Nemulţumiri provocate de reorganizarea poliţiei în mediul rural

Nemulţumiri provocate de reorganizarea poliţiei în mediul rural
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi se anunţa a fi doar o şedinţă plicticoasă, bună doar de marcat în agenda de lucru a funcţionarilor, şedinţa ATOP pe regiunea de dezvoltare Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Vrancea şi Galaţi) a fost o interesantă ocazie de exprimare a multiplelor nemulţumiri create în ţară prin reorganizarea posturilor de poliţie în secţii, din mediul rural.

Potrivit şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, inspector Dănuţ Lefter, IJP este nevoit să realoce de la alte maşini (cele de la serviciile de logistică, resurse umane, ba chiar şi de la cele ale poliţiştilor de proximitate) cota de benzină, pentru a reuşi să asigure, în mediul rural, patrularea poliţiştilor 24 de ore din 24, aşa cum cere legea. Situaţia este provocată de faptul că, după reorganizarea posturilor de poliţie, din cele 65 de primării ale judeţului, numai 15 mai contribuie la completarea cotei de benzină necesară maşinilor poliţiştilor. Primarii îşi exprimă, astfel, nemulţumirea, că li s-au desfiinţat posturile de poliţie din comune. „Primarii nu sunt datori să acorde acea cotă de benzină, legislaţia nu îi obligă, dar le-am solicitat sprijinul printr-un parteneriat, căci, până la urmă, este vorba despre siguranţa comunelor. Susţin în continuare că este irelevant că maşina nu mai parchează, noaptea, în comuna cutare, ci în altă comună; maşinile asigură patrularea peste tot şi dacă toate comunele vor contribui la cota de benzină, şi ritmul de patrulare va fi mai bun”, a precizat şeful IJP Galaţi, inspector şef Dănuţ Lefter, precizând că în prezent nu sunt sincope la patrulare, dar pentru ca acţiunea să se desfăşoare în condiţii excelente, ar trebui dublată cota de benzină alocată. 

Situaţia de la Galaţi se reîntâlneşte şi la Braşov, unde nu doar sunt probleme în asigurarea combustibilului, dar şi a banilor necesari reparării maşinilor de poliţie, a declarat şeful ATOP de acolo, Claudiu Coman, care este şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Autorităţilor Teritoriale de Ordine Publică (ANATOP) din România. Totuşi, unele ATOP-uri din ţară contribuie financiar la asigurarea consumabilelor maşinilor de poliţie, aşa cum se întâmplă la Constanţa, a declarat şeful ATOP de acolo, Sorin Georgescu. Potrivit acestuia, CJ Constanţa a locat, ATOP-ului, pentru 2011 suma de 465.000 de lei, bani distribuiţi pentru buna funcţionare a poliţiei în mediul rural: asigurarea integrală a  cotelor de benzină pentru 12 maşini, întreţinerea lor, reabilitarea secţiilor de poliţie ba chiar şi tipărirea a 454 de registre cu caracter secret!

La Galaţi însă situaţia nu stă chiar aşa, a admis şeful ATOP Galaţi, Avram Trandafir: „În 2010, CJ a plătit doar abonamentele pentru GPS-urile de pe maşinile poliţiei. Anul acesta CJ Galaţi a alocat în jur de 50.000 de lei pentru partea de logistică (pliante, broşuri) a acţiunilor de prevenţie desfăşurate de IJP”. Potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ Galaţi, Eugen Chebac, din 2004 până în 2009, CJ a alocat peste un milion de lei pentru cumpărarea de maşini de poliţie, dotate cu GPS, asigurarea cotelor de benzină, dotarea posturilor de poliţie cu faxuri dar şi pentru dotarea cu camere de supraveghere video în Şcoala Specială „Emil Gârleanu” şi Centrul de Plasament nr. 9. Însă, odată cu donarea obiectelor instituţiilor beneficiare, s-a sistat şi alocarea de fonduri.  

Poliţişti pentru dezordinea publică şi pistolul din şifonier      

Alte probleme care au apărut după reorganizarea posturilor de poliţie din mediul rural sunt necunoaşterea populaţiei de către poliţiştii arondaţi secţiei respective, dar şi obligarea acestora de a pleca, acasă, cu pistoalele din dotare, a avertizat şi Gheorghe Vârtosu, preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor – filiala Galaţi. Potrivit acestuia, au fost cazuri în care poliţiştii alertaţi prin numărul unic de urgenţă 112 au trezit, noaptea, mai multe familii dintr-o comună, pentru a fi îndrumaţi la adresa reclamantului. „Deci, noi, în loc să păstrăm ordinea publică, facem dezordine… Cât o mai merge şi nu s-or supăra sătenii pe noi! Dar dacă nu avem benzină, că dacă am avea, am merge cu maşina prin comune şi aşa s-ar mai cunoaşte localnicii!”, a spus Vârtosu. Cât priveşte aducerea, acasă, a pistoalelor (care, până la reorganizare erau lăsate în posturile de poliţie), aceasta a fost confirmată şi de şeful IJP Galaţi, Dănuţ Lefter, care însă a precizat că acest lucru se întâmplă conform legii, fiecare poliţist având acasă un fişet asigurat de IJP, în care are obligaţia să îşi ţină arma din dotare, în afara serviciului.

S-a mai discutat şi despre posibilitatea transferului de personal de la Poliţia Naţională la cea Locală a departamentelor Rutieră şi de Ordine Publică, proiect care creează nemulţumiri în ambele tabere. Toate observaţiile ridicate vor constitui o bază de informare pentru Guvern,  a promis şeful ANATOP, Claudiu Coman.

 

Citit 1100 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Octombrie 2011 11:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.