Directorii de la Mediu, în conservare. Deocamdată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Directorii de la Mediu, în conservare. Deocamdată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La vârful instituţiilor subordonate Ministerului Mediului şi Pădurilor, fie au deja directori susţinuţi de USL, fie nu prezintă interes prea mare pentru partide * Totuşi, algoritmul de împărţire a funcţiilor de conducere nu a fost încă stabilit, atrag atenţia surse politice


Doi dintre directorii de la Galaţi ai instituţiilor controlate de Ministerul Mediului şi Pădurilor - Ionel Ardean, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Carmen Sandu, de la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului - au primit deciziile de numire pe posturile de conducere acum, în perioada dinaintea alegerilor parlamentare. Amândoi au susţinerea partidelor aflate la guvernare şi, dacă votul din 9 decembrie va reconfirma USL la putere după victoria repurtată la alegerile locale din 10 iunie, nu au de ce să îşi facă griji pentru funcţii. Urmând acelaşi raţionament, nici Mărioara Gătej, care conduce cu detaşare Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, nu are motive să se teamă că va rămâne fără scaun, fiind susţinută de liberali. Totuşi, surse din interiorul PSD şi PNL spun că lucrurile nu sunt bătute în cuie, pentru că negocierile politice sunt în derulare la Bucureşti.

Hârtie pentru Agenţie

Directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi, Carmen Sandu, nu a rămas fără funcţie de conducere după recenta desfiinţare a tuturor agenţiilor regionale din ţară şi reînfiinţarea agenţiilor judeţene. “Tocmai am primit decizia de numire în funcţia de director al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului din Galaţi”, declara, cu câteva zile în urmă, Carmen Sandu. Bucurându-se de susţinerea liberalilor, postul său pare a fi asigurat şi după alegerile parlamentare, în cazul victoriei USL.

De profesie inginer, Carmen Sandu a lucrat în proiectare înainte de a se alătura Agenţiei pentru Protecţia Mediului. În 2005, după un an şi jumătate în care a lucrat la Compartimentul Gestionare Deşeuri, ea a fost numită director al ARPM, în urma venirii Alianţei PNL-PD la Putere. A condus ARPM până în 2009, când a fost înlocuită cu democrat-liberalul Constantin Petre, dar a revenit în funcţie un an mai târziu, după ce a câştigat litigiul de muncă cu Ministerul Mediului.

Detaşare, comisare!

Garda de Mediu este pentru Agenţia pentru Protecţia Mediului ceea ce sunt judecătorii pentru legiuitori - primii sancţionează derapajele de la cadrul legislativ stabilit de ultimii. Garda este, aşadar, o instituţie destul de atrăgătoare pentru partide, chiar şi numai pentru protecţia de amenzi pe care ar putea-o asigura poluatorilor apropiaţi sferei politice.

În prezent, prim comisar al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu este Mărioara Gătej. Ea conduce instituţia din mai 2012, când a venit cu detaşare de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor.

Inginer în chimia şi tehnologia produselor alimentare, Mărioara Gătej a lucrat la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor (numit anterior Inspectorat, respectiv Oficiu) din 1996 până în 2012, conducând instituţia din 1997 până în 2009.

Este foarte probabil ca Mărioara Gătej, apropiată a PNL, să devină titular pe postul de la Garda de Mediu, dacă USL va câştiga alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Gospodărirea (nedeterminată) a apelor

Administraţia Naţională “Apele Române” este o altă instituţie coordonată de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Unitatea sa teritorială, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi, este condusă, din octombrie, de Ionel Ardean.

Inginer şi economist, Ionel Ardean a lucrat în aparatul Primăriei municipiului Galaţi, la Direcţia Urmăriri şi, ulterior, în conducerea Direcţiei Tehnice, în perioada 2008-2012, în al treilea şi ultimul mandat de primar al social-democratului Dumitru Nicolae. Anterior, Ionel Ardean a activat în mediul privat, cu firma Consul Clima, specializată pe lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat.

Acum, Ionel Ardean spune că nu are de ce să-şi facă griji pentru postul de la SGA, pe care l-a ocupat după câştigarea concursului la care a fost unic candidat. “Mandatul meu la conducerea SGA Galaţi este pe durată nedeterminată”, a afirmat, zilele trecute, directorul SGA, căruia înaintaşi i-au fost democrat-liberalii Nelu Caraghiulea şi Tudorel Trâmbiţaşu şi, în regim de interimat, inginerul şef Aurica Ciornei.

Pădure de păioase

Aflată tot sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Regia Naţională a Pădurilor “Romsilva” este o altă instituţie care face obiectul negocierilor politice desfăşurate în preajma alegerilor parlamentare.

La Galaţi, director este Valentin Hahuie. Absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Suceava în 1998, Valentin Hahuie a lucrat după încheierea studiilor la Ocolul Silvic Galaţi, ca şef district, şi la Ocolul Silvic Hanu Conachi, ca inginer în Compartimentul de Pază şi Protecţie. În 2007 a părăsit regia şi a trecut în mediul privat, preluând frâiele unei firme de cadastru. În mai 2010 a revenit la Romsilva, ca director al Direcţiei Silvice, supravieţuind schimbărilor de guverne care au avut loc între timp.

De altfel, angajaţii instituţiei spun că Valentin Hahuie este susţinut de “toată lumea”, pe fondul atracţiei scăzute pe care această direcţie o manifestă în faţa partidelor politice. Spre deosebire de alte regiuni din ţară, în sudul Moldovei cheltuielile de administrare a fondului silvic sunt ridicate, iar productivitatea pădurilor este scăzută, jumătate din trupul de pădure fiind retrocedat foştilor proprietari. “Direcţia Silvică Galaţi este ca o fată săracă. Pentru că partidele politice nu au ce bani să sifoneze de aici, nu sunt interesate de ea”, au declarat surse din interiorul instituţiei.

Condiţii meteorologice stabile

Un alt post fără o miză însemnată pentru partide este cel de şef serviciu la Staţia Meteorologică Galaţi. Nefiind nici măcar post de director, acesta este ocupat, de 17 ani, de Irene Zamfir.

“Postul de şef serviciu la staţiile meteorologice locale nu a fost niciodată unul cu miză pentru partidele politice. Directorii numiţi politic sunt cei ai centrelor meteorologice regionale şi ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie”, au explicat, sub protecţia anonimatului, angajaţi ai instituţiei.


“Nu e nimic clar la masa negocierilor”

Surse din interiorul USL au declarat că negocierile politice pentru funcţiile de conducere din cadrul instituţiilor deconcentrate sunt în derulare şi vor fi definitivate după alegerile parlamentare din 9 decembrie. “Tot ce s-a discutat înainte se rediscută acum. Pe de o parte, multe instituţii care aveau structuri regionale au fost reorganizate în ultimele luni, aşa că a fost necesară reluarea negocierilor pe posturi. Pe de altă parte, multe lucruri vor fi tranşate după ce vom şti rezultatul alegerilor. Surprizele nu sunt excluse”, au spus sursele citate.


Citit 4297 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2012 23:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.