Reguli mai dure în urbanism - Moda legalizărilor pe bandă rulantă a apus!

Reguli mai dure în urbanism - Moda legalizărilor pe bandă rulantă a apus!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă în şedinţele trecute, consilierii locali votau „la pachet” cu o singură ridicare de mână zeci de planuri urbanistice de detaliu sau zonale şi intrări în legalitate pe bandă rulantă, acum situaţia s-a schimbat radical. La prima şedinţă din acest an a legislativului, pe ordinea de zi a figurat un singur document - Planul Urbanistic de Detaliu, pentru o locuinţă cu subsol şi mansardă care va fi construită pe strada dr. Petru Groza, care a şi fost aprobat.

Ultimele intrări în legalitate „în masă” au avut loc în decembrie 2011, când din cele 35 de Planuri Urbanistice Zonale şi de Detaliu votate de aleşi nu mai puţin de 27 de PUD-uri erau intrări în legalitate. La acestea se adaugă o hotărâre specială de care a beneficiat SC Viva Company SRL, care a cerut şi a primit intrare în legalitate pentru o serie întreagă de investiţii realizate în Traian Nord: patru terenuri de tenis cu anexe, tribună de 56 de locuri, teren de minigolf, împrejmuire şi utilităţi.
Balcoane contra locuinţe
Pe lunga listă a ultimelor intrări în legalitate din 2011 figurează nu mai puţin de 11 balcoane care au fost construite de gălăţeni la parterul unor blocuri aflate, cele mai multe, pe străzile Feroviarilor şi Furnaliştilor, dar şi pe Regiment 11 Siret. Ştiut fiind că apartamentele din zonele respective sunt înghesuite şi meschine, oamenii nu sunt, cel puţin uman, de condamnat că au căutat soluţii să-şi lărgească măcar un pic spaţiul, ca să poată respira. Cei care şi-au permis mai mult, şi-au construit, mansardat sau extins locuinţele; unii şi-au făcut chiar şi câte două case, ba chiar şi-au ridicat locuinţă, garaj şi foişor sau locuinţă şi spaţii comerciale, şi au obţinut la ultima strigare legalitatea. Pe lista de intrări în legalitate mai figurează: un centru de afaceri şi o sală de conferinţe, spaţii comerciale, anexe, modernizări şi alte construcţii deja realizate.

Preşedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, ne-a explicat de ce s-au schimbat regulile: „Intrările în legalitate pe domeniul public sau privat al municipiului Galaţi nu mai sunt posibile. În această categorie, intră, de exemplu, balcoanele construite la parter de bloc. În schimb, orice intrare în legalitate pe proprietate privată se poate face numai dacă sunt respectaţi parametrii urbanistici ai zonei”.

Citit 1927 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2012 23:14

4 comentarii

 • postat de mihai
  Marți, 14 Februarie 2012 15:07
  la noi gustul pentru frumos a disparut, priviti imaginea care insoteste articolul, este un gheto pe vertivala si daca nu sunteti deacord sa-mi spuneti ce stil arhitectonic ascunde. si alt lucru; arhitectul sef al galatiului are studii complete in domeniu?. poate stiti poate nu, astfel de imagini pana si in china au inceput sa dispara, in multe zone astfel de blocuri au fost daramate si apoi reconstruite altele moderne si locatarii realocati bineinteles mai inalte cu un nr mai mare de apartamente sa-si scoata cheltuiala
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mantu
  Luni, 13 Februarie 2012 23:42
  Pe trotuare ,in spatiile destinate zonelor verzi, in jurul blocurilor se fac constructii, garaje , la primul metru patrat liber se gaseste careva sa-l imprejmuiasca si sa-si puna masina .Sunt scirbit de toata aceasta directie a primariei care mie nu imi arata nimica altceva decit interese si indiferenta la adresa cetatenilor .Plan De Urbanism...!!! La Galati ...!? ...hm...
  0
  0
  Raportează
 • Luni, 13 Februarie 2012 18:39
  Sustin comentariul domnului ``flo`` , in totalitate !
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Luni, 13 Februarie 2012 10:10
  nu zice nimeni nimic sa iti extinzi balconul, sa mansardezi un bloc, sau sa iti izolezi termic o locuinta! doar ca nu ar fi mult mai estetic sa se respecte arhitectura blocului!? iti faci un balcon dupa un proiect zonal, in care toate din zona sa fie la fel! iti mansardezi blocul, toate din zona sa fie la fel! iti izolezi termic locuinta, respecti culoarea blocului, sau macar locatarii sa se puna toti de acord la o culoare!
  altfel se vede ce a iesit: blocuri in 20 de culori, balcoane care de care mai mari, mai colorate, mai cocotate, mansarde cat mai ieftine si mai diferite care stau pe un bloc, precum nuca in perete!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.