Contre între agricultori şi guvernanţi: Ţăranii gălăţeni atacă impozitul forfetar

Contre între agricultori şi guvernanţi: Ţăranii gălăţeni atacă impozitul forfetar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un astfel de impozit ar falimenta definitiv agricultura, susţin producătorii din Matca


Printre categoriile vizate de posibila introducere a unui impozit forfetar, variantă analizată în prezent de Guvern, alături de baruri, restaurante, frizerii sau pensiunile turistice, se număr şi... agricultorii. Ideea, de altfel, nu este nouă. Ea a mai fost vehiculată prin 2011, de fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, dar se părea că ideea a fost "uitată". Ei bine nu, posibilitatea introducerii unui impozit forfetar pentru exploatarea terenurilor agricole, pe motiv că o bună parte din agricultură nu este fiscalizată, a fost din nou subiect de discuţie între reprezentanţii Executivului şi sindicaliştii din cadrul CNS "Cartel ALFA". Impozitul forfetar pentru fermieri ar urma să fie perceput după acordarea ajutoarelor de stat pentru agricultori. Prin urmare, statul ar urma să dea cu o mână, dar să ia cu cealaltă. Şi cum statul se pricepe mai bine să ia decât să dea, ideea impozitului forfetar îi alarmează pe fermieri.

"Un dezastru pentru Matca"

Preşedintele Grupului de producători legume-fructe din localitatea Matca, Mircea Croitoru, este de părere că asemenea măsuri fiscale îi vor distruge pe micii agricultori.

„Introducerea impozitului forfetar ar reprezinta un dezastru pentru Matca. Până acum, actualul Guvern în loc să se întâlnească cu adevăraţii fermieri, se întâlneşte cu cei de la patronate, care susţin că ne reprezintă şi cu cei de la Agrostar. Domnul de la Agrostar, de exemplu, nu deţine nici măcar o palmă de teren să vadă cum se realizează agricultura. Ei se bazează pe fondurile europene care ne-au dezbinat pe noi şi pe fermieri”, a spus acesta.

Schimbările în impozitarea veniturilor din agricultură vizează doar persoanele fizice. Până în prezent, agricultorii plăteau taxe la stat, însă era o sumă fixă, pe care o aflau înmulţind numărul de hectare de teren cu valoarea aferentă fiecărui hectar. Dacă impozitul forfetar va fi aplicat pe exploatarea terenului agricol, fiecare persoană va plăti diferit, în funcţie de palierele de impozitare în care se încadrează suprafaţa respectivă .

„Statul român nu te sprijină cu nimic. În Italia de exemplu, dacă fermierul produce, beneficiază drept ajutor de 50 la sută din factura de încălzire, primeşte subvenţii pe suprafaţă, primeşte subvenţie pe produs. Iar la noi, nu primeşte nimic, nici un sprijin, din contră, i se pune în cârcă tot”, a spus şi  Condrache Apostu, un alt fermier din Matca.

 „Nu ne-am aşteptat la asta şi suntem dezamăgiţi. Ne-au promis reducerea impozitului cu şase la sută, ne-au promis absorbţia fondurilor europene sută la sută, că măresc suprafaţa pentru acordarea subvenţiilor, ne-au promis subvenţii la motorină, dar văd ideea lor este de a pune biruri pe micii fermieri!”, a mai declarat, vădit nemulţumit, Mircea Croitoru.

Ce variantă se ia în calcul

Guvernul are deja o variantă de lucru pentru aplicarea unui impozit forfetar pentru fermieri. Potrivit acesteia, producătorii de cereale persoane fizice ce deţin  mai puţin de două hectare nu vor fi impozitaţi. Cei care deţin între două şi cinci hectare, care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plăti 96,5 lei, iar proprietarii ce deţin  mai mult de 50 de hectare de teren, care plăteau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxaţi cu 84,94 lei pe hectar.

Potrivit aceleiaşi variante de lucru, nu vor plăti impozit agricultorii care au maximum 10 ovine şi caprine, trei vaci, şase porci, 100 de păsări sau familii de albine, 1,5 hectare de pomi frunctiferi sau flori. 

Să plătească şi statul

Până la plata unei noi taxe, fermierii din Matca au o altă problemă. Virarea în cont a banilor pe care Ministerul ar trebui să-i plătească. „În ceea ce priveşte fondurile europene, fermierii nu au primit nici măcar tranşa a III-a din fondurile europene, care trebuia primită încă din luna noiembrie. De ce nu trimite Ministerul banii conform graficului? Oamenii nu au cu ce să înceapă un nou titlu de cultură. Pentru asta merg şi se împrumută la bănci”, a mai explicat Mircea Croitoru. Prin urmare, fermierii sunt de părere că, până să se gândească la a pune noi biruri, statul ar trebui, dacă nu să-i ajute pe agricultori în problemele pe care le au, măcar să nu-i încurce şi mai mult.

Citit 2926 ori Ultima modificare Joi, 24 Ianuarie 2013 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.