Cu cât au crescut impozitele şi taxele în Galaţi

Cu cât au crescut impozitele şi taxele în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Locuitorii municipiului Galaţi nu sunt singurii din judeţ care vor plăti mai mult pentru taxele şi impozitele locale în 2013


În municipiul Galaţi, prin votul aleşilor locali, taxele şi impozitele locale pentru 2013 au fost majorate cu aproape patru procente, apoi revizuite. În vreme ce impozitul pe teren şi clădiri a fost majorat, din nou, cu 6,29 la sută, impozitul pe vehicule înmatriculate a fost redus, în medie, cu 9,18 la sută. Prin "grija" Guvernului, însă, nu suntem singurii care vom scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a ne onora datoriile faţă de buget. Iată ce se întâmplă în cele mai importante localităţi din judeţ:

Bujorenii, mai fericiţi decât tecucenii

La Tecuci, spune primarul Daniel Ţuchel, impozitele şi taxele au fost indexate încă din decembrie cu 16,05 la sută, anticipând voinţa Guvernului. Tot la Tecuci, a fost desfiinţată taxa pe scaune, care, în opinia lui Ţuchel, discrimina agenţii economici şi s-a înfiinţat o taxă de 1.000 de lei pe eveniment care se aplică agenţilor economici care organizează nunţi, petreceri, botezuri, taxă care, spune primarul, va aduce mai multe venituri la bugetul local. Şi la Ţepu, comună condusă de Narcisa Ţuchel, soţia primarului din Tecuci, dările s-au indexat cu 16,05 la sută.

Primarul oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Gâdei, e mulţumit că predecesorul său a ţinut pasul cu rata inflaţiei şi indexarea nu a fost prea împovărătoare pentru localnici. Astfel, dacă în decembrie aleşii locali au majorat impozitele şi taxele cu trei la sută, în ianuarie, pentru a respecta voinţa Guvernului, le-au mai indexat o dată cu unu la sută.

Tot cu patru la sută au fost majorate dările şi în oraşul Bereşti, unde, afirmă primarul Octavian Dică, pentru că nu există arierate, localitatea a scăpat de vreo altă majorare.

Ce-au făcut vecinii

Potrivit primarului Paul Cristea, la Şendreni, taxele prevăzute de Codul Fiscal au crescut cu şase procente, în vreme ce dările reglementate prin hotărâri locale, cum e cea de salubrizare, au rămas la nivelul din 2012. La Vânători, primăriţa Sicuţa Murgu şi-ar fi dorit o indexare a taxelor cu opt la sută, şi asta pentru a evita noi majorări în anii următori. Consiliul Local însă a decis majorarea cu un procent de patru la sută.

Au rămas pe loc

Din cele şapte localităţi pe care le-am chestionat, doar în două taxele au rămas pe loc. La Pechea, fostul primar, Nicolae Marin ne-a declarat sus şi tare că nu s-a votat nici un fel de majorare. Impozitele au rămas la nivelul celor din 2012 pentru că, spune fostul primar, comuna nu a avut datorii sau facturi neachitate. Nici la Folteşti, comună condusă de primăriţa Lenuţa Munteanu, dările nu au fost majorate, rămânând la nivelul din 2012. „Să strângem noi cât am strâns şi anul trecut, şi va fi bine”, spune primăriţa.

Viitorul sună… bine

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, speră să nu mai apară vreun act normativ care să oblige administraţia să facă exact ceea ce nu-şi doreşte, adică să majoreze taxele locale: „Credem că prin soluţia adoptată am reuşit să ieşim dintr-o situaţie delicată pentru o administraţie publică locală şi într-o formulă destul de corectă faţă de cetăţeni şi de agenţii economici”. Primarul a dat asigurări că nu intrăm sub incidenţa deciziei Guvernului prin care primăriile cu arierate nu au voie să scadă sau menţină taxele locale.

Citit 3914 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2013 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.