Anchetă a Corpului de Control al Guvernului: Operaţiuni ilicite la Consiliul Judeţului Galaţi

Anchetă a Corpului de Control al Guvernului: Operaţiuni ilicite la Consiliul Judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nereguli în derularea unor achiziţii publice derulate în proiecte „de pe vremea lui Chebac”


Fosta conducere a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice este acuzată de premierul Victor Ponta că a acoperit o serie de nereguli în derularea unor achiziţii publice pe proiecte europene la CJ Galaţi. Acuzaţiile vin după o serie de verificări făcute de Corpul de control al premierului, pe lângă neregulile de la Galaţi fiind vorba şi de acoperirea unor ilegalităţi în licitaţii desfăşurate la Primăria Sectorului 3 din Bucureşti, Metrorex şi Primăria Târgu-Mureş.

Premierul Victor Ponta a declarat că fosta conducere ARMAP funcţiona ca „un sistem de protecţie politică ce a încurajat fraudarea fondurilor europene”. Mai exact, ARMAP, prin folosirea unor procedee nelegale, s-a substituit instanţelor de judecată şi a evitat aplicarea unor sancţiuni contravenţionale în cazul unor proiecte în care s-au constat nereguli privind derularea achiziţiilor publice. „Colegiul consultativ al ANRMAP a anulat astfel de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi a unor sancţiuni, printre altele în cazul primăriei Târgu Mureş, în cazul Metrorex şi în cazul Consiliului Judeţean Galaţi", se arată în raportul întocmit de inspectorii Corpului de Control al primului-ministru. Contactat telefonic, preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a declarat că „va dezvălui toate neregulile şi va face toate eforturile pentru a duce la capăt această promisiune”, dar a evitat, deocamdată, să dea alte detalii. Singurul indiciu scăpat de preşedintele CJ Galaţi este acela că la mijloc ar fi vorba de proiecte şi achiziţii publice „de pe vremea lui Chebac”.

De-a lungul timpului, „Viaţa liberă” a prezentat neregulile în derularea unor proiecte cu fonduri europene, „de pe vremea lui Chebac”, cum ar fi presupusul Centru de Afaceri Transfrontalier de la Zătun şi Centrul de Mediu de la Vlădeşti, în fapt case de protocol mascate sub destinaţie europeană, precum şi neregulile în derularea proiectului „Muzeului Satului” de la Gârboavele. Dacă despre aceste proiecte este vorba în verificările Corpului de Control al Guvernului sau despre altele, vom vedea. Cert este că, până una alta, Corpul de Control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei părţilor implicate.

Ovidiu Amălinei, Nicoleta Onofrei

Citit 2830 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2012 21:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.