Zeci de mii de euro lunar pentru bunul trai al senatorilor gălăţeni!
Foto: Fotomontaj: Ionatan Țuțu

Zeci de mii de euro lunar pentru bunul trai al senatorilor gălăţeni!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Statul român a plătit în luna mai între 20 şi 25.000 de lei pentru fiecare senator * Marius Necula a cheltuit cu plecările în străinătate peste 7.500 de euro * Paul Ichim este cel mai econom senator gălăţean *

 

Pentru că mai sunt doar câteva luni până când senatorii actuali le vor preda mandatele succesorilor, am crezut de cuviinţă că este bine să vedem cam care sunt cheltuielile lunare ale aleşilor gălăţeni, dacă diferă între ele şi dacă aceştia se lăfăie pe bani publici. De departe, cele mai mari economii la buget le-a făcut senatorul Paul Ichim. Acesta a avut cheltuieli lunare medii de doar 11.799 de lei, faţă de 15.916 lei cheltuiţi de Laurenţiu Chirvăsuţă, 15.600 lei cheltuiţi de Gheorghe Saghian sau 14.557 lei pe care i-a primit Marius Necula. Paul Ichim a economisit foarte mult pentru că este singurul care cheltuieşte pe cazarea din Bucureşti doar 3.038 de lei (are închiriat un apartament), spre deosebire de ceilalţi trei senatori care stau la hotel, statul decontându-le lunar peste 6.400 de lei (chiar 7.602 lei, în cazul a doi senatori). Deşi a economisit lunar diurna pentru deplasările în teritoriu, Marius Necula nu a reuşit să-l egaleze sau să-l întreacă la economii pe Paul Ichim. Celelalte cheltuieli pe care le au lunar parlamentarii nu diferă foarte mult. Îndemnizaţiile nete sunt undeva pe la 4.500 de lei, diurna pentru teritoriu este fixă - 1.930 de lei, iar diurna pentru deplasare în Bucureşti variază între 965 şi 1.689 de lei. Senatorii au mai primit în jur de 1.000 de lei pentru transport în ţară, dar şi câte 77 de lei pentru abonamentul la telefoanele de serviciu.

Biroul senatorial cu cheltuială se ţine!

Pe lângă aceste cheltuieli, senatorii mai primesc de la buget şi sume importante de bani pentru întreţinerea birourilor în care funcţionează cabinetele senatoriale. În luna mai 2012, fiecare cabinet senatorial a primit de la buget câte 9.050 de lei. Senatorii şi-au împărţit însă diferit cheltuielile! Gheorghe Saghian a împărţit suma primită în două: aproape jumătate pentru salariile personalului, celalaltă jumătate pentru achiziţia de materiale de întreţinere. Nu a repartizat niciun leu pentru chiria spaţiului în care funcţionează. Cea mai mare chirie pentru spaţiul în care funcţionează cabinetul senatorial o plăteşte Marius Necula: 1.000 de lei lunar. Necula a mai prevăzut 2.098 de lei pentru materiale de întreţinere şi aproape 6.000 de lei pentru salariile personalului. Laurenţiu Chirvăsuţă a repartizat 7.020 de lei pentru salarii, 1.430 de lei pentru materiale de întreţinere şi doar 600 de lei pentru chirie. Cea mai mică chirie o plăteşte doctorul Paul Ichim: doar 472 de lei pe lună. Senatorul liberal a alocat 5.004 lei pentru salariile personalului şi 3.573 de lei pentru materiale de întreţinere.

Adunând cheltuielile senatorilor cu sumele alocate birourilor din teritoriu rezultă că statul român cheltuieşte lunar, în medie, între 20.000 şi 25.000 de lei pentru fiecare ales.

Necula şi cele şapte deplasări în străinătate

Dacă a economisit la capitolul "diurnă pentru deplasarea în teritoriu", senatorul democrat-liberal Marius Necula este de departe campionul deplasărilor în străinătate dintre toţi cei patru senatori trimişi în parlament din Galaţi. Cu şapte deplasări, Marius Gerard Necula îi devansează clar pe colegii lui Gheorghe Saghian, Laurenţiu Chirvăsuţă şi Paul Ichim. Singurul din cei trei care a mai plecat în strănătate pe banii Senatului a fost Laurenţiu Chirvăsuţă. Necula a făcut cele mai multe deplasări în 2011. În luna martie, democrat-liberalul a fost trei zile la Nisa, la o conferinţă privind convenţiile în domeniul apelor internaţionale. Senatul a cheltuit pentru această deplasare 3.112 lei. Luna următoare, Necula a plecat în Belgia, la o conferinţă pe tema schimbărilor climatice, deplasare care a costat şi ea aproape 4.400 de lei. Cea mai scumpă deplasare a lui Necula fost în luna mai 2011, în Croaţia, la un forum global al parlamentelor lumii pentru habitat şi activităţi conexe. Statul a scos atunci din vistierie 6.584 de lei. O lună mai târziu, în iunie, Marius Necula pleca în Franţa, la Forumul mondial al apei, toată deplasarea costând aproape 4.200 de lei. Necula a mai avut o „ieşire” şi în 2010, tot în Franţa, de această dată pentru a participa la o conferinţă pe tema energiei nucleare. Celelalte două deplasări în străinătate efectuate în interes de serviciu de Marius Necula au fost de la începutul anului şi până în prezent. Prima a fost în martie, în Belgia, la Summitul RIO + 20. Vizita a durat trei zile şi a costat bugetul de stat 5.496 de lei. Cea de-a doua a fost făcută în luna mai, la o conferinţă a preşedinţilor comisiilor de mediu, în Danemarca. Cele trei zile petrecute acolo au costat 4.780 de lei. În total, circa 33.750 de lei, respectiv, 7.500 de euro, preţul mediu al unui Logan.

UNPR-istul Laurenţiu Chirvăsuţă a fost plecat şi el într-o delegaţie de serviciu în Polonia, în luna aprilie 2012. A stat trei zile, decontate de la buget cu aproape 4.000 de lei.

Citit 3181 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2012 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.