Management defectuos la Muzeul de Ştiinţele Naturii
Foto: Foto: Bogdan Nistor

Management defectuos la Muzeul de Ştiinţele Naturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Nereguli constatate: sporuri "neajustate" legal şi lipsa unui om special desemnat să se ocupe de achiziţiile publice

Cel mai recent audit comandat de conducerea Consiliului Judeţului la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a scos la iveală câteva nereguli destul de mari comise de actuala conducere. Vorbim despre faptul că reducerea salariilor din iunie 2010, legiferată de Guvernul Boc, nu s-a aplicat şi pentru un spor salarial încasat de 31 dintre angajaţi (sporul de calculator). Deşi managerul muzeului nu beneficiază de acest spor, ci de o îndemnizaţie stabilită de ordonatorul principal de credite, cei care au efectuat auditul au găsit şi în dreptul lui aproximativ 2.000 de lei în plus la salariu. Comisia de audit a dispus demararea procedurilor legale de recuperare a acestor bani, lucru pe care managerul Camelia Moroianu şi l-a asumat.
O altă neregulă constată la finalul auditului şi trecută în raport se referă la faptul că un angajat al Muzeului a fost menţinut interimar într-o funcţie timp de... şapte ani. Explicaţia managerului Camelia Moroianu a venit şi în acest caz: "Până în noiembrie 2011 nu a existat niciun cadru legal şi nici resurse bugetare pentru organizarea unui concurs. După efectuarea modificărilor legislative se va putea opta fie pentru demararea procedurilor de organizare a concursului, fie de modificare a organigramei", spune Camelia Moroianu.
Achiziţiile publice, fără control!
Cea mai gravă deficienţă constatată este însă faptul că nimeni din muzeu nu a avut delegate din partea managerului competenţe pe parte de achiziţii publice. Au fost doar câteva desemnări verbale, care nu au însă nicio valoare. În aceste condiţii, numai în 2011, 37 din cele 38 de achiziţii publice s-au făcut prin atribuire directă, încălcându-se astfel Ordonanţa 34, care spune că cel puţin 40% din achiziţiile publice trebuie să se facă prin SEAP. "În 2010 au fost restructurate 29 de persoane, iar în 2011 au plecat şi cele două persoane care se ocupau de achiziţiile publice. Nu am avut cadru legal să angajăm alţi oameni. Acum, probabil că vom înainta Consiliului Judeţului un proiect de modificare a organigramei şi a statului de funcţii în care obligatoriu, la compartimentul tehnic, să fie trecute două posturi cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice", ne-a explicat Camelia Moroianu.
Concluzia celor care au efectuat acest audit este una dură: management defectuos în 2011. Din cele 14 obiective verificate, pentru opt s-a dat rezoluţia "Critic", pentru patru s-au dispus îmbunătăţiri şi doar două sunt considerate funcţionale.

Citit 9166 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2012 00:02

12 comentarii

 • postat de Paul
  Joi, 26 Iulie 2012 14:20
  Ingerasilor, dupa ce ati mancat banii publici acum va mancati intre voi? Hi, hi, hi! Pofta mare, numai aveti grija sa nu va ramaina ceva in gat. Vai, ce o sa ne facem noi galatenii fara voi? Unde mai gasim noi asa competenti, eficienti, indispensabili, pusi numai pe fapte bune? Zau ca ti se umezesc ochii cand numai te gandesti... Scumpete, (ma adresez colegului lui Paul) nu cumva matale esti din cei care au mancat gras de pe urma remarcabilei conduceri si acum iti vine sa borasti cand vezi atata mizerie? Nu am inteles prea bine ce a vrut sa fie postarea ta de mai inainte: o dare de seama sau un raport de activitate? Deci aveti si voi un Paul, director stiintific, sapat gospodareste de domnul "O". Fie-mi iertata intrebarea, da" cati directori aveti voi acolo? Pot sa depun si eu un C.V. pentru un post de directoras sau inspector, ca tare mai e bine la voi! La un spert gras, face Patilea postul ca la asta se pricepe.
  Leprelor! asta este de fapt activitatea voastra de baza: sapatul (nu in gradina, ci intre voi) barfa pe la colturi, anonimele, datul pe goarna, furtisagul si alte chestii din astea utile cetatenilor care va platesc. Toate astea se deduc din reletarea ta. Ma intreb, cand mai aveti timp si de treburile pentru care suteti platiti? Dupa ce ca sunteti incompetenti, puturosi, dusmanosi ca mai toti bugetarii, mai sunteti si prosti! Mai bine taceai dracului si nu mai afla lumea chiar din gura voastra cu ce va ocupati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Joi, 26 Iulie 2012 11:30
  pentru -taxa...

  Sa stiti ca taxele de intrare, sumele pentru inchiriere salli, pentru foto etc.. sunt hotarate de CJGalati iar CMSN este obligat sa puna in aplicare hotararea (fiind unitate in subordinea CJG). Si apropo modernizarea din parcul zoo se face tot sub indrumarea CJGalati. Poate acestia acum citesc comentariul si asa vor af;la ca acuzatiile pe care le fac in legfatura cu modul cum se desfasoara activitatea de modernizare in zoo ar trebui sa si le adreseze lor personal. Dar asa e cand nu se stie ce ai in propria ograda
  0
  0
  Raportează
 • postat de colegi cu paul
  Joi, 26 Iulie 2012 11:20
  pentru Paul

  Dupa comentariu te-ai demascat domnule O. Chiar folosirea pseudonimului de Paul iti arata dorinta de a incrimina pe altul al carui post de director stiintific il ravnesti fara sa il meriti. Acuzatiile mincinoase cu alcoolismul le stim , asta te-au si desconspirat. Ni le repeti tuturor pe la coltul muzeului si suntem satui de aceste minciuni cand noi vedem zilnic ca realitatea e alta. Aceste acuzatii le lansai si acum 4 ani la adresa fostului manager Marcu. Acum e alt om si spui, aceleasi minciuni, trimiti aceleasi e-mailuri (sub numele altor colegi) catre unii salariati. Invata o data ca nu minciuna si ura te ridica. Am ajuns , majoritatea dintre noi sa ne ferim de veninul tau. Suntem satui de scursurile care le pui pe hartie la CJG, DNA si alte institutii. Dar acum o sa vedem si rezultatul. Plangerile formulate or sa duca la identificarea ta intr-un timp scurt. Asteptam atunci sa dovedesti si in fata politiei si a noastra sustinerile marsave pe care le faci. Poate ca managerul este vinovat dar ca salariati ai muzeului nu-i gasim decat o vina aceea ca e un om care stie sa se aplece asupra nevoilor oamenilor. A fost singura care s-a luptat pentru promovarea noastra, care a incercat sa mentina un nivel mai ridicat al salariilor respectand ce spune legea (in sensul ca acele clauze din CCM valabil la data recalcularii salariilor se ia in consideratie) . Auditul consiliului acuza muzeul ca a luat un spor pe care CJGalati il ia fara o clauza contractuala , fara un contract inregistrat la directia muncii. Dreptatea nu e pentru catei, nu? De ce nu se spune si despre faptul ca exista un litigiu pentru acest spor. De cand se irijeza auditul in locul instantei hotarand ce e legal sau nu? Am uitat e un anumit sistem la conducere acum care ne indeamna sa spunem pe 29 Da pentru ca legea si justitia sa nu mai conteze.
  In ce priveste gravele nereguli ne indoim ca acestea exista. Am mai vorbit si noi cu oameni care stiu raportul si care nu sustin acest fapt. Am inteles ca cei de la audit au aratat clar ca neregulile sunt motivate de lipsa cadrului legal pentru incadrarea personalului *actele normative in domeniu fiind abrogate) si de nr redus de personal-sa nu uitam ca in 2010 CJG , a dispus sa se reduca personalul cu peste 15%., ocazie cu care a fost disponibilizata si o persoana draga tie (poate de aceea esti furios sau pentru ca o alta persoana cu care iti"omorai"timpul nu iti mai da atentie-Nu-i nimic mai fa o anonima la DNA sau la consiliu , ca te-ai obisnuit). Mai bine te-ai vedea de treaba si ne-ai lasa si pe noi sa o facem. Munca noastra ne reprezinta. Am facut atatea expozitii pe care orasul le stie. Dupa distrugerea , facuta de furtuna ne chinuim sa punem totul la loc pentru ca galatenii sa aiba o oaza de natura. Cu aceasta conducere s-a castigat proiectul si se va face cel mai modern parc zoo din zona, etc Cine are ochi vede si nu sta sa fie pacalit de un ziar care serveste interesele in vederea luarii capului unui director ca sa aduca altul din USL. Crezi ca lumea nu intelege interesele din spatele articolelor?
  Cum ani intregi in rapoartele de audit totul era perfect si azi e totul la 180 de grade? Cand a fost corect atunci sau acum? Ca sa vezi cum se schimba totul in functie de politic
  0
  0
  Raportează
 • postat de paul
  Miercuri, 25 Iulie 2012 23:16
  Dragi muzeografi, supaveghetori, conservatori, inspectori-rupatori-de-bilete, simpli sapatori si alte categorii de slujbasi ai complexului muzeistic cu sau fara sporuri, daca nici acum nu ati aflat cine-i cancerul muzeului, nu o sa aflati nici de acum inainte. Poate multora va convine mizeria (si la propriu si la figurat) din aceasta institutie pentru ca ati obtinut drepturi nemeritate si ati pus botul la firimiturile aruncate ca la caini de un personaj corupt si corupator, hot, parsiv, mizerabil, intr-un cuvant , o scursura umana, care calareste o intreaga institutie dupa poftele si interesele sale. Vinovat si responsabil de gravitatea faptelor de la muzeu nu este nici pe departe madam Moroianu-Grosu-Bucluc zis "Camy" de la pedele, pentru ca e prea bleaga, compromisa, si mai ales ca umbla mai tot timpul beata. Este clar ca se doresc schimbari la conducerea muzeului. Acum problema este care sa plece si care sa ramana. Prostul pleaca si hotul ramane. Care-i prostul, care-i hotul? Vine un audit pe probleme de management si resurse umane. Evident, gaseste grave nereguli. Vinovat? Managerul general. Iata prostul! Daca ar veni un audit pe probleme financiare ar gasi nereguli de zeci de ori mai grave. Dar nu vine si nici nu o sa vina prea curand pentru ca are grija directorul economic sa nu vina. Aaa, nu stiti cine e directorul economic? Cineva spunea intr-un comentariu ca poate fi identificat dupa o superba cocoasa sau gheb mai pe romaneste, dar, vai, nu e de ras pentru ca i se poate intampla oricui, mai ales dupa practicarea unor activitati specifice timp indelungat. Hai sa nu va tin prea mult sub tensiune; directorul economic al complexului muzeistic din Galati este o doamna cu numele Patilea Viorica. Iata si hotul! Acest personaj cu calitatile enumerate mai sus este igrasia muzeului... tot un fel de cancer. Am observat in unele comentarii, atitudini smerit-ipocrite venite pe cat se pare din partea unor angajati ai muzeului, probabil cei cu spor de calculator sau alte sporuri. Asa ca fetele mari putin gravide, nu mai faceti pe fecioarele in luna a saptea, ca vi se vede bine smantana cu care v-a manjit Patilea pe bot pentru a o sustine intr-o eventuala rebeliune. Va amintiti desigur lista aceea de semnaturi pentru a fugari un personaj incomod de la marcheting. Acum, Camy se plange ca nu a avut specialist pe probleme de achizitii si ca nu are resurse sa organizeze un concurs pentru ocuparea unui post. Dar cu concursul organizat si afisat pe spatele usii de la contabilitate (intre timp anulat) cum ramane? Eu cand spun ca fata asta umbla tot timpul beata, nu glumesc! Asta o s-o cam coste postul. Iar madam Patilea, asa inculta cum o vedeti, va schimba al doilea manager. Succes!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Taxa de intrare în Parc este abuzivă,fără rost,anacronică pe un spațiu verde îngrădit.Taxa este recomandată Complexului Muzeistic,dar nu pe un habitat gălățean.
  Miercuri, 25 Iulie 2012 15:58
  Eu sunt supărat că țin Parcul Botanic de parcă ar fi Rezervația Nebunilor cu taxe de intrare de parcă ar fi latifundiari pe spațiul public.De ce ne obligă să mergem pe Str. Saturn pentru a ajunge pe Faleză? De ce nu pot copiii și pensionarii să se plimbe sau să se joace în parc? Păi unii ar veni în fiecare zi să-și plimbe noii născuți cu căruciorul sau bătrâni să stea în aer liber,curat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pickpocket
  Miercuri, 25 Iulie 2012 09:32
  @ Cir: ai dreptate, m-am exprimat gresit: achizitiile directe nu se fac NEAPARAT prin SEAP - era corect spus. Revin la idee: " 37 din cele 38 de achiziţii publice s-au făcut prin atribuire directă, încălcându-se astfel Ordonanţa 34, care spune că cel puţin 40% din achiziţiile publice trebuie să se facă prin SEAP." Daca 37 din 38 s-au facut prin achizitie directa nu inseamna ca s-a incalcat nimik, cata vreme s-a respectat pragul, corect? Daca ar fi spus ca 37 din 38 achizitii s-au facut fara publicare in SEAP ar fi fost altceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 25 Iulie 2012 09:04
  Pentru Pickpocket :
  Ai informatii gresite.
  Prin SEAP se fac si achizitii directe, daca nu crezi mergi la pagina http://www.e-licitatie.ro, sectiunea, "Proceduri de atribuire", rubrica "Cumparari directe".
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pickpocket
  Miercuri, 25 Iulie 2012 08:58
  Imi pare rau s-o spun dar motivele puse in articol (inteleg ca-s doar o parte din cele 12 capete de acuzare) par trase de par. E lucru stiut de toata lumea ca Boc a blocat angajarile in sistemul public ( pe sistemul "cand pleaca 7 insi atunci puteti angaja unul nou). In ce priveste achizitiile, ori autorul n-a inteles ce i s-a spus, ori treaba e o facatura urata: achizitiile directe nu se fac prin SEAP, n-are nicio treaba procentul ala de 40%. Nu cumva e vorba ca s-au schimbat sefii mari la CJ si trebuie platite datorii din campanie. Pt. ca, sincer, Muzeul de Stiintele Naturii arata bine, are f. multe activitati iar eu, ca si simplu vizitator, n-am ce sa-i reprosez.

  @NIKKK: de cate ori ai chemat zugravul acasa, sau instalatorul sau mai nu stiu ce mester sa-ti repare vreo defectiune, ti-a taiat factura fiscala si chitanta? Primesti bon fiscal la piata? La frizerie, la paine, la carciuma, la ...etc.? Ei, acolo este "sporul de calculator" al acestor "truditori", e plusul la un salariu prea mic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 25 Iulie 2012 08:26
  BURLUC, GROSU, MOROIANU sau cum te mai cheama acum, nici barbatii nu te tin prea mult. A venit vremea sa-ti faci bagajul. DEMISIA. Ia-o si pe COCOSATA. Ati asigurat in tandem cel mai "PERFORMANT" management pentru servirea intereselor de partid si mai ales personal. DEMISIA. Dle SPIDERMAN salvati institutia de boala portocalie vopsita ulterior verde si acum mai nou galben - albastru
  0
  0
  Raportează
 • postat de NYKKK
  Miercuri, 25 Iulie 2012 07:57
  Citești și te crucești . spor de calculator ?????????????????? Nu aud pe nimeni cerând spor de : mistrie , ciocan , lopata , matura , .Cereti fratilor spor de numarat bani nemunciti ,spor pentru staul pe sacun . Sa ne fie rusine ca stm numai cu mana intinsa . Daca nu va convine bugetari treceti la privat . Acolo sa vedeti cum se munceste , si pe acesti oameni nimeni nu-i compatimesc nici politicienii macar (posibil doar in campaniile electorale)
  0
  0
  Raportează
 • postat de planta
  Miercuri, 25 Iulie 2012 06:48
  ASA O CHEAMA ACUM PE DIRECTOARE, SAU A GRESIT ZIARISTA ? PE CAND ISI VA SCHIMBA SI PRENUMELE PROTEJATA LUI TOADER, MADAM CAMELIA ? NUMELE SI-L SCHIMBA IN FIECARE AN : GROSU , BURLUC , MOROIANU...............NU-I SUFICIENT CA E URATA , MAI E SI PROASTA..........
  0
  0
  Raportează
 • postat de spirit liber
  Miercuri, 25 Iulie 2012 06:16
  ei..acum Cristoloveanu, se pare ca drumul catre directoratul muzeului , acolo unde-ti doreau tu sa ajungi fiind un loc mai ””caldut”” ti s-a netezit !! Cand o sa citim ca ai ajus directoare acolo si ai scapat de bataia de cap de le DGASP?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.