Mandatul de parlamentar al lui Pâslaru, aruncat în aer de către ANI!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mandatul de parlamentar al lui Pâslaru, aruncat în aer de către ANI!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere destituirea deputatului PSD de Galaţi Florin Pâslaru. ANI a înaintat Camerei Deputaţilor un raport în care sesizează starea de incompatibilitate pe care Pâslaru nu a contestat-o, astfel că raportul a devenit definitiv. În acest caz, a fost sesizat şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Povestea a început atunci când Pâslaru a fost inclus într-un raport de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate la data de 7 noiembrie 2011, prin care s-a constatat încălcarea de către acesta a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă. Documentul a rămas definitiv prin necontestare, potrivit art. 22, alin. 1 şi 2 din Legea 176/2010.

Motivul pentru care ANI a luat atitudine este acela că Pâslaru, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă a propriului său fiu, Florin Alexandru Ioan Pâslaru, începând cu anul 2009 şi până în prezent, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi. Astfel au fost încălcate prevederile Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

În astfel de cazuri, legea 176/2010 prevede ca în cazul neaplicării sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice atunci când raportul de evaluare a rămas definitiv, atunci se constată comiterea unei contravenţii care se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune.

Pâslaru are în această situaţie două opţiuni. Prima ar fi să reacţioneze după norme morale care ar trebui să caracterizeze orice persoană care ajunge să ocupe o astfel de demnitate şi să părăsească funcţia. Cea de-a doua opţiune, tipică pentru personajul amintit ar fi să plătească cinci sute de mii de lei vechi amendă şi să adopte politica struţului, politică în legătură cu care, până acum, a dovedit serioase abilităţi, talente şi cunoştinţe. Se expune însă şi unor riscuri în această situaţie.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Direcţiei Juridice ai ANI, au declarat pentru Viaţa liberă că o decizie referitoare la cazul Pâslaru va trebui să ia Camera Deputaţilor, sau chiar persoana în cauză. În situaţia în care acest lucru nu se va întâmpla, atunci speţa poate căpăta aspecte penale. Până una-alta, atâta vreme cât raportul nu a fost contestat a căpătat forţă de hotărâre judecătorească şi va trebui să fie pusă în aplicare.

Florin Pâslaru nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere în acest caz.

Citit 3034 ori Ultima modificare Joi, 15 Martie 2012 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.