Aleşi care şi-au ratat misiunea la referendum

Aleşi care şi-au ratat misiunea la referendum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Deşi USL şi-a propus depăşirea pragului de 50 la sută, în colegiile deputaţilor Lucreţia Roşca, Bogdan Ciucă, Florin Pâslaru şi Paul Ichim prezenţa a fost între 40 şi 42 la sută * Teoretic, PDL nu a participat la vot, dar, practic, prezenţa în colegiile lui Mircea Toader şi Carmen Axenie a fost de 43-44 la sută * Cât va conta implicarea parlamentarilor la întocmirea viitoarelor liste electorale?

Toată tevatura care se petrece în acest moment în România este provocată de faptul că prezenţa românilor la referendumul din 29 iulie nu a depăşit pragul de 50 la sută şi, deci, rezultatele acestuia nu pot fi validate, conform legislaţiei actuale. Numai din această cauză s-a pornit această vânătoare de cetăţeni cu drept de vot, lucru, de altfel, recunoscut de liderii USL, care au şi confirmat că listele cu românii care au dreptul să voteze nu au mai fost actualizate de prin anii ’90, dar că, până acum, niciodată nu a fost nevoie de aşa ceva, căci niciodată rezultatul vreunui scrutin nu s-a raportat la un prag de participare. Aşadar, până când vom afla câţi suntem cu adevărat în ţara asta cu drept de vot şi dacă au fost sau nu reale cifrele în baza cărora s-a desfăşurat referendumul (adică până la finele acestei luni, conform Guvernului), putem analiza prezenţa gălăţenilor la urne, cifre raportate pe colegiile parlamentare. Astfel, putem vedea - cel puţin la nivelul judeţului Galaţi - care au fost parlamentarii care şi-au îndeplinit obiectivul ţintit (cei ai USL - să depăşească prezenţa de 50 la sută, iar cei din PDL - să tindă spre o prezenţă cât mai mică).

Pentru această analiză am folosit datele rezultate din numărătoarea realizată atât de PDL, cât şi de USL, dar şi cele oficiale, ale Biroului Electoral Central. Trebuie spus că datele obţinute pe numărătoarea paralelă a USL sunt extrem de aproape de rezultatele publicate de Biroul Electoral Central. Mai exact, zecimala de după virgulă a fost rotunjită de USL dacă sutimea era peste 5, în timp ce BEC prezintă rezultatele cu zecimale şi sutimi. Să mai adăugăm că rezultatele calculate de PDL sunt şi ele asemănătoare cu cele ale PSD, cu mici excepţii, care însă nu schimbă imaginea de ansamblu a analizei noastre.

Obiectiv ratat de USL-iştii Lucreţia Roşca, Bogdan Ciucă, Florin Pâslaru şi Paul Ichim

Pe scurt, conform datelor privind prezenţa la urne, din cei şase deputaţi (Victor Paul Dobre - PNL, Bogdan Ciucă - PC şi Dan Nica, Lucreţia Roşca, Viorel Ştefan şi Florin Pâslaru - PSD) şi doi senatori (Paul Ichim - PNL şi Gheorghe Saghian - PSD) câţi are USL, trei deputaţi şi un senator au reuşit „performanţa” de a obţine o prezenţă de sub 50 la sută, contrară obiectivului electoral al Uniunii. Cel mai mic procent ca participare la vot în colegiile USL s-a înregistrat în colegiul nr. 7, condus de deputata PSD Lucreţia Roşca (40 la sută, după PDL, 40,3 la sută, după numărătoarea PSD). Urmează colegiul nr. 8, al deputatului Bogdan Ciucă (PC) - cu o prezenţă de 41 la sută, după PDL (41,6 la sută după PSD) şi colegiul nr. 6, al deputatului PSD Florin Pâslaru - 42 la sută, după PDL, respectiv, 42,8 la sută după PSD. În consecinţă, colegiul senatorial nr. 3, al doctorului Paul Ichim, a obţinut un neonorant procent de 41 la sută, cam cu 9 procente sub obiectivul stabilit la centru!

Putere de convingere pentru neprezentarea la vot: 43 la sută prezenţă în colegiul lui Toader!

Nici în tabăra PDL lucrurile nu stau deloc roz - dar aici dovada a fost că preşedintele filialei locale, deputatul Mircea Toader, a şi fost schimbat, săptămâna trecută, din funcţie. În condiţiile în care PDL a decis, în plan naţional, să nu participe la referendum, se poate spune că democrat-liberalii gălăţeni nu prea au avut putere de convingere în propriile colegii parlamentare. Astfel, prezenţa la urne în colegiul nr. 2, al deputatului PDL Mircea Toader, a fost de 43 la sută (după PDL şi 44,3 la sută după PSD), o prezenţă mai mare decât a celor care aveau ca target 50 la sută, adică Pâslaru, Roşca şi Ciucă! O prezenţă şi mai mare a avut-o deputata PDL Carmen Axenie în colegiul 3 (44 la sută - PDL, 44,4 la sută - conform numărătorii PSD). Cea mai mică prezenţă la vot la referendum s-a înregistrat în colegiul nr. 9 (38 la sută), însă, probabil pentru că în lipsa deputatului Mihail Boldea (aflat în continuare în arestul Poliţiei), gălăţenii şi-au văzut de treburile lor şi nu de politică! Şi senatorul Marius Necula se poate lăuda cu contraperformanţa de a fi realizat o prezenţă de aproape 40 la sută (39,5 la sută) în colegiul său (compus din colegiile lui Bogdan Ciucă şi Mihail Boldea).

Saghian, Nica, Viorel Ştefan şi Victor Paul Dobre şi-au făcut planul

Există, însă şi colegii USL din judeţul Galaţi în care cifrele prezenţei au depăşit pragul de 50 la sută, ceea ce nu înseamnă însă nişte rezultate excelente, precum cele obţinute în alte locuri în ţară (Teleorman, Olt etc). Astfel, cea mai ridicată prezenţă la urne din judeţul Galaţi s-a înregistrat în colegiul nr. 5, al deputatului PSD Dan Nica (59 la sută, după numărătoarea PDL şi 60,5 la sută după cea a PSD), urmat de colegiul nr. 4 - Viorel Ştefan, PSD (55 la sută) şi de colegiul nr. 1 - deputatul liberal Victor Paul Dobre (53 la sută după numărătoarea PDL şi 53,6 la sută după cea a PSD). La singurii trei deputaţi ale căror colegii au obţinut o prezenţă de peste 50 la sută se adaugă şi senatorul Gheorghe Saghian, acesta obţinând în colegiul său (nr. 2) o prezenţă de 57 la sută - maximul realizat în judeţ!

Care vor fi repercusiunile rezultatelor privind prezenţa la vot rămâne de văzut; deocamdată USL se concentrează pe actualizarea listelor cu cetăţenii cu drept de vot, însă cu siguranţă că modul în care parlamentarii şi-au gestionat referendumul va influenţa decizia din toamnă, dacă aceştia se vor mai regăsi sau nu pe listele cu candidaţii la Parlament. Deşi USL a precizat demult că actualii parlamentari au drept de „preemţiune” pe colegiile pe care le deţin, există oricând posibilitatea reanalizării activităţii fiecăruia. Cât priveşte PDL, lucrurile sunt şi mai clare; nici un parlamentar nu are colegiul garantat pentru un al doilea mandat, problemă la care se adaugă şi aşteptările electorale, care indică faptul că, cel puţin la Galaţi, PDL nu va mai obţine acelaşi număr de parlamentari ca la alegerile trecute.

Citit 1957 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2012 13:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.