calcul estimativ, cam 100 mc de săpătură şi tot atâţia de beton în fundaţie, vreo 50 de basculante de moloz cărate la 15 km distanţă cu inerente taxe de depozitare, vreo 15 tone de pietriş. Asta pe lângă înlocuirea armăturii de 6-8 mm cu una de 2-3 mm şi „evaporarea” celei de 10-16 mm din fundaţii...

Cu siguranţă, marea economie e la manoperă. Gândiţi-vă cât ar fi durat demolarea unui gard lung de trei sferturi de kilometru, săparea unui şanţ de aceeaşi lungime şi jumătate de metru adâncime, încărcarea a 50 de basculante, transportul şi mai ales confecţionarea noilor armături. Una peste alta, cu o minimă socoteală pe care o poate face oricine şi-a construit vreodată un zid, mare parte din costuri au fost „evitate”.

Aprobări de care beneficiarul nu ştie nimic
Constructorul, Pallegrini SRL, se apără spunând că are aprobarea proiectantului şi beneficiarului, Primăria Galaţi, pentru modificările făcute. Primăria susţine că aşa ceva nu există. „Vă comunicăm că nu  există dispoziţii de şantier de modificare a execuţiei împrejmuirii Parcului Rizer. Execuţia gardului are loc conform proiectului: realizare gard nou, prin demolarea celui vechi, şi realizarea unui parapet din beton armat placat cu cărămidă aparentă şi panouri metalice, pe o lungime totală de 740 de metri liniari”, ne-a declarat Nicoleta Manole, manager public al Primăriei Galaţi.

Inginerul Gabriel Negru (foto), patron şi director la Pallegrini, susţine ferm că există dispoziţiile de şantier, acele aprobări date de proiectant şi avizate de beneficiar, ce permit modificări chiar în decursul execuţiei unei construcţii. După câteva zile de insistenţe, atât pe lângă Primărie, cât şi pe lângă constructor, acesta din urmă ne-a promis că ni le va arăta. Până acum nu le-am primit.

Calitatea o va stabili doar… timpul probabil

E foarte posibil să ni se arate aprobările. Şi le vom studia cu interes. Mai ales că e tare ciudat cum de nu ştie beneficiarul nimic de ele. Primăria plăteşte o bună parte din lucrare, pe lângă fondurile europene, iar după toată „febra” creată de întrebările noastre, cu siguranţă a verificat atent întregul dosar al lucrării înainte să dea un asemenea răspuns categoric.

Pe de altă parte, e interesant de văzut dacă vom avea acces la dovada scrisă a modificării aprobate de proiectant. Din ea a rezultat poziţionarea unei împrejmuiri în pantă, de peste 400 de tone, într-un şănţuleţ de numai 10-15 cm, practic, direct pe pământ. Chiar dacă aşa ceva s-a dat, credem că se ridică un semn de întrebare nu doar asupra constructorului, dar şi asupra proiectantului care a acceptat-o, cu toată garanţia de 6 ani dată la lucrare.

Costică Trifan, inginer constructor, cu o experienţă de 15 ani ca expert tehnic autorizat de Ministerul Justiţiei, ne-a spus că gardul „ar putea fi rezistent. La ce masă şi dimensiuni are, se va susţine singur, fără cine ştie ce fundaţie”. Când am avansat însă ipoteza unor ierni mai bogate şi friguroase, cu infiltrări de apă şi apoi îngheţare subterană, pronosticul a devenit rezervat. A fost însă de acord că s-a economisit foarte mult timp şi manoperă, pe lângă materiale. Şi doar în timp de câţiva ani se va putea vedea dacă modificarea a afectat cu adevărat lucrarea sau nu.

Cu ceva noroc de sus, credem noi, în ceea ce priveşte precipitaţiile şi diferenţele de temperatură. Adică, mai de-a dreptul, cum o da Domnul!

Şi totuşi, cât costă un gard?
Nu mare lucru. La masivitatea ce se poate observa din imagini, plus placare cu cărămidă şi grilaje ornamentale din ţeavă zincată vopsită electrostatic, fiind vorba de 740 de metri lungime, 400 de mii de lei pare un cost rezonabil. Pe de altă parte, când te gândeşti că acest gard valorează aproape o zecime din valoarea proiectului, parcă te-ai aştepta ca şi rigurozitatea construirii lui să fie corelată cu importanţa sumei cheltuite pentru el. Ba chiar şi ca beneficiarul lucrării, Primăria, care va achita din taxe şi impozite o bună parte din nota de plată, să stea mai des cu ochii dirigintelui de şantier aţintiţi asupra a ceea ce se întâmplă în fapt, pe teren.

Oricum, potrivit directoarei Agenţiei Regionale de Dezvoltare pentru Regiunea de Sud-Est, prin intermediul căreia se vor face şi plăţile din fonduri europene, modificările de costuri pot fi de până la maxim 10 la sută în plus faţă de suma contractată. „Majoritatea proiectelor tehnice nu sunt făcute ca la carte, iar ca să-şi acopere cheltuielile suplimentare ocazionate de neprevăzutul din teren, constructorii economisesc tot ce pot. Important pentru noi, în vederea aprobării decontărilor, este ca, la prezentarea documentelor justificative, să existe corelare între proiectul tehnic, ceea ce e pe teren şi ceea ce s-a raportat”, ne-a declarat dna Luminiţa Mihailov, şefa ADRSE.

Incertitudini pentru proiect, viitor promiţător pentru constructor

Aşadar, la restul lucrărilor din parc - un spaţiu de joacă, două fântâni arteziene, un iaz cu cinci trepte de cascadă, un amfiteatru 3D, o agora, un spaţiu expoziţional cu o pergola de 54 de tone din metal, instalaţii de iluminat - e foarte posibil ca Pallegrini să „consume” ceea ce a „economisit” la împrejmuirea parcului. Şi asta fiindcă de multe ori ceea ce se află pe teren - conducte, reţele electrice, denivelări, pământ ce necesită compactare - nu se potriveşte cu proiectul şi trebuie adaptat. Pe de altă parte, bazându-ne pe „experienţa” atâtor alte lucrări executate „cu cântec” sub egida Ministerului Dezvoltării, ne putem întreba cât s-ar mai putea „economisi”, prin diverse „modificări”, din valoarea totală de 4,7 de milioane de lei dacă de la primii 400 de mii sunt atât de vizibile „ingineriile”.

Pe de altă parte, Pallegrini a câştigat şi licitaţia pentru reabilitarea Grădinii Publice, urmând să semneze astăzi contractul cu Primăria.

Iar noi ne-am propus să revenim cu articole şi asupra altor obiective realizate cu finanţări grandioase, inclusiv parcuri.

Citit 10433 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2012 23:51

40 comentarii

 • postat de marian
  Marți, 20 Martie 2012 17:31
  domnule de la project manager imi pare rau ca am vazut comentariul tau atat de tarziu, imi parte rau caam citit acest comentariu pentru ca ai dat dovada de cea mai josnica mentalitate manageriala. santeti total depasit de situatie.inchideti firma si apucati_va de facut covrigi. poate va merge
  0
  0
  Raportează
 • postat de Project Manager
  Duminică, 22 Ianuarie 2012 19:49
  Abia s-au apucat oameni de treaba ca hop au aparut si carcotasii, adevarul e ca suntem o natie de tot rahatul ne meritam soarta, cu astia care gandesc "sa maora si capra vecinului". Am vazut un gard imens care este in curs de executie, mai este cale lunga pana la finalizare, nu? In felul asta nu se va face nimic si nici nu ajungem unde trebuie cu speculatii de doi bani...moldoveni prosti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gheorghe
  Duminică, 22 Ianuarie 2012 10:37
  @ Ion: tie ti-e clar cine se oftica ca tot semneaza primaria contracte pe banda rulanta cu Pellegrini?... :) ca mie nu. Dar mi-e clar ca primaria sigur nu se oftica. Ea semneaza in continuare, inchide ochii si astupa urechile la toate manariile acestui constructor si altora... ca doar nu da de la ea, da din banii nostri si dupa aia tot noi ne rupem masinile pe Balcescu, pe Basarabiei, pe Domneasca, pe la service IVAS, pe faleza... cam peste tot. Nu vezi mah tzarane ca n-a ramas un metru patrat neted dupa tot programul de inlocuire a tevilor. Daca asa arata la suprafata, iti dai seama ce e in pamant!... Ne plangeam de Durabaca ca fura dar dupa el tot a ramas ceva... bine ca n-au bagat tevi si pe centura ca o umpleau de gropi si pe aia. Mesteri din astia sa-ti lucreze si tie acasa Ioane sa repari dupa ei an de an... cadea-va-r tencuiala in cap de prosti ce sunteti...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Interiorizatu
  Duminică, 22 Ianuarie 2012 06:54
  Va zic eu, e groasa tare, le-a stricat apele lu nea Negru et company. Toata ziua ungeau pe la dom vice si tanti Miho, lucrau cu DBul al dirigentie care nu da cu lunile pe la santiere... Acum sa cam sucit si dom vice cand a vazut ca iese maroul la suprafata. Dati-le baieti tare, stati cu biunghiul pe ei, nu vedeti ce infricosati is de si-au pus toti angajatii care stiu sa scrie sa dea cu rahat in articol... Astia trebuie pusi cu botul pe labe ca or sa puna mana pe tot ce este scoala si parc prin oras , dau rasoale si noi trebuie sa inchidem ochii ca asa vine ordin de sus. Pe ei, pe mama lor, ca va trimitem si noi anonime sa va mai spunem cate ceva din ce se vede in interior. Curaj
  0
  0
  Raportează
 • postat de Freelancer
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 10:20
  Eu i-as intreba pe ziaristi ce cautau la patron acasa?..in curtea lui, vreo spaguta pentru o poza trucata?..santaj la drumul mare, clar .. ce ieftinela de oameni, data viitoare sa alegeti poze mai bune si publicati oameni buni ce trebuie mai cu cap, ca va faceti singuri din pozele voastre si prin propriul text ... asta daca are cineva rabdare sa va citeasca mizeria de articol.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ANGHELUTA CODRESCU = FRAIERI CORUPTI/MARIONETELE DE LA VIATA LIBERA
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 10:11
  HA, HA, HA sa trezit dorel si ionel de la ziarul "viata corupta si mincinoasa" sa faca proiectare si executie sunteti simpatici - in cazul asta articolul vostru este scris de ciudati care abia invata alfabetul, treziti-va la realitate! - baieti depuneti cate o cerere de angajare la pallegrini poate, poate se gaseste ceva de munca si pentru voi, de exemplu sa-i panditi pe cei care dorm in pauza de masa si sa-i serviti lui pallegrini aceste fapte marete de prima pagina, neasteptat de inteligent .. voi sunteti vatafi santierelor, prosti tare. Agitati si atat, numai ABSTINENTI si CONSTIPATI asta sunteti, asta meritati, atat veti primi. Cum va suporta seful vostru?..si cat va mai suporta?..am auzit ca sunteti pe duca si de aceea v-ati apucat de scris la comanda/lovele/articol/mare/mic/prima pagina/a doua ... comert serios cu hartia colorata la galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Caragiale
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 09:31
  E plin de postari ale salariatilor de la Pallegrini si din punctul meu de vedere ar trebui eliminata posibilitatea acestor postari. Daca ziaristul a facut afirmatii fara acoperire Pallegrini trebuie sa demonstreze asa cum si autorul poate apela la un expert neutru neuns de patronul firmei executante. Oricum merita intrebati si directorii unor scoli si conducerea Inspectoratului Scolar cat de "multumiti" au fost de lucrarile acestei firme care sparge concurenta cu oferte nerealiste (dumping). La Rizer s-au apucat de treaba cu o mare intarziere. Cand era vreme buna Dorel al lui Pallegrini statea la umbra ca la picnic iar acu pe ploaie si temperaturi de 2 grade toarna betoane! Halal constructori! Ruşine celui care-si obliga angajatii sa mimeze opinia publica solidară cu buzunarele lui doldora de bani publici nemeritaţi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pozarul amator
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 00:49
  Mama-mama, ce-si mai linge pellegrinul srl ranile cu limbi de postaci indignati... Ce aveti, bre, v-a cam cazut greu la ficatel articolul? Pai nu voi faceati nani prin boscheti toata luna lui noiembrie, cand era cald si frumos afara, si dupa aia ati intrat in fibrilatii ca vine predarea si n-ati facut nici o branza?... Se vede de la o posta ca furati ca-n codru. Si un absolvent de liceu stie sa citeasca un desen tehnic si isi dea seama ca furati ca in codru. Nu tu fundatie, armatura in dorul lelii cu sarma de electrod, gardul e pus direct pe trotuar, nici macar nu e la fel peste tot, una e la deal, alta pe laturi, alta la vale. Zici ca l-au turnat doi mesteri beti, nu ditamai firma cu pretentii de holding. Ati facut aleile alea la repezeala, cu bordurile lipite cu niste mortar aruncat in graba, nici frunzele uscate nu le-ati maturat de sub dale. Nu tu compactare, nu tu beton sub dale, zici ca-s facute in curte la tara... Bine ca s-a mai gasit cineva sa va intrebe de sanatate, ca m-am saturat de hoti si indolenti ca voi. De aia nu pot sa traiasca firmele de constructii cinstite, ca vin hoti ca voi, cate trei firme cu aceiasi actionari, administratori cand unul, cand altul, si sufla toate contractele pe o mana cu viceprimari cumparati...Iar noi dam cu masinile in gropi surpate in perioada de garantie si astupate de mantuiala, ne cad tencuielile in cap de noi si platim ca prostii din taxe si impozite toboganele voastre din plastic cu pret de zici ca-s de aur. Asta e orasul rosu, orasul unde domneste spaga trandafirie, portocalie, galbena... http://galatiorasulpericulos.blogspot.com
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pozarul amator
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 00:42
  Mama-mama, ce-si mai linge pellegrinul srl ranile cu limbi de postaci indignati... Ce aveti, bre, v-a cam cazut greu la ficatel articolul? Pai nu voi faceati nani prin boscheti toata luna lui noiembrie, cand era cald si frumos afara, si dupa aia ati intrat in fibrilatii ca vine predarea si n-ati facut nicio branza?... Se vede de la o posta ca furati ca-n codru. Si-un absolvent de liceu stie sa citeasca un desen tehnic si sa-si dea seama ca furati ca in codru. Nu tu fundatie, armatura in dorul lelii cu sarma de electrod, gardul e pus de-a dreptu pe trotuar, nici macar nu e la fel peste tot, una e la deal, alta e pe laturi, alta la vale. Bine ca s-a mai gasit cineva sa va intrebe de sanatate, ca m-am saturat de hoti si indolenti ca voi. De aia nu pot sa traiasca firmele de constructii cinstite, ca vin hoti ca voi, cate trei firme cu aceiasi actionari, administratori cand unul, cand altul, si sufla toate contractele pe o mana cu viceprimari cumparati...Iar noi dam cu masinile in gropi surpate in perioada de garantie si astupate de mantuiala, ne cad tencuielile in cap de noi si platim ca prostii din taxe si impozite toboganele voastre din plastic cu pret de zici ca-s de aur. Asta e orasul rosu, orasul unde domneste spaga trandafirie, portocalie, galbena... http://galatiorasulpericulos.blogspot.com
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN LIBERAL ADEVARAT
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 21:16
  BAI FRATILOR ASTA ESTE UN AGITATOR CU CREIER DE MAIMUTA, IL BAGATI PREA MULT IN SEAMA .. MESAJUL LUI ESTE CLAR "SUNT PLATIT DE PELICANI SA FIU PE URMELE VOASTRE SI SA VA STARNESC AIUREA"...LUMEA ESTE USOR DE DEZINFORMAT, ORICUM SE CONTRAZICE LA TOT PASUL PRIN ARTICOL..CHIAR SI CEI INTERVIEVATI AU VORBIT DE BINE LA ADRESA CONSTRUCTORULUI, DUMNEZEU ARE GRIJA DE TOATE. ESTE CLAR CA FIRMA PALLEGRINI ARE O PROBLEMA CU CONCURENTA SI ZIARISTI CORUPTI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de REPARATII MORALE SI MATERIALE
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 19:33
  CONSTRUCTORUL SA FACA EXPERTIZA TEHNICA LA GARD SI SA-L DEA IN JUDECATA PE ZIARIST PENTRU DISTRUGEREA IMAGINII SI PIERDEREA ALTOR CONTRACTE IMPORTANTE ! CRED CA DAUNELE SUNT IMENSE !
  0
  0
  Raportează
 • postat de marele gard chinezesc
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 19:27
  Bai fratilor,daca si asta e gard unde s-a facut economie...Pai cat sa-l fi facut de un metru latime ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fara santajuri in presa
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 19:22
  Sper ca domnul Marian Baila,Mariano,care vad ca zilnic este la sediul ziarului,sa faca ordine si curatenie in redactie.Acest gen de presa santajista ar trebui sa fie de domeniul trecutului.Nici macar trioul Macovei-Nanu-Lazarovici nu a practicat acest sport.Mizez pe onoarea si pe imaginea foarte buna a domnului Baila,castigata in peste 20 de ani de business onest.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marcel
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 19:19
  .. si eu locuiesc langa "marele zid chinezesc" .. se baga fier acolo grupa mare si se toarna betoane nu gluma, ala este chior cred ca el are un creier de 2mm .. chiar ne face prosti "lita" asta cu cei 2mm ai lui .. se vede si in poze fierul de neam prost pentru un gard antitanc .. bai angheluta iti fac cadou o ruleta si un subler ca tare prost mai esti la matematica sau roaga un necalificat de pe santier sa-ti masoare gardul, sigur este mai capabil ..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eduard
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 19:00
  TARA ARDE, BABELE SE PIAPTANA
  0
  0
  Raportează
 • postat de Angheluta Fara P
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:54
  ...locuiesc in zona si pot spune ca am vazut evolutia "MARELUI ZID CHINEZESC" .. dupa parerea mea de "jurnalist adevarat" si de "expert tehnic in constructii" .. acel gard este spuradimensionat, cel care a scris articolul de mai sus are orbul gainii.. sau poate ii este "foame" si nu stie cum sa cerseasca ceva..este treaba cu bagarea in seama pe la firmele de constructii care mai fac cate ceva pentru orasul asta...apropo la gardul asta se lucreaza din septembrie 2011 .. de ce l-ai vazut tocmai acum?.. urasc mustele astea si efectul de turma. Este clar ca-i sta in gat firma executanta...vedem noi gardul cand este gata finisat cum stau lucrurile, lasati oameni sa-si faca treaba mancatorii de litere si lingai de tus....numai tampenii ne vindeti, adevarul ramane mort intotdeauna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ziarist sageata coda de topor
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:52
  lucrarea are garantie pana in 2019,inclusiv gardul. vor fi cateva miliarde retinute doar pentru garantie,aproximativ 10 procente din valoarea contractului,deci nu sunt riscuri de nici un fel..plus ca pana la procesul verbal de receptie finala,2013 mai este drum lung...ziaristule-sageata,coada de topor, te-ai facut de ras....inca odata....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Articol de intimidare
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:43
  Pare a fi un articol scris la comanda.Foarte suspect ca s-a alocat prima pagina si a patra in totalitate,pentru un gard,un subiect derizoriu,chiar ridicol.Este foarte bine ca se fac economii iar sumele ramase pot fi folosite la modernizarea spitalelor sau drumurilor.Deci ramane destul si pentru Vega si Tancrad care au pierdut licitatiile la Rizer si Gradina Publica,sa nu mai fie suparati....Apropo ati auzit despre un bloc cu 12 etaje,din zona cimitirului,locuit, care s-a inclinat 30 de grade.Pare a fi un subiect interesant,macar de pagina a doua,daca nu de prima....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jhon
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:32
  BAI FOTOGRAFULE VEZI GARDUL DE LA SALA SPORTURILOR SI DEVIZELE DE ACOLO, VEZI CANALIZAREA FACUTA DE VEGA SI DEVIZELE, VEZI BLOCURILE REALIZATE DE VEGA SI COMPORTAREA LOR IN TIMP, LASA-I PE SPECIALISTI SA SE EXPRIME .. TU ESTI VARZA NICI MACAR UN CUBAJ NU ESTI IN STARE SA FACI ... CE SA MAI SPUN DE CITITUL PLANURILOR .. AI PUS O POZA CARE ARATA FAZA FINALA A GARDULUI SI UNA CU GARDUL IN LUCRU, CE VREI DE FAPT SA NE SPUI? .. ESTI ATEHNIC, NORMAL CA NICI LA POZE NU TE PRICEPI..FOTOGRAFULE....VEZI STRAZILE FACUTE DE SEFUL TAU DIN JUDETUL GALATI...
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan-t
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:27
  II doare in cot ca ne agitam noi aici... si ca scria in viata libera ca nu isi fac treabva cum trebuie... Nu dau doi bani pe parerea noastra si cel mai grav nu le este teama ca pot fi trasi la raspundere pentru nesimtirea de care dau dovada. NU cred ca se verifica vreo lucrare. NU cred ca exista un om competent in primarie care sa poate verifica si sa vrea sa verifice lurarile executate in GL ce au ca beneficiar primaria: vezi capacele care s-ar din asfalt la peste 5 cm pe strazi absolut noi, strazi care se scufunda, gropi astupate pe timp ploios. As ruga "Viata Libera" sa cerceteze si sa identifice in primarie pe cel care a intocmit caietul de sarcini pentru aceasta lucrare si persoana (persoanle) care ar trebui sa verifice lucrarea. Daca nu exista acea persoana am dori sa stim, conform legii, cine se face responsabil de faptul ca nu exista. Pentruy toate exista un vinovat si acela trebuie aratat cu degetul scos in fata si dat afara. Sunt sigur ca de la primar pana la ultimul angajat din primarie se gasesc dovezi de "interese" sau incompetenta.
  Mai mult as propune o rubrica noua in ziar, unde se pot prezenta diferite probleme (poate la fel cu cea aratat mai sus) si in care sa se identifice vinovatii din cauza carora au aparut problemele sau care nu iau masusri sa se rezolve. Incompenta, nepasarea si nesimtirea nu ce cauta la angajatii platiti din banii publici. Poate, aratati cu degetul de cat mai multe ori, se vor gandi de doua ori inainte sa candideze sau sa dea spaga sa se angajeze la stat. Fie pentru ca vor fi trasi la raspundere in ziar daca sefii, politia, dna-ul nu-i sperie. Numai bine!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:19
  Sunt curios cine se oftica pentru ca firma Pallegrini a semnat un nou contract cu pimaria Galati pentru modernizarea gradinii publice...............???........bai baiatule ai dat-o prost aici. CINEVA A PLATIT BANI GREI PENTRU PRIMA PAGINA, CLAR.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mardare
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:11
  De ce s-a sters lincul dat ?Viata Libera scrie cumva la comanda?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marc
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:06
  "TANAR ZIARIST" PROST FACUT GRAMADA, ESTE EVIDENT CA ACTIONEAZA LA COMANDA SEFULUI SI NU NUMAI, ASTA CHIAR ESTE "MARELE ZID CHINEZESC" NU SE FACE ECONOMIE DIN "SPALIERUL" ALA DIN POZA...SE VEDE CLAR CA NU STAPANESTE TABLA INMULTIRII..A FOST CORIGENT LA MATEMATICA..VREA SA DISTRAGA ATENTIA OPINIEI PUBLICE DE LA PROBLEMELE IMPORTANTE SI GRAVE DIN ACESTE ZILE...ALEA SUBIECTE SERIOASE SI DE PRIMA PAGINA....SA VA FIE RUSINE LA TOTI DIN VIATA LIBERA INCEPAND CU SEFUL VOSTRU MARIAN BAILA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CONSTANTIN GEORGEL
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 17:21
  Galatenii,care se stiu galateni sa protestam in fata prefecturii sa alungam toata tirtanimea obosita din primarie care se cred in ograda lui masa si vin de la fundul vaci,incapabili si fara bun simt.Ma INTREB.NU EXISTA UN GALATEAN DAR GALATEAN CARE SE POATE CANDIDA CA PRIMAR.VA SALUT.GEORGEL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 15:53
  unde este d.n.a sa verifice corectitudinea licitatiilor si sumele de bani ce se presupune ca se scurg spre... matusi? autosesizarea pe baza de informatii face parte din sistemul de prevenire si combatere a coruptiei. daca totul e ok, foarte bine dar ar trebui verificat.
  0
  0
  Raportează
 • Vineri, 20 Ianuarie 2012 14:04
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 13:53
  Se fura ca in codru.Nu riposteaza nimeni si ei merg mai departe cu aceste lucrari de mizerie.Ne/am invatat sa dam bani putini pe lucrari proaste.Cei ce sustin aceste programe,sa raspunda la sfirsit pentru lucrarile de doi bani,sa li se inpute lor niste bani si atunci sa vezi cum vor fi responsabili pentru ceea ce fac.Sint platiti sa vada ce se intimpla cu acesti bani europeni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gicanul47
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 13:19
  Va dati seama ce,, salarii" au muncitorii care lucreaza la aceasta firma daca au castigat toate licitatiile cu reabilitarea parcurilor cu40% mai putin din pretul de pornire!!!!!!Ce sa mai discutam calitate, daca 10% din pret e spaga ca sa mearga treaba pe sloganul ,,las-o ba ca merge si asa". E bine ca macar se scrie la ziar si cineva din cei care sunt platiti sa verifice respectarea proiectului cred ca se vor sesiza,asta daca nu pune ,,BOTU"
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zoli
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 13:15
  Eu propun sa fie demisa toata conducerea primariei deoarece au avut atatea proiecte pe care nici macar nu le-au monitorizat. Oare totul in tara asta trebuie facut pentru un anume interes? De ce oare nu putem face ceva cu bani alocati sa fie frumos si corect facut in interesul nostru al tuturor, al copiiilor nostri ?
  De ce oare in Galatiul asta amarat cele ce s-au facut sunt toate cu cantec si interese?
  Cred ca trebuie schimbati si oamenii politici pentru ca nu au fost in stare sa faca lucruri bune pentru oras.
  Numai Durbaca ala cite a furat la viata lui si iarasi vrea sa candideze. SA NE LA CU TOTII !!!!!!!!
  Plecati si nu va mai intoarceti !
  Sa va fie rusine !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mardare
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 11:01
  Ziarist platit de Vega. Cel cu blocurile care se rastoarna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galaţii vechi, noi şi voi
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 10:41
  Nu este decât un mizilic pe care căpuşele din zona Primăriei le primesc de când marele gospodin nicolae este vătaful urbei.
  Aş mai propune o temă. De ce mama naibii, la blocul "Vega"e la "Ultimul leu", de anii de zile se cască hidos spre intersecţie o porţiune neterminată? Ce-a făcut acolo marele constructor şi sponsor pedelist Istrate? Ce păzesc primarul şi Consiliul local? Comisia de urbanism? City managerul?
  Chem toţi găleţenii responsabili care-şi iubesc oraşul, politizaţi ori ba, la o demonstraţie paşnică şi revoluţionară, cu lozinci şi cu chitară, în părculeţul Primăriei, duminică 22 ianuarie la ora douăsprezece fix. Îl provoc pe Gâscă să ne luptăm în idei cu angajaţii Poliţiei locale echipaţi în broaşte ţestoase autohtone.
  Contez pe prezenţa lui Pintea Pâslaru, Necula Om Bun, Durbacă Fostul Şi Viitorul, Cubasa Apa Ternul, Manoliu Trilurilu, Bacalbaşa Bulbucatu' Melinte Vă Mai Minte şi a tuturor vedetelor politice şi apolitice. Garantez prezenţa revoluţionarilor lui Vlad Vasiliu De la Toru' mai puţin cei din batalionul Stoleru plecaţi prin Pieţele Universităţilor. Aferim!
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 09:57
  oricum vor fi proteste si impotriva rosului psd la galti vom incepe noi primi nu zic care grup dar il las pe MOS sa ghiceasca stie deja cine va face asta
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 09:39
  asta e motivul pt care nu exista lucrare care sa dureze in romania! plecand de la marcajele de pe strada, dupa cum scria cineva mai jos, si terminand cu autostrazile! toate contractele sunt in interesul patronilor de firme executante, care isi impart cascavalul cu cei care dau contractele spre executie, in speta primaria!
  asa se procedeaza in romania de la revolutie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de jeje
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 08:54
  asa se intampla de obicei cand atribui licitatia cu 60% din pret.Nimic nu mai corespunde cu caietul de sarcini, dar asta nu este o problema in Romania. Se va da "buleala","spaga" si pana la urma receptiile se vor semna iar banii se vor incasa.Nu stiu cum a atribuit primaria aceasta licitatie la 60% din pret fara sa ceara justificari clare din partea firmei Pelegrini cum va executa lucrarea cu banii astia????
  0
  0
  Raportează
 • postat de MARI VILA
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 08:54
  Si evident ca vom monitoriza mai departe toate lucrarile Primariei atribuite asa .... Tineretului , Arcasilor , Rizer , Gradina Publica , etc.
  Sintem cu ochii pe voi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de MARI VILA
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 08:51
  Lucrarile din Galati sint varza toate....se adjudeca pe banda rulanta la 50%-60% din pret , nimeni nu intreaba de unde FURA constructorul materialele si asa ajungem sa mergem prin gropi , sa ne cada tencuiala in cap , etc.
  La fel si la marcaje rutiere ....normal o vopsea buna tine 4-5 ani. Numai in Galati ce se vopseste primavara dupa prima iarna dispare. AICI SINT BANII DUMNEAVOASTRA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de MARI VILA
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 08:43
  Asa se intimpla in ultima vreme cind PRIMARIA isi bate joc de noi atribuind contractele pe baza principiului PRETUL CEL MAI SCAZUT. Normal ca se cauta tot felul de gaselnite sa se faca economie pentru ca executia sa se faca in banii licitati...Nu e normal ca proiectantul sa o evalueze la 7,1 milioane lei si sa se adjudece cu 4,7 mil lei. Diferenta e enorma....de unde se poate trage...din aceste furtisaguri. In loc sa execute o lucrare de durata , un gard nou , fac cirpeli de doi lei in detrimenmtul banilor populatiei.
  E bataie de joc. Un asa compartiment de licitatii aerian ca la Primaria Galati nu intilnesti prea des.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jos Mafia
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 08:39
  Din aceasta cauza o sa ies la proteste, din cauza incompententilor, ignorantilor, Niciolaie si Pallegrini.
  Pentru ce ne trebuie gard ? Nu mergea amenajat frumos si lasat liber ca si cum ai intra intr-o padure ceva, cum e pe afara?
  Gardul este placat? Intr-un an, doi, o sa crape si fura tiganii placile sa le puna pe la casele lor din valea orasului (apropo de zona asta cu potential dar nenorocita de primari prin acceptarea tiganilor in zona garii- dogariei etc.)
  Nu se mai poate asa frate ! afara cu ignorantii si hotii si nepotismul din primarii si institutii si politai care nu-si fac treaba si judecatori care nu-si fac treaba si ....atatea...
  Gata m-am potolit :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lehamisit
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 06:59
  Dirigintele de la santierul asta ar trebui dat afara! Iau cate 10-15 milioane pe luna doar ca sa supravegheze o amarata de renovare de scoala generala si nu dau pe acolo cu saptamanile! Tot noi directorii trebuie sa verificam ce fac muncitorii mai tot timpul afanisiti si pusi pe leneveala. Iar cum un diriginte are si opt-zece santiere deschise concomitent, va dati seama cati bani incaseaza habarnamistii astia ca sa dea cu negru peste verde ca romanu-i prost si nu vede?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Basil
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 04:03
  Propun ca firma Pellegrini sa primeasca si '' executia parcului industrial si a tehnopolului ''.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.