Anchetă a Corpului de Control al Guvernului: Operaţiuni ilicite la Consiliul Judeţului Galaţi

Anchetă a Corpului de Control al Guvernului: Operaţiuni ilicite la Consiliul Judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nereguli în derularea unor achiziţii publice derulate în proiecte „de pe vremea lui Chebac”


Fosta conducere a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice este acuzată de premierul Victor Ponta că a acoperit o serie de nereguli în derularea unor achiziţii publice pe proiecte europene la CJ Galaţi. Acuzaţiile vin după o serie de verificări făcute de Corpul de control al premierului, pe lângă neregulile de la Galaţi fiind vorba şi de acoperirea unor ilegalităţi în licitaţii desfăşurate la Primăria Sectorului 3 din Bucureşti, Metrorex şi Primăria Târgu-Mureş.
Premierul Victor Ponta a declarat că fosta conducere ARMAP funcţiona ca „un sistem de protecţie politică ce a încurajat fraudarea fondurilor europene”. Mai exact, ARMAP, prin folosirea unor procedee nelegale, s-a substituit instanţelor de judecată şi a evitat aplicarea unor sancţiuni contravenţionale în cazul unor proiecte în care s-au constat nereguli privind derularea achiziţiilor publice. „Colegiul consultativ al ANRMAP a anulat astfel de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi a unor sancţiuni, printre altele în cazul primăriei Târgu Mureş, în cazul Metrorex şi în cazul Consiliului Judeţean Galaţi", se arată în raportul întocmit de inspectorii Corpului de Control al primului-ministru. Contactat telefonic, preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a declarat că „va dezvălui toate neregulile şi va face toate eforturile pentru a duce la capăt această promisiune”, dar a evitat, deocamdată, să dea alte detalii. Singurul indiciu scăpat de preşedintele CJ Galaţi este acela că la mijloc ar fi vorba de proiecte şi achiziţii publice „de pe vremea lui Chebac”.
De-a lungul timpului, „Viaţa liberă” a prezentat neregulile în derularea unor proiecte cu fonduri europene, „de pe vremea lui Chebac”, cum ar fi presupusul Centru de Afaceri Transfrontalier de la Zătun şi Centrul de Mediu de la Vlădeşti, în fapt case de protocol mascate sub destinaţie europeană, precum şi neregulile în derularea proiectului „Muzeului Satului” de la Gârboavele. Dacă despre aceste proiecte este vorba în verificările Corpului de Control al Guvernului sau despre altele, vom vedea. Cert este că, până una alta, Corpul de Control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei părţilor implicate.
Ovidiu Amălinei, Nicoleta Onofrei

Citit 2746 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2012 21:55

7 comentarii

 • postat de Andrei P
  Marți, 23 Octombrie 2012 13:17
  Se apropie cumva campania electorala? Ca numai atunci vezi coji de paine de-astea aruncate electoratului falmand ca sa sfasie cate un candidat. Pana acum nu se stia? Daca nu mai candideaza Chebac la parlamentare, nu o sa mai fie nici o frauda, nu-i asa? Iar Muzeul satului nu e facut cand era Durbaca presedinte si n-a votat si Bacalbasa pentru el? dar el nu poate fi tras la raspundere ca e in barca USL.... ca si majoritatea consilierilor judeteni care au votat cu 3 maini pomenile electorale in sedinte ad-hoc.
  Sa avem rezon.. nu suntem atat de tampiti pe cat ne credeti!

  Ati devenit din principalul ziar al Galatiului o fituica ietin de partid!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vai de noi
  Sâmbătă, 20 Octombrie 2012 08:45
  Chebac era la toarta cu Tania Bogdan atunci. De ce numai Chebac este acuzat , ca nu mai este la pnl ? Daca ramanea cu voi, cu USL-ul , nu mai facea corpul de control nicio verificare . Hotilor, ne-ati terminat orasul , mai frumos si ordonat este prin judet , la tara ! Sa va manance virmii din laptele de la Risk, pe care-l bagati pe gat scolilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mesia
  Vineri, 19 Octombrie 2012 16:22
  ce vrajeala de doi lei ....credeti ca va raspunde vre un consilier ?jumatate dintre cei de azi erau si in mandatul trecut consileri ,,,,deci vor da cu subsemnatul oamenii de azi ai usl ului
  0
  0
  Raportează
 • postat de SISI
  Vineri, 19 Octombrie 2012 08:05
  s-o faca pe repede inainte, ca ne-am saturat de chebac care acum o face pe fata mare la PP-DD!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Poate se face dreptate
  Vineri, 19 Octombrie 2012 07:42
  Firma Tancrad a luat majoritatea lucrarilor din judetul Galati,la preturile maxime nu ca amaratele de societati care liciteaza in disperare pana la 50 % din valoarea lucrarilor si raman cu 2% profit sau chiar fara,doar sa-si plateasca salariatii....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetateanu care spera in aplicarea legii
  Vineri, 19 Octombrie 2012 07:15
  Numai Chebac este raspunzator? Este adevarat ca a fost un grandoman si un dictator al judetului dar, a fost ajutat si de altii cum ar fi: Secretarul judetului, directorii executivi, prefectul judetului care au dat aviz de legalitate pentru hotarari de consiliu judetean prin care s-au alocat si cheltuit, nelegal, banii publici, nu au nici o raspundere? Intreb si eu! Poate "organele abilitate" pun intrebarile in lumina codului penal. Poate?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bine așa, surprinzător că mai bate și un vânt de curățenie pe ale noastre meleaguri gălățene. Bravo !
  Vineri, 19 Octombrie 2012 00:51
  Bravo, un semnal bun de la Ponta. Înseamnă că alternanța la putere dă roade și pentru noi gălățenii, oraș și județ năpădit de clanurile de mafioți locali și județeni din administrația locală și județeană reprezentați de Chebac, Nicolae și Durbacă, oameni ce au transformat prin a lor putere județul și orașul într-o feudă.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.