Reabilitare de criză: Drumuri judeţene neasfaltate de pe vremea lui Ceauşescu!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Reabilitare de criză: Drumuri judeţene neasfaltate de pe vremea lui Ceauşescu!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

CJ Galaţi are bani doar pentru reabilitarea a 19 kilometri de drumuri judeţene din 400 * Contractul, în valoare de 12 milioane de lei, a fost adjudecat de Vega'93 * Lucrările vor consta în punerea de covor asfaltic nou şi îmbrăcăminte bituminoasă pe anumite porţiuni de drum


Acum mai bine de o lună, Inspectoratul Judeţean de Poliţie avertiza, într-o raportare în cadrul Comisiei de Dialog Social, că între 10 şi 20 la sută dintre drumurile judeţene pun în pericol siguranţa circulaţiei. Comisarul de poliţie Mitică Petcu afirma atunci că că doar aproximativ 20-25 la sută din totalul de kilometri sunt în stare bună sau foarte bună, 60-65 la sută în stare satisfăcătoare şi restul într-o stare rea, improprie desfăşurării traficului rutier în condiţii de siguranţă. Ei, dacă şi IPJ a ajuns să spună că arterele din judeţ sunt capcane pentru cei care circulă cu maşinile, înseamnă că situaţia este gravă. Ori ieşi cu maşina ruptă, ori rişti să ajungi la spital.

În curând, situaţia s-ar putea schimba, cel puţin pentru o parte dintre drumuri. Consiliul Judeţului Galaţi va rezolva câteva din craterele drumurilor judeţene. Mai exact, acesta a pus la dispoziţie aproape 12 milioane de lei pentru reparaţiile a aproximativ 19 km de drum.

Licitaţie cu un singurul participant

Consiliul Judeţului Galaţi a scos la licitaţie, pe 26 noiembrie, un contract de reabilitare a drumurilor judeţene, în valoare de aproape 12 milioane de lei. Pe 10 decembrie licitaţia s-a încheiat. Contractul a fost câştigat de Vega ’93, de altfel singura firmă care a participat la licitaţie, iar din primăvară unele dintre hăurile drumurilor judeţene ar putea să dispară. A rămas ca, din primăvară, Vega să ne aducă 19 kilometri de drum de vis. Contractul cu Vega urmează să fie semnat până la sfârşitul anului şi va fi făcut pe 24 de luni. „E bine că am făcut licitaţia acum, pentru ca în momentul în care vremea se îmbunătăţeşte să ne apucăm de treabă. Dacă am fi făcut-o la primăvară, poate s-ar fi întins mai mult”, a spus vicepreşedintele CJ Cornel Hamza.

Ultima reabilitare, pe timpul lui Ceauşescu

Chiar dacă mai multe dintre căile de circulaţie au probleme, deocamdată CJ se va ocupa doar de aproximativ 19-20 de km. Astfel, cu toate că drumul dintre Valea Mărului şi Corod este aproape distrus, Consiliul Judeţului a alocat bani numai pentru primul kilometru de la intrarea în localitatea Valea Mărului, respectiv DJ 251C între km 0 şi km 1. „Drumurile din zona Valea Mărului nu au mai fost reabilitate de pe timpul lui Ceauşescu. Eu, în fiecare an, am încercat să mai cârpesc, dar degeaba. Dincolo de acest kilometru care va fi reabilitat, drumul este groaznic. Nu mai vorbesc de zona dintre Valea Mărului şi Corod, care e impracticabilă. Trebuie spart şi refăcut din nou tot”, a explicat primarul din Valea Mărului, Virgil Doca.

Nici drumurile din zona localităţii Jorăşti nu au fost refăcute, având în vedere că, potrivit declaraţiilor primarului Cătălin Palade, în localitate nu au fost reabilitări niciodată. Probabil acesta este şi motivul pentru care în Jorăşti se va turna asfalt pe doi kilometri, respectiv pe DJ 242H.

Cu toate acestea, sunt şi căi de circulaţie care au mai fost modernizate, dar au fost stricate de inundaţii, cum e cazul localităţii Nămoloasa, pe DJ 204N între km 3+000 şi km 3+600. „Drumurile au mai fost plombate. S-a lucrat pe ele în 2007, dar au venit inundaţiile şi au deteriorat o parte. Acum vor fi reabilitaţi cei 700 de metri afectaţi de inundaţii”, a explicat primarul localităţii Nămoloasa, Adrian Resmeriţă.

Ce şi cum se va reabilita

Potrivit vicepreşedintelui CJ, Cornel Hamza, lucrările nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni şi constau în crearea unui covor asfaltic şi îmbrăcăminte bituminoasă, acolo unde drumurile sunt doar pietruite. „Contractul va fi încheiat până la sfârşitul anului curent, iar la primăvară ne vom apuca de treabă. Acum nu sunt condiţii pentru astfel de lucrări. Sperăm ca la anul să mai facem rost de nişte bani, pentru că mai sunt aproximativ 400 de km de reabilitat. Vrem să facem treabă”, a spus vicepreşedintele CJ Cornel Hamza.

Cele mai multe drumuri vor fi refăcute pe porţiuni de un kilometru, dar sunt drumuri care vor vedea asfalt nou pe porţiuni de numai 300 de metri, cum e cazul localităţii Negrileşti, de 350 de metri în cazul localităţii Poiana, sau de 400 metri în cazul localităţii Rediu. Şi nici aceste întinderi nu sunt complete, ci pe sectoare. Drumurile ce vor fi reabilitate sunt următoarele: DJ 204N, în zona localităţii Nămoloasa, DJ240 în zona localităţii Negrileşti şi Slobozia Corni, DJ 240A, în zona localităţilor Cerţeşti şi Gohor, DJ 241G, zona localităţii Brăhăşeşti, DJ 242, zona localităţilor Vârlezi şi Folteşti, DJ 242A, zona comunei Rădeşti, DJ 242D, zona comunei Suceveni, DJ 242H, zona comunei Jorăşti, DJ 251A, zona localităţii Corod, DJ 251C, zona localităţii Valea Mărului şi zona cuprinsă între Smulţi şi Crăieşti, DJ 252, în zona comunei Cosmeşti, DJ 252G, în zona localităţii Vizureşti, DJ 2521, în zona localităţii Poiana, DJ 254, zona localităţii Iveşti, DJ 255, în zona comunei Rediu şi în zona localităţii Fârţăneşti, dar şi DJ 255C, în zona comunei Smârdan.

Citit 2827 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2012 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.