Ghidul alegătorului: „Da” sau „Nu” - totul despre referendum

Ghidul alegătorului: „Da” sau „Nu” - totul despre referendum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înainte de a decide dacă participaţi la referendumul naţional care va avea loc duminică, trebuie să ştiţi că, potrivit legii, acest tip de scrutin constituie „forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român”.

Gălăţenii care au drept de vot şi au împlinit 18 ani până în ziua desfăşurării referendumului inclusiv sunt aşteptaţi să răspundă la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”. Răspunsul „Da” sau „Nu” se va da prin aplicarea ştampilei cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR” în patrulaterul corespunzător opţiunii alese. Urnele vor fi deschise, de la ora 7.00 la ora 23.00.

Nu există secţii speciale!

Puteţi vota numai în baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetăţenii cu drept de vot netransportabili din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială, printr-o cerere  la biroul electoral al secţiei de votare de care aparţin. Gălăţenii nu-şi vor putea exercita dreptul constituţional decât la secţiile de votare la care sunt arondaţi conform domiciliului înscris în actul de identitate. Cei care se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare din această localitate, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară, pe baza actului de identitate. În Galaţi nu vor fi amenajate secţii speciale de vot pentru cei aflaţi în tranzit!

Cum votaţi?

La biroul electoral al secţiei de votare, veţi prezenta actul de identitate. După verificarea înscrierii în lista electorală permanentă sau după înscrierea în lista electorală suplimentară, veţi primi buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR”. Verificaţi dacă buletinul de vot are aplicată pe verso ştampila de control a secţiei de votare. Veţi merge apoi în cabina de vot pentru a vă exprima opţiunea, aplicând ştampila numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot. Dacă ştampila depăşeşte laturile pătratului, însă opţiunea este evidentă, buletinul de vot nu va fi socotit nul. Îndoiţi buletinul de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi introduceţi-l în urnă având grijă să nu se deschidă. Predaţi ştampila, iar preşedintele biroului electoral va aplica pe actul de identitate ştampila cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR” sau timbrul autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data referendumului naţional, după caz.

Citit 2122 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2012 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.