În ciuda pierderilor asumate, Apaterm vrea profit în 2014!

În ciuda pierderilor asumate, Apaterm vrea profit în 2014!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bilanţul termoenergetic anual indică pierderi totale de energie termică de 25,73 la sută din care pierderi în reţelele de distribuţie a energiei termice de 20,59 la sută, iar pierderi în punctele termice de 5,14 la sută *

2014 este primul an în care SC Apaterm şi-a propus să obţină profit. Cel puţin aşa reiese din precizările pe care conducerea societăţii ni le-a trimis la redacţie în urma articolului publicat în ediţia de joi a cotidianului nostru „Buget pe trei ani pentru «falimentarul» Apaterm”. Concret, societatea, al cărei viitor este incert, şi-a propus să treacă de la pierderi de 17,3 milioane de lei în 2012, şi 7,6 milioane de lei în 2013, la un profit de 80.515 lei în 2014. Realizarea profitului în 2014 depinde însă mult de soluţia pe care o va da instanţa de judecată care a suspendat falimentul şi de un aspect foarte important: dacă Apaterm va mai exista sau nu în 2014. Conducerea furnizorului de apă caldă şi căldură este însă optimistă: „Conştientizând importanţa realizării unei gestiuni clare a patrimoniului precum şi a controlului detaliat al alocării resurselor, construcţia bugetară pentru 2012 şi proiecţia pentru anii 2013-2014 reprezintă dovada clară a seriozităţii cu care societatea a abordat reorganizarea activităţii, propusă în Planul de reorganizare aprobat creditorii noştri, Plan a cărui finalitate este rentabilizarea activităţii societăţii”, se arată în punctul de vedere semnat de administratorul special Adriana Stratulat.

Dar salarile, cât sunt salariile?

Apaterm mai precizează şi că „fondul de salarii prognozat a fi acordat în 2012 nu depăşeşte 20 de milioane de lei”, aşa cum am scris noi. „În mod real fondul de salarii brute acordate personalului activ este de 18.060.0678 şi reprezintă 16,07 la sută din totalul cheltuielilor planificate, diferenţa până la suma de 25.953.984 de lei fiind dată de obligaţiile bugetare şi de salariile compensatorii datorate salariaţilor disponibilizaţi. Şi totuşi în bugetul aprobat de Consiliul Local se arată negru pe alb, că „fondul de salarii aferent personalului angajat pe bază de contract individual de muncă este de 20.014.604 de lei”.

Pierderi mai mari vara decât iarna

Lăsând la o parte planurile de viitor, trebuie spus că, recent, Consiliul Local a aprobat, după luni de amânare, bilanţul termoenergetic anual şi pierderile reale de energie termică la SC Apaterm. În octombrie 2011, când proiectul a ajuns pe masa legislativului local, aleşii au dat înapoi pretextând că situaţia societăţii este incertă. Documentul a fost scos de pe ordinea de zi şi ţinut pe tuşă până la finele lunii ianuarie 2012. Cu patru împotriviri din partea grupului PDL, proiectul a fost votat. În primul articol al hotărârii aleşii aprobă bilanţul termoenergetic anual şi pierderile  reale de energie termică la SC Apaterm SA Galaţi, iar în al doilea articol aprobă pierderile de fluide energetice în sistem urban de termoficare: pierderi totale de energie termică: 25,73 la sută, din care pierderi în reţelele de distribuţie a energiei termice de 20,59 la sută, iar pierderi în punctele termice de 5,14 la sută.

În anexa hotărârii se arată că pierderile din perioada verii sunt mai mari decât iarna: „Eficienţa energetică medie în perioada de vară atinge valoarea de 55,94 la sută ceea ce înseamnă pierderi de 44,06 la sută, comparativ cu perioada de iarnă (noiembrie - martie), când valoarea medie a eficienţei energetice este de 76,73 la sută, ceea ce înseamnă pierderi de 23,27 la sută”. Pierderile reale sunt calculate pe perioada de bilanţ noiembrie 2006 - octombrie 2007. Bilanţul real al Apaterm este elaborat de către Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA Bucureşti şi avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice.

Citit 1219 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2012 22:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.