"Drumuri şi Poduri", cu datorii şi salarii neachitate
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Drumuri şi Poduri", cu datorii şi salarii neachitate
Efectele iernii se regăsesc şi în buzunarele drumarilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Nici n-au răsărit bine ghioceii printre ultimele rămăşiţe ale zăpezilor, că-şi fac apariţia şi primele probleme de pe urma iernii grele din acest an. Societatea „Drumuri şi Poduri” Galaţi, cea care s-a ocupat de deszăpezire în judeţ, se află în acest moment în imposibilitatea de a plăti datoriile către furnizorii de materiale antiderapante şi către firmele de la care a închiriat utilaje suplimentare. Şi, cel mai grav, nu are bani să-şi plătească cei peste 100 de angajaţi, deşi ziua de salariu a fost 15 martie.

„Am depăşit deja bugetul alocat cu 450.000 de lei. Am solicitat Consiliului Judeţului să găsească o soluţie pentru a ne da aceşti bani, la care ar mai trebui să adauge alţi 150.000 de lei rămaşi nedecontaţi din alocaţia bugetară iniţială de 1,1 milioane de lei”, ne-a explicat directorul SC „Drumuri şi Poduri” Galaţi, Luciano Tudor. Acesta mai spune că a cheltuit în cele 35-40 de zile de iarnă grea aproape 800.000 de lei pentru lucrările de deszăpezire. În această sumă nu intră cheltuielile cu materialele antiderapante, dar nici costul acţiunilor pentru combaterea poleiului şi a gheţii.

Ştim că la Consiliul Judeţului au ajuns nişte bani de la Guvern, pentru deszăpezire – în jur de 900.000 de lei. Noi am depus toată documentaţia de la activităţile noastre din ianuarie şi februarie şi sperăm să ne deconteze aceste sume cât mai repede. În acest moment noi stăm la dispoziţia celor de la CJ pentru orice informaţie sau neclaritate”, mai spune directorul de la „Drumuri şi Poduri” Galaţi. 25 la sută din aceste sume ar trebui să ajungă la firmele de la care societatea a subînchiriat mai multe utilaje de care avea nevoie, dar pe care nu le avea.

Veşti proaste de la CJ

Însă informaţiile venite de la Consiliul Judeţului Galaţi nu sunt deloc îmbucurătoare. Conducerea instituţiei spune că s-a ajuns la această situaţie din cauză că mai-marii societăţii nu au ştiut să drămuiască profesionist fondurile primite.

„Noi am făcut în luna februarie nu mai puţin de trei plăţi către cei de la Drumuri şi Poduri. Dacă ar fi folosit banii cum trebuie, acum ar fi avut de unde să plătească datoriile. Potrivit legislaţiei în vigoare, noi putem face decontări pentru luna anterioară doar în perioada 24-30. Până atunci, nu putem să le dăm nici un ban. Au fost nişte derogări de la aceste normative doar în perioada iernii grele din luna februarie, când banii trebuia să ajungă mai repede la cei care se ocupau de deszăpezire”, spune directorul tehnic din CJ, Petru Tudorache.

Cât priveşte decontările pentru situaţia lucrărilor, acelaşi Petru Tudorache spune că acestea vor putea fi finalizate abia după o atentă analiză.

„Acum suntem într-o fază incipientă a corelaţiilor matematice pe care le vom face. Ele se vor finaliza cel mai probabil la sfârşitul lunii viitoare. Atunci vom putea şti dacă situaţia prezentată de Drumuri şi Poduri este conformă cu realitatea”, mai spune Petru Tudorache.

Cert este că ambele părţi confirmă că astăzi se vor întâlni pentru a încerca soluţionarea problemei.

Citit 1747 ori Ultima modificare Duminică, 18 Martie 2012 13:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.