Centura, pe ultimul drum electoral

Centura, pe ultimul drum electoral

Foto: Sorin Pană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
23 comentarii
 •  Primăria ar trebui să repare gropile de pe „Centură”
 •  Anul viitor, tecucenii vor avea un drum ocolitor
 •  La Galaţi abia se gândeşte ruta

Municipiului Galaţi nu are nici măcar acum, după 22 de ani de la Revoluţie, un drum de centură. Breteaua amenajată pe partea de vest a oraşului nu are o continuare firească, normală, astfel încât să încercuiască total Galaţiul. Mai există o parte de „drum ocolitor”, în zona de nord-est (de la Calea Prutului către Lacul Brateş – strada Macului), însă nici aceasta nu întregeşte inelul care se presupune a fi centura Galaţiului. Una din cele mai nenorocite zone de traversat este chiar cea de la capătul străzii Macului (dinspre Calea Prutului). Gropile numeroase şi adânci fac să salte TIR-urile, iar liniile CFR care traversează şoseaua complică situaţia. „Vom repara zona. Am început însă reparaţia străzilor cu mixtură asfaltică la cald mai întâi în Micro 20, 21 şi vom continua cu Micro 19, 18. Vom merge, treptat, către zona veche a oraşului, nu este normal să lucrăm haotic, în diferite puncte ale oraşului”, a explicat Adrian Mirică, din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.  

Ne-a luat-o Tecuciul înainte!
Cârpelile nu ţin, însă, loc de drum de centură. Din păcate, necesitatea unui astfel de obiectiv este discutată de politicieni numai în anii electorali. Ca şi în 2008, şi acum proiectul drumului de centură al Galaţiului este adus în discuţie. Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a anunţat pe 10 martie că în şapte luni se va finaliza studiul de fezabilitate al drumului de centură al Galaţiului. Vestea bună pentru noi a fost dată la Tecuci, o dată cu vestea proastă: tecucenii ne-au luat-o înainte şi, peste un an şi jumătate, vor avea drum de centură. Pentru cei nici 7 km de şosea, Tecuciului i s-au alocat 12 milioane de euro (fără TVA), din care aproape 70 la sută reprezintă finanţare externă europeană – FEDR, iar restul finanţare de stat. Coincidenţă sau nu, ieri, conducerea CJ Galaţi s-a întâlnit cu reprezentanţii CNADR, cu reprezentanţi ai municipalităţii, protecţiei mediului, poliţiei şi societăţilor de servicii publice (electricitate, gaze, apă, canalizare). Subiectul discuţiei: găsirea unei rute pentru viitoarea centură ocolitoare. Traseul posibil identificat: punctul de frontierǎ Giurgiuleşti – DN2B – Centura de Est a Galaţiului – malul Lacului Brateş (paralel cu calea feratǎ) – DN24D – DJ255A (Gârboavele) ocolirea localitǎţilor Odaia Manolache şi Mihail Kogǎlniceanu – DJ251 – ocolire localitatea Traian – DN 25. Acest lucru ar însemna un drum de 48 de km, amenajat cu aproximativ 205 milioane de lei.

Ca în orice an electoral, să nu uităm de aeroport!
În proiectul european de infrastructură, Galaţiul nu este inclus pe nici unul din coridoarele paneuropene – IV (de la E la V) sau IX (de la N la S). Mai avem însă o şansă: să influenţăm strategia infrastructurii europene (proiectul TEN-T) care se regândeşte în prezent la nivelul Comisiei Europene, astfel încât viitorul buget UE 2014-2020 să aibă fonduri necesare pentru noile obiective. Promisiunea că şi Galaţiul se va afla pe viitoarea hartă a infrastructurii europene au făcut-o şi ministrul Nazare şi deputatul PDL Mircea Toader. Care nu a ezitat să evoce un alt proiect realmente important (dar lipsit de conţinut, în condiţiile în care este folosit pentru imagine doar în campaniile electorale): aeroportul. „L-aş ruga pe domnul ministru ca atunci când va merge la Comisia Europeană ce va gândi şi bugetul viitor, să fie inclus şi Galaţiul, poate gândindu-se şi la o soluţie de aeroport Galaţi-Brăila, care, până la urmă, reprezintă cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti”.

Citit 2652 ori Ultima modificare Marți, 20 Martie 2012 19:33

23 comentarii

 • postat de Roxana M Joi, 22 Martie 2012 15:00 Link la comentariu
  0
  0

  Drumuri? Alea-s drumuri? Orasul e plin de cratere. Judetul e plin de cratere. Au fost odata gropi,acum sunt cratere.
  La fiecare 3 luni cand ajung acasa, observ ca orasul arata din ce in ce mai urat. Mallul e necesar? S-au construit malluri si apoi au falimentat rapid. Aeroport? Despre ce SF-uri vorbeste nea caisa ala? Ca investitorii sa vina in Galati, trebuie rezolvata problema drumurilor. Daca vreun investitor va inchide ochii si va veni cu vreo idee de afacere acolo in speranta ca odata si odata vor exista si drumuri bune...il va palmui falimentul si isi va lua talpasita rapid. Durbaca? Galateni, inca il mai vreti pe Durbaca? Ce-a facut Durbaca in afara de a fura pentru el si fiu'su? Il mai vreti pe Dumitru Nicolae? Abia isi taraste fundu...sau cel putin asta cred ca e motivul pentru care nu reuseste sa faca ABSOLUT NIMIC de ani de zile.
  A trebuit sa facem sesizari peste sesizari si tot nu a facut ceva in privinta drumului Galati-Cuca-Rediu. Dupa ce povestea a ajuns la Europa Fm si probabil au auzit altii mai smecheri, dl primar ce-a zis....bah astia-s suparati rau...hai sa astupam 5 gropi. Si a astupat 5 gropi. Dl primar asteapta ca aceste cratere sa devina ...vulcani?
  Probabil va trebui sa aducem problema in prim plan prin intermediul radioului Europa Fm ca alte 10 gropi sa fie astupate. Probabil vom ajunge la Parlamentul European ca TOT drumul sa fie refacut asa cum trebuie.

  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu Joi, 22 Martie 2012 07:34 Link la comentariu
  0
  0

  Daca traseul este cel descris in articol ,centura ori nu se va mai realiza niciodata ori va fi inutila . Cine ocoleste 48 Km ca sa ajunga din estul in vestul orasului? Un posibil traseu ar fi :posibil capat viaduct -racord drum expres sau autostrada spre Braila (vest gropa gunoi ) ,racord Dn25 ,printre combinat si halda de zgura, printre Atlas si Smardan ,nord(eventual sud) Satu Costii -pependicular pe DN26 si racord la acesta ,racord mal Brates,printre cf Galati-Barlad si versantul (de amenajat ),centura est intre strada Tunelului si pod -cf Galati -Larga peste cf Galati-Barlad ,traversare spre est peste linie cf Galati -Barlad ,printre linie cf spre Reni si elestele piscicole pana dincolo de fosta Piscicola si racord la DN2B ,la intrarea pe viaduct dispre Giurgiulesti. Este oarecum bun si traseul stabilit dar nu inteleg ce cauta dincolo de Traian (de ce nu urmeaza traseul fostului drum strategic) , cum se va racorda la drumul existent sau cele viitoare si promise spre Braila-Bucuresti(presupun ca nu traversand,pe actualul Dn25 , Traian ,Sebestii Vechi si Sendreni) si ce solutii tenice sunt pentru stabilizarea versanului intre centura est si capat DN24D ( problema ne rezolvata de un secol si ceva ,de cand s-a construit cf spre Barlad ).Asa cum este gandit ,cred ca este numai si numai un traseu de campanie electorala.

  Raportează
 • postat de galatiul Miercuri, 21 Martie 2012 18:54 Link la comentariu
  0
  0

  ne-a luat-o tecuciul inainte, pentru ca domnul toader nu a luptat decat pentru un proiect redus, care sa fie platit din banii statului cat proiectul centurii galatiului... diferenta de bani probabil s-a evaporat.

  Raportează
 • postat de veronica Miercuri, 21 Martie 2012 18:12 Link la comentariu
  0
  0

  sa puna mana sa ne faca drumurile judetene si abia apoi putem vorbi de aeroport, centura si drum ocolitor

  Raportează
 • postat de ana Miercuri, 21 Martie 2012 15:52 Link la comentariu
  0
  0

  pai normal ca nu avem ... dar daca ei nu sunt in stare sa faca un drum ocolitor, o centura, atunci de aeroport nici nu se mai poate discuta

  Raportează
 • postat de octav Miercuri, 21 Martie 2012 12:18 Link la comentariu
  0
  0

  de atata timp nu au fost in stare sa fim si noi in rand cu alte orase si sa avem si noi un drum ocolitor. Se discuta astfel de subiecte numai in ani electorali. De ce oare?

  Raportează
 • postat de lidia Miercuri, 21 Martie 2012 12:15 Link la comentariu
  0
  0

  mai bine ar lasa aeroportul si sa se axeze pe facutul drumurilor. Fiecare la randul lui.

  Raportează
 • postat de Adrian Albu Miercuri, 21 Martie 2012 11:40 Link la comentariu
  0
  0

  sunt satul de promisiuni cum ca se face aeroport,pod peste dunare,etc. nu suntem in stare sa facem o centura moderna care sa ocoleasca orasul cum au astia de la Braila sau cum va fi la Tecuci si mai alesii sunt si nesimtiti incat ca ne mint ca traim intr-un oras modern.

  Raportează
 • postat de mihaela Miercuri, 21 Martie 2012 11:35 Link la comentariu
  0
  0

  Primaria ar trebui sa repare mai intai gropile din oras…

  Raportează
 • postat de Platitor de taxe si impozite in Rommanica Miercuri, 21 Martie 2012 11:33 Link la comentariu
  0
  0

  Apropo de drumuri sunt si eu curios daca se materializeaza ceva din tot ce a zis pe doua posturi media Ciumacenco si anume faptul ca s-a facut deja licitatia si se stie cine va executa lucrarea pe str. Bucurestii Noi si mai mult spunea ca in a doua jumatate a lunii martie se incep lucrarile, iar dupa cum imi zice calendarul suntem trecuti de 15 ale lunii si nu prea am vazut nici un utilaj si nici un muncitor pe acolo. Am vazut doar ca se arunca bani pe geam pe un trotuar de pe Basarabiei intre Traian si Domneasca, care nu cred ca avea nimic si mai mult nu trebuiau schimbate si bordurile, mai ales ca avem atatea drumuri pline de gropi si trotuare terminate in alte zone sau pe acolo nu trece primarul si nu le vede

  Raportează
 • postat de ilie Miercuri, 21 Martie 2012 11:31 Link la comentariu
  0
  0

  Pana se gandeste Primaria la ruta de centura a Galatiului avem timp sa ne crestem copiii, nepotii, stranepotii

  Raportează
 • postat de Tudor Miercuri, 21 Martie 2012 11:21 Link la comentariu
  0
  0

  @flo centura se face pe acolo din anumite motive. Sa ocoleasca zonele locuite, dar in acelasi timp sa se intalneasca si cu alte strazi. Astfel s-ar mai economisi din bani. Daca s-ar face cum vrei tu prin camp aiurea ar trebui sa construim centura de la zero. Uite-te sa vezi la alte orase unde este amplasata centura, apoi mai vorbim. De exemplu daca stai pe drumul de centura a capitalei pe anumite portiuni esti la o distanta f mare de oras, nici nu se mai vede...trece prin anumite comune.

  Raportează
 • postat de ramona Miercuri, 21 Martie 2012 11:21 Link la comentariu
  0
  0

  s-au facut tot felul de carpeli care nu au tinut mai mult de cateva luni. De ce nu au facut ceva de buna calitate de la inceput si astfel sa avem si noi strazi cum trebuie? Nu avem un drum ocolitor, ce sa mai vorbim de centura!

  Raportează
 • postat de ionut Miercuri, 21 Martie 2012 11:18 Link la comentariu
  0
  0

  in toti acestia ani nu au fost in stare sa faca nimic bun. Nu avem un drum cum trebuie, ce sa mai vorbim... daca pana acum nu si-a dat nimeni interesul!

  Raportează
 • postat de cosmin Miercuri, 21 Martie 2012 11:13 Link la comentariu
  0
  0

  sunt cel mai varza oras in privinta drumurilor si soselor.centura e plina de gropi si denivelari si foarte aglomerata,iar tot trficul greu deranjeaza locuitorii.dar la asa primar...asa centura!

  Raportează
 • postat de Loredana Miercuri, 21 Martie 2012 10:09 Link la comentariu
  0
  0

  La Galati se gandeste totul asa de incet, dupa cum mai poate si mos Nicolae asta. Am ajuns de rasul curcilor! Trebuie sa aducem la conducere oameni care vor ca orasul asta sa progreseze si sa avem cu ce ne lauda.

  Raportează
 • postat de emil Miercuri, 21 Martie 2012 10:06 Link la comentariu
  0
  0

  Mi-am rupt doua masini prin Galati in ultimii 3 ani! Nicolae asta nu e in stare sa rezolve problemele prioritare. El face numai ce il taie capul! Spune sa cerem, dar de rezolvat, cine ne rezolva? Raman doar vorbe...

  Raportează
 • postat de Andreea Miercuri, 21 Martie 2012 09:51 Link la comentariu
  0
  0

  Cum de nu a iesit repede Ciumacenco ,cu o declaratie?Aaaaaaaa..Mai e timp pana la alegeri:))...Pe strada Lahovari(drumul de la centura spre cartierul micro 16)circula zilnic sute de masini dar nimeni nu vede ca exista strada fara trotuar pentru pietoni?As vrea ca proiectantul acela destept care a facut acest lucru sa circule pe jos cel putin o saptamana ,sa-l vad si pe dumnealui cum se cocoata pe garduri cand vin masinile pentru ca pur si simplu nu numai ca este doar strada pentru automobile dar este si curba deci vizibilitate mult redusa!!!!Alooo!!!Domnule primar chiar n-ati vazut acest lucru cand ati semnat?Sau sunteti prea batran si aveti probleme cu vederea?Ar fi bine sa veniti dimineata sa vedeti cum se chinuie parintii sa-si duca pruncii de manuta la scoala pentru ca nimeni nu are curaj sa -i lase singuri....fiindca acolo bineinteles doar soferii au acces...

  Raportează
 • postat de nae Miercuri, 21 Martie 2012 09:48 Link la comentariu
  0
  0

  Nu pot rezolva problemele cu strazile care sunt intr-o stare deplorabila si vor sa faca aeroport!! Nici nu stiu daca e o situatie care starneste rasul sau plansul!

  Raportează
 • postat de simona Miercuri, 21 Martie 2012 09:43 Link la comentariu
  0
  0

  Hai lasati-ne cu aeroportul!! Nici macar drumurile din Galati nu sunt in regula si ne luati cu aeroportul!

  Raportează
 • postat de flo Miercuri, 21 Martie 2012 09:37 Link la comentariu
  0
  0

  Revin cu harta drumului expres braila - galati, cu studiul de fezabilitate finalizat!
  http://www.cnadnr.ro/proiect.php?id=63#

  Raportează
 • postat de flo Miercuri, 21 Martie 2012 09:33 Link la comentariu
  0
  0

  -Daca tot se vor repara gropile din preajma liniilor ferate, poate se duc baietii care se ocupa de asta, sa vada cum se trece o cale ferata la Brasov! Nici nu simti! Sa ii intrebe pe brasoveni cum se face!
  '
  -Dureaza 7 luni finalizarea studiului de fezabilitate, tocmai la timp, ca noii alesi sa regandeasca acel studiu si sa mai treaca alti 4 ani!
  '
  -Traseul pe care l-ati expus, este mai mult decat ciudat! Pai Traian este la 15 km de Galati, ala nu mai este drum de centura , ci drum national! Drumul de centura trebuie sa ocoleasca Galatiul, nu judetul! Sunteti bolnavi la cap, daca va ganditi ca unul un tir, care vine de la braila sa zicem ca ar vrea sa ajunga in port, ar face aproape 100 de km!
  '
  -Daca drumul expres pt care exista proiect se va finaliza, (am atasat adresa unde puteti vedea harta), ar fi normal ca drumul de centura sa vina in continuarea acelui drum, adica sa ocoleasca doar combinatul si nu jdemii de comune!
  -Iar in ce priveste aeroportul, deja ma faceti sa rad! Noi nu suntem in stare sa terminam o gara inceputa in 1989 si vrem aeroport!!!

  Raportează
 • postat de Maxx Miercuri, 21 Martie 2012 09:27 Link la comentariu
  0
  0

  Aceleasi minciuni, aceleasi promisiuni. Ce sa ne promita Toader cand el are colegiu la Tecuci. Omu a tras tare pentru centura Tecuci. Nu ne pare rau de Tecuci, sunt tot de-ai nostri insa iar POD peste DUNARE , iar AEROPORT, iar CENTURA, iar MALL pentru Galati sunt de-a dreptul penibili si plictisitori. Ne distreaza numai cand ii auzim. Vedeti sa nu uitati de drumul expres GALATI-BRAILA -SLOBOZIA, PARCUL INDUSTRIAL si ...............stai sa caut vechii fluturasi electorali din 2008.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.