La ultimele alegeri locale a plouat cu anchete în cazuri flagrante de mită electorală
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

La ultimele alegeri locale a plouat cu anchete în cazuri flagrante de mită electorală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Sunt celebre de acum cazurile lui Andrei Lişinschi, acuzat că încercat să organizeze o tombolă electorală, şi candidatului PC de la Băleni, care le-ar fi dat mită unor localnici

La ultimele alegeri locale, poliţiştii gălăţeni au trimis către Parchet mai multe dosare cu propunere de începere a urmăririi penale pentru încălcarea legii electorale. Toţi cei vizaţi erau acuzaţi că le-ar fi oferit alegătorilor din circumscripţiile în care candidau mită electorală, în schimbul voturilor. Au fost atunci peste zece astfel de propuneri, dintre care cele mai răsunătoare au fost cele ale candidatului PD-L pentru Primăria Galaţiului, Andrei Lişinschi, şi candidatului PC la Primăria Băleni, Tudorel Cristea. Primul era acuzat că a lansat în cutiile poştale mii de plicuri autoadresate prin care gălăţenii erau rugaţi să răspundă la o întrebare legată de candidatul PD-L la Primăria Galaţi, Andrei Lişinschi, urmând să participe la o tombolă cu premii. Gălăţenii erau invitaţi să răspundă dacă „Andrei Lişinschi va fi primarul Galaţiului” sau „Andrei Lişinschi este primarul Galaţiului”! Adversarii politici ai lui Lişinschi au sesizat atunci atât Biroul Electoral Municipal cât şi Poliţia, ultima chiar declanşând o anchetă. În schimb, procurorii nu au vrut să înceapă urmărirea penală în acest caz.

Mită şi la Băleni!

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Băleni. Candidatul PC la Primăria comunei Băleni, Tudorel Cristea, s-a ales cu un dosar penal după ce le-a oferit sume de bani mai multor localnici pentru a le obţine voturile. Era vorba atunci de patru persoane din comună care ar fi primit sume de bani cuprinse între 20 şi 50 de lei, cu scopul de a le determina să îl voteze. Două din persoanele cărora li s-au oferit sume de bani şi au acceptat au denunţat ulterior fapta organelor de poliţie, banii fiind confiscaţi în temeiul articolului 116 din Legea nr. 67 din 2004. Poliţiştii i-au întocmit atunci dosar penal candidatului conservator, pe care l-au învinuit de comiterea infracţiunii prevăzute de articolul 105, alin. 1 din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Procurorii n-au fost însă în ton cu poliţiştii şi nu au dispus începerea urmăririi penale.

Citit 1664 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iunie 2012 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.