Continuă jaful clădirilor istorice cu complicitatea tacită a autorităţilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Continuă jaful clădirilor istorice cu complicitatea tacită a autorităţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Direcţia de Cultură a notificat fără succes Primăria, Poliţia şi proprietarul imobilului din Traian 112 * Şmecheria secolului: demolarea fără autorizaţie - penală, demolarea fără cunoştinţă - un fapt consumat!
Deşi există legi care o protejează, deşi există instituţii plătite din bani publici care să aplice aceste legi şi deşi se află în buricul târgului, clădirea monument istoric din Traian 112  este furată, cărămidă cu cărămidă, ziua în amiaza mare. În timp ce aceasta este proprietate privată, clădirea alăturată (Traian 110) aparţine Primăriei şi a încăput tot pe mâna hoţilor de cărămizi. Nici într-un caz, nici în celălalt Primăria nu pare să se implice, de parcă nu ar vedea ceea ce văd toţi gălăţenii, alarmaţi că urmează să dispară alte clădiri istorice din oraş.

Clădiri lăsate să se "autodemoleze"

Povestea clădirii Traian 112 se petrece fără ca, aparent, autorităţile să ştie ceva sau să se opună, după deja cunoscuta practică din Galaţi: se ia o clădire istorică - pentru care, de regulă nu se acordă autorizaţie de demolare, dar care valorează foarte mult din perspectiva terenului de sub ea, de regulă aflat în zona centrală a oraşului - se lasă la mâna hoţilor de cărămizi, tablă, lemn, iar după un timp imobilul cade singur la pământ. După asta, se ia un reprezentat (de preferinţă naiv) din Primărie şi se lasă să plângă, în presă, de mila clădirilor istorice pe care le-a avut odinioară Galaţiul. Fără să înţeleagă dezastrul la care participă prin... lipsa de implicare, Primăria Galaţi a pierdut în ultimii ani multe astfel de clădiri istorice, iar faimoasa Cuza 43 este doar una din ele.

Flagelul a ajuns acum în Piaţa Mare, la clădirile Traian 112 şi Traian 110. O parte din primul imobil s-a prăbuşit în urmă cu două săptămâni, când Primăria a trimis Poliţia Locală pentru a-i atenţiona pe trecători despre pericolul din cărămizi, însă numai până când s-a ajuns la concluzia că administraţia nu este proprietara clădirii, ci o persoană fizică. Acesteia îi revin responsabilităţile legate de demolarea clădirii (obţinerea autorizaţiei de demolare), împrejmuirea şantierului etc. În prezent, însă, deşi Primăria nu a eliberat nici un fel de autorizaţie de demolare pentru Traian 112, clădirea este "demontată" bucată cu bucată de romi, inclusiv faţadele clasificate drept moment istoric, adică exact cele din cauza cărora autorităţile nu au eliberat niciodată autorizaţia de demolare.

Nu există autorizaţie, dar nici sancţiuni pentru dărâmare ilegală

Biroul de presă al Primăriei informează că proprietarul imobilului din Traian 112 a cerut Primăriei Galaţi autorizaţie de demolare în mai 2011, iar administraţia locală a fost de acord cu dărâmarea, cu condiţia ca proprietarul să prezinte avizele de la Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Galaţi. Avize care nu au fost acordate în decembrie 2011, spune Marius Mitrof, consilier de specialitate în cadrul Direcţiei: "Faţadele clădirii au regim de monument istoric şi nu pot fi demolate decât dacă vor fi refăcute în acelaşi stil... Sâmbătă am trecut pe acolo şi am observat că se fură elemente din faţada clădirii, fapt pentru care am sunat la 112, pentru a se lua măsuri. Ulterior, am notificat, prin adrese, Primăria, Poliţia şi proprietarul pentru a lua măsurile care se impun - să ne comunice autorizaţia de demolare, să împrejmuiască zona etc. Nu am primit până acum nici un fel de răspuns". Potrivit lui Mitrof, demolarea unei clădiri istorice este caz penal de distrugere, iar cel care a distrus aşa ceva poate fi obligat să refacă imobilul aşa cum era odinoară!

Cine şi de ce îl protejează pe proprietarul clădirii?

Probabil că, în cazul unui proces, proprietarul clădirii Traian 112 va susţine că nu a ştiut că i se fură imobilul cărămidă cu cărămidă, aşa că nu poate fi tras la răspundere pentru o demolare de care nu a avut ştiinţă! Se aude că, de fapt, lipsa de implicare a Primăriei ar fi legată de funcţia publică pe care o are proprietarul clădirii, însă, până la o informaţie certă nu vom crede că noua administraţie locală şi-a însuşit deja obiceiurile proaste ale fostei conduceri.

Direcţia de Cultură spune că şi-a făcut datoria, înaintând câteva adrese, Poliţia Locală susţine că nu mai păzeşte zona pentru că e vorba de o proprietate privată, în timp ce Primăria ridică din umeri explicând că municipalitatea nu are nici o răspundere în cauză, ci proprietarul clădirii! S-ar putea implica măcar pentru clădirea alăturată, din Traian 110, care îi aparţine Primăriei. Sigur, pentru aşa ceva, ar trebui să existe şi cineva căruia să îi pese de ce se întâmplă în oraş.

 

Citit 2186 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2012 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.