Galaţiul are un nou regulament de reclamă stradală: Adio, panouri publicitare pe spaţii verzi!

Galaţiul are un nou regulament de reclamă stradală: Adio, panouri publicitare pe spaţii verzi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până pe 31 ianuarie, deţinătorii mijloacelor de publicitate autorizate trebuie să se conformeze dispoziţiilor noului regulament


Afişe lipite aiurea, candidaţi călare pe toţi stâlpii oraşului, panouri de tot felul care zădărniceau vizibilitatea semnelor de circulaţie, un circ plin de tupeu, dar fără autorizaţie şi bun-simţ a dominat Galaţiul atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare. În plus, dacă n-ar fi fost furtunile puternice ale anului 2012, care să pună la pământ zeci de panouri şi schelete ruginite şi abandonate, probabil că scuarul de pe strada Brăilei ar fi arătat şi acum ca o pădure de reclame.
Toate aceste lucruri revoltătoare ar trebui să devină de domeniul trecutului. Un nou regulament privind publicitatea stradală, care stabileşte condiţiile de amplasare, autorizare şi ridicare a mijloacelor de publicitate, precum şi drepturile şi obligaţiile ce revin proprietarilor sau beneficiarilor acestora a intrat în vigoare. Documentul a fost iniţiat de primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, şi votat de aleşi. Cel târziu până la finele lunii ianuarie, deţinătorii mijloacelor de publicitate autorizate trebuie să se conformeze dispoziţiilor noului regulament privind reclama stradală.

Unde vor fi interzise panourile

Regulamentul interzice ferm amplasarea mijloacelor de publicitate pe instalaţiile de semaforizare, pe stâlpii de susţinere a elementelor de semnalizare rutieră sau de circulaţie, dar şi pe zona carosabilă a străzilor şi a drumurilor. Pe clădirile reprezentând monumente istorice nu vor putea fi puse decât panouri care anunţă activitatea care se desfăşoară în interiorul clădirii. Spaţiile verzi, orice tip de scuar sau insulele de separare a fluxurilor de circulaţie, trotuare mai înguste de cinci metri, zonele verzi dintre trotuare şi spaţiul pietonal şi carosabil, căile de acces în instituţiile publice trebuie să rămână libere de orice panouri. Proprietarii sau beneficiarii trebuie să-şi pună pofta-n cui de la a-şi face reclamă la mai puţin de 50 de metri de intersecţii, de sensurile giratorii, sau în alte zone considerate periculoase pentru desfăşurarea în condiţii normale a traficului auto sau pietonal. Documentul prevede negru pe albă că după validarea acestui regulament, toate panourile publicitare existente pe spaţiile verzi se vor desfiinţa. De asemenea, se prevede clar că pe stâlpii reţelei de transport în comun, ai celei de iluminat stradal sau orice alt suport - garduri, faţade, transformatoare electrice - amplasate pe domeniul public este interzisă aplicarea de afişe şi postere.

Obligaţii ferme

Noul regulament îi obligă pe proprietarii sau beneficiarii mijloacelor de publicitate să asigure întreţinerea şi menţinerea acestora într-o stare tehnică şi estetică bună, demontarea şi desfiinţarea lor la expirarea contractului şi readucerea la starea iniţială a amplasamentului, adică refacerea spaţiului verde sau asfaltare, după caz. Mai mult, proprietarii sistemelor publicitare, ai panourilor publicitare au obligaţia de a neutraliza ori a acoperi cu o folie monocoloră suprafeţele de expunere a mesajelor publicitare după cinci zile de la expirarea perioadei pentru care au plătit taxa de reclamă. Ca să nu mai avem panouri uitate luni în şir, dacă nu chiar ani, regulamentul stabileşte clar că desfiinţarea mijloacelor de publicitate se face de către proprietar, cel târziu la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire sau în acordul primit pentru publicitate temporară. Mai mult, reclamele amplasate pe terenuri care aparţin domeniului public sau privat al oraşului, care rămân neutilizate timp de 15 de zile calendaristice după îndeplinirea termenului prevăzut în autorizaţia de construire sau acordul pentru publicitate temporară, vor fi desfiinţate pe cale administrativă. Autoritatea publică locală are dreptul să dispună desfiinţarea acestora pe cale administrativă, fără emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, fără sesizarea instanţelor judecătoreşti şi pe cheltuiala proprietarilor acestora!

Sancţiuni dure

Regulamentul stabileşte că amplasarea mijloacelor de publicitare fără autorizaţie de construire sau acord pentru publicitate temporară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 100.000 lei. Mult mai gravă este nerespectarea obligaţiei de a elibera suportul reclamei la expirarea termenului stabilit prin autorizaţie sau acord ori refuzul de a readuce amplasamentul şi mediul înconjurător la starea iniţiala, inclusiv prin refacerea spaţiului verde sau asfaltare. Amenda pentru această contravenţie este de la 3.000 de lei la 10.000 de lei.
Regulamentul stabileşte clar: grafica şi conţinutul fiecărui material publicitar care urmează să fie expus vor fi avizate de către arhitectul-şef al oraşului la emiterea autorizaţiei de construire sau a acordului pentru publicitate temporară. Taxa pentru emiterea acestui acord este de 17 lei, iar pentru prelungirea lui se va achita 50 la sută din taxa achitată iniţial.
Mai important este ca acest regulament să fie respectat şi aplicat, altfel va avea aceeaşi eficienţă şi aceleaşi rezultate dezastruoase pentru imaginea oraşului ca şi vechiul regulament!

Citit 4870 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2013 17:00

8 comentarii

 • postat de mamamia
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 09:20
  dar cand puneti la loc ceasul cu termometru de la tribunal ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Marți, 15 Ianuarie 2013 13:46
  studiati poze cu vechiul Galati si veti observa ca daca am putea reveni in perioada aceea galatenii de astazi ar fi mandri de orasul lor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de domnul domn
  Marți, 15 Ianuarie 2013 11:21
  dar cu superbele wc ----uri de la p----uri ce ????????cem
  0
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Luni, 14 Ianuarie 2013 19:57
  la fel ar trebui cu toate cocioabele , garajele si cioscurile amplasate in toate locurile imaginabile in oradul nostru care arata mai degraba a zona de experimentare a ceea ce se poate face sau nu cu sau fara acordul autoritatilor care nu dau doi bani pe parerile cetatenilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de petru
  Luni, 14 Ianuarie 2013 16:54
  Dar cu cablurile de pe stalpi cum ramane ???????????????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de f bine
  Luni, 14 Ianuarie 2013 12:47
  Un lucru pe care Niciolae nu a reusit sa-l faca in 12 ani, de fapt a si promovat mizeria din oras.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Taxa de impopularitate
  Luni, 14 Ianuarie 2013 11:49
  "amplasarea mijloacelor de publicitare fără autorizaţie de construire sau acord pentru publicitate temporară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 100.000 lei" ce plaja larga pentru o sanctiune!... Pariem ca maharii vor plati o mie si anti-Stanii, daca au curajul sa intinda vreun banner, 100 de mii?
  "nerespectarea obligaţiei de a elibera suportul reclamei la expirarea termenului stabilit prin autorizaţie sau acord, refuzul de a readuce amplasamentul şi mediul înconjurător la starea iniţiala, inclusiv prin refacerea spaţiului verde sau asfaltare - amenda de la 3.000 de lei la 10.000 de lei" - ce interval ingust! - de parca-i tot pe-acolo un afis lipit pe-un geam si ditamai panotajul pe scuar, prins in betoane si iluminat cu spoturi de la reteaua stradala.
  Promotorul cultului personalitatii mocca pe autobuzele comunitatii, primarul legendelor cu chishca pe izlaz, s-a gasit sa-si aranjeze de pe-acum campania electorala de peste aproape patru ani... Stie el ce stie...
  0
  0
  Raportează
 • postat de tureltan
  Luni, 14 Ianuarie 2013 08:04
  D-na autoare stiricica aceasta e de luat in seama ,caci asa trebuia sa fie de mult. Un oras inzorzomat cu fel de fel de table colorate arata a tiganie. La fel se intampla si cu aspectul arhitectonic , care , de asemenea ,poate fi shimbat prin doua masuri radicale: demolarea chioscurilor si a garajelor , redand trotuarelor un aspect de ordine cat si cat. Pentru cladiri, si includ si blocurile, Primaria , daca ar avrea un interes in acest sens , ar lua leg. cu propietarii ptr a le trmoizola si cu ocazia asta s-ar vopsi totul. Bani s-au promis si mai sunt si alte surse, daca colectorii de taxe ar renunta la cheltuieli inutile.ptr noi utile doar ptr cativa...Inainte de stirea aceasta, ar fi fost normal sa treceti in revista panourile cu ,, marii alesi ,, ai Galatului stau si astazi atarnate, amintindu-ne cum ne-au pacalit ei. Zambetul d-lui Ba... este edificato de dracesc in acest sens.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.