Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

Din trei senatori câţi a avut Galaţiul în primul legislativ, cel din 1990 – 1992, a mai rămas unul singur * Primul deputat al PNL Galaţi, cardiologul Radu Grigore, a primit anul trecut Premiul de Excelenţă din partea colegilor săi * Costel Gheorghiu – o pierdere ireparabilă pentru politica oraşului


Nu mai puţin de 86,20 la sută dintre gălăţeni s-au prezentat la urne în „Duminica orbului”, pe 20 mai 1990, pentru a alege primul preşedinte şi primul legislativ al României. Rezultatul? Ion Iliescu – preşedinte, 11 deputaţi şi trei senatori pentru un mandat pe cât de scurt (iunie1990 – octombrie 1992), pe atât de tumultuos. Două mineriade au marcat activitatea primilor parlamentari ai ţării, iar clipele în care Luceafărul din Valea Jiului, Miron Cosma, trântea uşile sălilor Legislativului nu pot fi uitate. Prima Constituţie a ţării, primele acte normative cu caracter democratic li se datorează aleşilor de atunci. Merită deci să aflaţi ori să vă amintiţi cine au fost ei:

Unu din trei

Galaţiul a avut, în primul Parlament de după Revoluţie, trei senatori: doi din partea Frontului Salvării Naţionale (FSN) – Ilie Plătivă Vidovici şi Leonard Finţescu, şi un liberal – Dumitru Călueanu. Dintre toţi, n-a mai rămas decât colonelul în rezervă Ilie Plătică Vidovici, în vârstă de 61 de ani. Fostul senator este pensionar şi lucrează de zor la o carte despre evenimentele din decembrie 1989 pe care, din câte am aflat, plănuieşte să o publice la împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie. Nu mai este implicat politic, deşi ofertele nu i-au lipsit.
Leonard Finţescu, inginer proiectant şi fost prefect liberal al judeţului Galaţi (2000 - 2001), a decedat prematur. Primul senator PNL al Galaţiului, prof. univ. dr. Dumitru Călueanu, era decanul Facultăţii de Mecanică a Universitatea Dunărea de Jos, atunci când a fost ales. Din păcate nici reputatul profesor, recunoscut prin faptul că în 1966 a construit pentru prima data în ţară un motor linear, nu mai este printre noi.

Pierderi şi câştiguri

În 20 mai 1990, gălăţenii au trimis în Legislativ 11 deputaţi dintre care un liberal – dr. Radu Grigore, un ecologist – Ioan Florin Tupilatu, şi restul, membri FSN. Moartea prematură a lui Costel Gheorghiu, fost deputat FSN şi apoi PD, constituie, fără tăgadă, una dintre cele mai grele pierderi ale politicii gălăţene.
Demn de toată admiraţia este primul deputat PNL cardiologul Radu Grigore, doctor în ştiinţe medicale, membru al Societăţii Române, Europene şi Internaţionale de Cardiologie. După ce a fost, timp de un sfert de secol, şeful secţiei de Cardiologie la Spitalul de Urgenţă Galaţi (1972-1995), medicul, în vârstă de 85 de ani, continuă să se îngrijească de inimile gălăţenilor dând zilnic consultaţii la Policlinica cu Plată. Printre pacienţii săi fiind şi fostul parlamentar Tupilatu. Dr. Radu Grigore este autorul volumului „Unda Q în infarctul miocardului”, publicat în 2011. Mai mult, „Dreptul la ocrotirea sănătăţii”, cuprins în Constituţia României, i se datorează, domnia sa fiind autorul acestui important articol. Cardiologul este liberal, iar anul trecut a primit, în semn de recunoaştere, Premiul de Excelenţă din partea colegilor săi, la tradiţionalele Gale ale Premiilor PNL.
Ecologist convins până în măduva oaselor a rămas Ioan-Florin Tupilatu, ales în 1990 deputat din partea Mişcării Ecologiste din România. În vârstă de 62 de ani, Tupilatu este pensionar şi încă mai activează în cadrul PER, dar nu în prima linie.
Dintre foştii deputaţi ai FSN cel mai bine realizat este inginerul Teodoru Dobriţoiu, de numele căruia se leagă două firme cunoscute în Galaţi - Sherr şi Comsamo. Dobriţoiu spune că nu mai este implicat politic, dar nici nu priveşte cu ochi buni ceea ce se întâmplă în partidele actuale. Despre inginerul Constantin Arhire am aflat că se ocupă ocazional de proiecte europene. Daniela Buruiană Aprodu, fostă subingineră la Uzina Mecanică Navală, cunoscută pentru ieşirile atipice şi vocale din perioada PRM, se pare că s-ar afla prin Bucureşti. Când a devenit deputat FSN, Adrian Săndulache era director la Şcoala Generală din Cerţeşti, unde, în prezent, predă limba română. Nu mai este implicat politic şi se declară dezamăgit de faptul că n-a reuşit să îndeplinească, în scurtul său mandat parlamentar, ce le-a promis oamenilor atunci când l-au ales. Despre inginerul metalurgist Ioan-Catalin Iamandi am auzit că este pensionar. Nu am reuşit să aflăm informaţii despre inginerul Alexandru Comănescu, fost şef de fermă la IAS Bereşti, despre inginerul Dumitru Beznea, care, la momentul în care a fost ales deputat FSN, conducea Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Târgu Bujor şi nici despre inginerul Mircea Constantin, care, atunci când a devenit deputat FSN, era şef de fermă la IAS Nicoreşti.

Citit 5705 ori Ultima modificare Duminică, 18 Noiembrie 2012 20:06

6 comentarii

 • postat de nikola kboom Marți, 20 Noiembrie 2012 16:46 Link la comentariu
  0
  0

  Va ambatati cu apa rece,jigodia de vidovici s-a anhaitat cu cu cu scursurile GalatI-ului sa dea o tenta de originlitate la balsaia dikabrivsksi rivalutia,rezultatul?Un ghiveci de smenari si lepre care ne-au aruncat cu 50 de ani an urma.Concluzia,la gunoi cu leprele indiferent de culoare si promisiuni.Cu toate ca an teapa le-ar sta mai bine,sau cu o cravata de canepa dar cu nodul la ceafa!

  Raportează
 • postat de Badalan Luni, 19 Noiembrie 2012 20:18 Link la comentariu
  0
  0

  Prof. Caluianu era prorector al universitatii si secretar pcr in momentul ''rotatiei''.

  Raportează
 • postat de dezgustatul Luni, 19 Noiembrie 2012 16:56 Link la comentariu
  0
  0

  Dar ca parlamentarul galatean cu num e de peste a devalizat fabrica de la Ghidigeni, un ica in tara , nu spune nimeni nimic ? Mai informati-va cand scrieti un articol .Un tradator der tara alaturi de alti parlamentari cu doua , trei sau patru mandate care au furat, tradat ,ciordit, pacalit cu tupeul cu care si-au facut loc cu c oatele sa iasa in fata , barand drumul celor competenti, cultivati, patrioti. Sa stiti ca mai exista si oameni de acest fel in Galati.

  Raportează
 • postat de tepescu Luni, 19 Noiembrie 2012 14:24 Link la comentariu
  0
  0

  D-na Melinte ar trebui sa faceti o completare in numere viitoare in care sa treceti in revista realizar semnificative care au avut efect si au asupra urbei si locuitorilor ei.Daca priviti cu realism nu vati gasi mare lucru.Ce sa facut in virtutea inertiei nu poate fi meritul nimanui. Una peste alta nu au cu ce se lauda.In consecinta neavand realizari nu cred ca avem nevoie de ei undeva(senat,etc),findca nu isi dovedesc utilitatea. Logic nu?.As dori sa faceti o analiza domnilor, dar la obiect.

  Raportează
 • postat de imi e sila Luni, 19 Noiembrie 2012 10:56 Link la comentariu
  0
  1

  nu au facut pod peste dunare, aeroport sau lobby pentru o autostrada prin galati braila. toti cei din galati si braila au mare tupeu cand ne cer votul. si mai ales cei alesi de 3-4 ori.. nu face nimeni un calcul cati galateni eram in 1990 si cati vom mai fi daca se pastreaza trendul descendent

  Raportează
 • postat de Soldatul Svejk Luni, 19 Noiembrie 2012 10:24 Link la comentariu
  0
  1

  Don Platica Corleone...ce vremuri....se fura in draci din Combinat, cati fini facea atunci...hop o nunta,hop cadou o afacere cu tabla. Acest Goodfather al Galatiului si-a inceput cariera politica impreuna cu Mariana curdefier, Hingheru' si altii de teapa lor si a devenit celebru fiindca voia sa omoare alti revolutionari din cauza ca un fotograf de la Viata Noua isi depozitase revelatorul intr-o sticla de bere pe care o sorbise cu nesat,cum ii statea bine unui APV-ist... I-a acuzat atunci ca voiau sa-l otraveasca, nu ca el, fiind in starea lui naturala, adica treaz cand nu dormea, a confundat sticlele...Avem si noi Soldatul Svejk, nu numai cehii!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.