Reguli mai dure în urbanism - Moda legalizărilor pe bandă rulantă a apus!

Reguli mai dure în urbanism - Moda legalizărilor pe bandă rulantă a apus!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă în şedinţele trecute, consilierii locali votau „la pachet” cu o singură ridicare de mână zeci de planuri urbanistice de detaliu sau zonale şi intrări în legalitate pe bandă rulantă, acum situaţia s-a schimbat radical. La prima şedinţă din acest an a legislativului, pe ordinea de zi a figurat un singur document - Planul Urbanistic de Detaliu, pentru o locuinţă cu subsol şi mansardă care va fi construită pe strada dr. Petru Groza, care a şi fost aprobat.

Ultimele intrări în legalitate „în masă” au avut loc în decembrie 2011, când din cele 35 de Planuri Urbanistice Zonale şi de Detaliu votate de aleşi nu mai puţin de 27 de PUD-uri erau intrări în legalitate. La acestea se adaugă o hotărâre specială de care a beneficiat SC Viva Company SRL, care a cerut şi a primit intrare în legalitate pentru o serie întreagă de investiţii realizate în Traian Nord: patru terenuri de tenis cu anexe, tribună de 56 de locuri, teren de minigolf, împrejmuire şi utilităţi.

Balcoane contra locuinţe

Pe lunga listă a ultimelor intrări în legalitate din 2011 figurează nu mai puţin de 11 balcoane care au fost construite de gălăţeni la parterul unor blocuri aflate, cele mai multe, pe străzile Feroviarilor şi Furnaliştilor, dar şi pe Regiment 11 Siret. Ştiut fiind că apartamentele din zonele respective sunt înghesuite şi meschine, oamenii nu sunt, cel puţin uman, de condamnat că au căutat soluţii să-şi lărgească măcar un pic spaţiul, ca să poată respira. Cei care şi-au permis mai mult, şi-au construit, mansardat sau extins locuinţele; unii şi-au făcut chiar şi câte două case, ba chiar şi-au ridicat locuinţă, garaj şi foişor sau locuinţă şi spaţii comerciale, şi au obţinut la ultima strigare legalitatea. Pe lista de intrări în legalitate mai figurează: un centru de afaceri şi o sală de conferinţe, spaţii comerciale, anexe, modernizări şi alte construcţii deja realizate.

Preşedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, ne-a explicat de ce s-au schimbat regulile: „Intrările în legalitate pe domeniul public sau privat al municipiului Galaţi nu mai sunt posibile. În această categorie, intră, de exemplu, balcoanele construite la parter de bloc. În schimb, orice intrare în legalitate pe proprietate privată se poate face numai dacă sunt respectaţi parametrii urbanistici ai zonei”.

Citit 2006 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2012 23:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.