Astăzi se votează bugetul pe 2013. "Suntem prea săraci să cumpărăm autobuze vechi!"

Astăzi se votează bugetul pe 2013. "Suntem prea săraci să cumpărăm autobuze vechi!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipalitatea nu mai vrea maşini la mâna a doua, ci autobuze şi troleibuze noi, dar şi sistem de ticketing * Pentru investiţii mai trainice în timp, suma prevăzută pentru transport în bugetul pe 2013 este de aproape patru ori mai mare decât anul trecut * Vor creşte şi alocările financiare pentru sănătate, ordine publică, învăţământ şi cultură


Investiţiile care ar trebui să scoată oraşul din declin şi proiectul de buget al municipiului Galaţi pe 2013 vor fi supuse astăzi dezbaterii şi aprobării Consiliului Local. Bugetul consolidat se ridică, în total, la 844,7 milioane de lei, din care pentru funcţionare 442,7 milioane de lei, iar pentru dezvoltare 402 milioane de lei. Biroul de presă al Primăriei a prezentat care sunt capitolele bugetare mai bogate decât în anii trecuţi.

„Suntem prea săraci să luăm SH-uri!”

De aproape patru ori mai mare decât în 2012 (76,3 milioane de lei) şi de şapte ori mai mare decât în 2011 (40 milioane de lei) este alocarea financiară pentru Transport. Cele 288.749.000 de lei trebuie să acopere costul unui program multianual de achiziţionare a unor mijloace de transport noi - autobuze, troleibuze şi tramvaie, de implementare a unui sistem electronic de ticketing pentru transportul public de persoane, dar şi pentru modernizarea căilor de rulare pentru tramvaie. City-managerul Aurel Vlaicu ne-a explicat de ce s-a renunţat la ideea practicată în mandatul fostului primar de a se achiziţiona mijloace de transport la mâna a doua. „Prin cumpărarea unor SH-uri, încărcarea pe buget a fost mică. După două luni, mijloacele de transport au nevoie de reparaţii, însă acestea nu pot fi executate în vechea hală, pentru că sunt echipate diferit şi ar fi nevoie de un milion de euro pentru o bază de reparaţii nouă. Este în lucru un studiu care ne va spune câte autobuze sunt necesare după ce vom implementa un sistem de ticketing. Am prins un număr 20-25 de autobuze, 10-15 troleibuze şi două-trei tramvaie nou-nouţe. Suntem prea săraci să ne luăm SH-uri!”.

Supliment pentru Ordine publică

Pentru Ordinea publică, alocarea creşte de la 7,5 milioane de lei cât a fost în 2011, respectiv 8,2 milioane de lei cât a fost în 2012 la 11.385.000 de lei. Potrivit Primăriei, banii vor acoperi atât creşterile salariale acordate de Guvernul României încă din 2012 cât şi suplimentarea cotei de carburant, necesară pentru intensificarea acţiunilor de patrulare/prevenţie în Galaţi.

Învăţământ mai generos

Învăţământul se poate considera norocos cu o alocare de 166.761.000 de lei în condiţiile în care în anii trecuţi a avut la dispoziţie 130, respectiv, 128 de milioane de lei. Potrivit Primăriei, sunt bani suficienţi atât pentru creşterile salariale acordate de Executiv încă din 2012 cât şi pentru finanţarea studiilor de fezabilitate pentru obţinerea creditării necesare finanţării unui program multianual de renovare a unităţilor de învăţământ din Galaţi.

Mai mult şi pentru Sănătate

Municipalitatea susţine ferm că majorarea alocării bugetare pentru sănătate va suporta atât salarialele, cât şi investiţiile necesare pentru modernizarea şi buna funcţionare a unităţilor medicale din Galaţi. Aşa se face că, de la 59 de milioane, respectiv, 51 de milioane cât a avut în anii anteriori, acest capitol bugetar se ridică la 66.279.000 de lei.

Cultură, distracţie şi religie

Nu mai puţin de 43.325.000 de lei sunt prevăzute pentru cultură, distracţie şi religie. Asta înseamnă, spune Primăria, o suplimentare a fondurilor pentru teatrele gălăţene şi pentru finanţarea evenimentelor culturale din 2013, dar şi asigurarea finanţării şi pentru cluburile şi asociaţiile sportive gălăţene. În anii trecuţi, aceleaşi activităţi au fost finanţate cu 33,9 şi, respectiv, 31,8 de milioane de lei.
Rămâne de văzut dacă alocările bugetare propuse vor fi aprobate de aleşi prin vot.

Citit 3194 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 17:35

23 comentarii

 • postat de Bismark
  Vineri, 29 Martie 2013 09:25
  Suntem prea saraci cu duhul daca mai pupam moaste si votam pe un kg de malai.
  0
  0
  Raportează
 • postat de trei
  Joi, 28 Martie 2013 21:51
  da' ind' te crezi? in germania la paris?
  0
  0
  Raportează
 • postat de vio
  Joi, 28 Martie 2013 19:11
  Sa se prevada bani in buget si pentru mici statii de autobuz in care sa existe orarul, desene cu traseele autobuzelor, tramvaielor. Nu imi place ideea ca Lidel construieste statii de autobuz. In autobuze , tramvaie sa existe niste autocolante cu traseele autobuzelor, tramvaielor cum este peste tot in lume.
  Acum 2 zile am fost martorul unor comentarii ironice referitoare la publicitatea video din autobuzele Transurb. Pe monitoarele respective ar trebui sa apara si oferta Transurb: costul unui abonament, facilitati, sanctiuni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de constanta
  Joi, 28 Martie 2013 17:43
  trandafiri pe str. brailei ????curatenie ???date jos toate pancartele de publicitate ?????
  Sint multe de facut in oras D-LE PRIMAR !!! lasati biserica......are ea bani !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 28 Martie 2013 17:33
  Începând de luna viitoare, toţi elevii cu domiciliul în municipiul Buzău vor putea călători gratuit pe autobuzele Trans-Bus. „Gratuitatea este valabilă numai pe parcursul anului şcolar”, au decis astăzi, în cadrul şedinţei de consiliu, aleşii locali buzoieni. Potrivit proiectului de hotărâre aprobat astăzi de aleşii municipali, ca să poată beneficia de gratuitate, elevii buzoieni sunt obligaţi să aibă asupra lor carnetele de note şi cartea de identitate.
  Se va menţine şi în acest an gratuitatea pentru pensionari, dar cu o excepţie: cei ale căror pensii depăşesc suma de 2.500 de lei vor plăti bilet pe autobuzele Trans-Bus.

  Deci, se poate, domnule Primar sa gandim si mai apoi sa luam masuri in consecinta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Joi, 28 Martie 2013 15:33
  Cumparati autobuze si tramvaie romanesti. Cei de la Brasov fac autobuze frumoase iar cei de la Arad tramvaie de asemenea frumoase.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Scoateti autobuzele alea mizerabile cumparate de Durbaca si Niciolae
  Joi, 28 Martie 2013 15:30
  Se se cumpere niste autobuze noi sa scoata odata mizeriile alea de Isuzu. Si culmea, sunt bagate pe traseul 29 care vine de la gara si traverseaza pe lung orasul. Iar asta duce la ingramadeala, nu mai zic de conditiile de nedescris.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un doritor de estetica ,si de reabilitare termica
  Joi, 28 Martie 2013 14:17
  De ce nu se ia atitudine de catre Primarie si-n privinta reabilitarii termice a blocurilor de la intrarea in mun. Galati,dinspre Tecuci?Urita intrare,cu unele blocuri reabilitate partial ,in "N" culori,mai ramine sa se construiasca si balcoane prin extindere {vezi Micro 19,39 40 etc...si daca s-ar putea si chioscuri supraetajate,acompaniate de corul cateilor fara stapin.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Calina
  Joi, 28 Martie 2013 14:06
  Pe ce bani s-a facut impopotonarea autobuzelor cu sticker-ele cu Otelul? A platit clubul pentru publicitate? Era tichia de margaritar potrivita pentru chelia orasului. Sau a lui Stan, cum vrem s-o luam.

  Apropo de ultimul paragraf, cel despre banii alocati culturii, distractiei [sic!] si religiei. In afara de alaturarea cel putin bizara,a domeniilor mentionate, bugetul va fi ,probabil, alocat astfel : cei mai multi bani ii vor primi popii, ca deh, sunt cei mai saraci, pe locul 2, Otelul, care n-are nicio legatura cu primarul, apoi evenimentele culturale (fiind mentionate separat de teatre, inteleg ca vorbim despre ceva gen Serbarile Galatiului ,cu tot circul si tarania aferente), iar pentru cultura adevarata, ce mai ramane pe la fundul sacului.
  Chiar abia astept sa vad repartizarea fondurilor, in cazul in care vor fi publicate, evident.
  0
  0
  Raportează
 • postat de S.C. VIVA PRIVATO S.R.L.
  Joi, 28 Martie 2013 13:33
  Pentru=> bolivia@star.srl.....noroc cu mafiotii aia de sherr, globe si star care pompeaza la greu taxe si impozite la primarie sa aiba aia de la transurb bani de autobuze noi. Daca nu ar fi cei de la privati nu ar avea de unde mulge statul bani sa se intretina.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Calatori (pensionari) in minus - autobuze in plus...
  Joi, 28 Martie 2013 13:21
  Vai de mine, ce noutate! Pai nu mai cumparam autobuze SH cu 50 de mii de euro printr-o firma-intermediar? DAF-uri din alea identice cu ale lui Dumitru de la autogara? Din alea pe care Dumitru a dat doar 15 mii bucata fix in aceeasi perioada de timp?? Mai sa fie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de smecher
  Joi, 28 Martie 2013 12:45
  pai autobuzul acela din imagine este din 2008 aparut si se pare ca a rezistat pana astazi nu prea stiu daca sau de ce ar trebui schimbate autobuzele fiindca nu sunt bani e criza astia isi bat joc cat timp sunt bune astea se mai poate circula cu ele cand nu or mai fi bune asta e le schimbam nu-i problema dar cat timp sunt bune ar fi bine sa ramana utilizabile
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bacalbasa
  Joi, 28 Martie 2013 12:39
  Ministerul Comunicaţiilor este implicat într-un nou scandal privind luarea de mită. De această dată, în documentele autorităţilor din Suedia, apare numele ministrului Dan Nica. Mai exact, este vorba despre un grup de oficial români care ar fi acceptat 7.000.000 de euro în schimbul unui contract semnat în 2003 cu firma Ericsson.

  Acuzaţiile de luare de mită vin din partea unui fost manager al Ericsson România. Thomas Lundin a fost cercetat de companie pentru delapidarea unei sume mari de bani din conturile firmei. Potrivit lui, însă, suma de şapte milioane de euro a fost dată ca mită mai multor demnitari români, printre care şi ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Dan Nica. Scopul: un contract în valoare de 40 de milioane de euro pentru realizarea sistemului naţional unic de apeluri la 112 .

  "Faptul că, spre exemplu, Thomas Lundin a plătit sume importante de bani, aşa cum reiese din documentaţia procedurii de arbitraj, către ministrul Comunicaţiilor din România de la vremea respectiva, Dan Nica, este aproape de la sine înţeles o măsura luată pentru a apara interesele LME", se arată într-un document depus în iulie 2012 la Curtea de Arbitraj din Stockholm şi citat de Rise Project.

  Contractul semnat cu holdingul suedez s-a parafat, în iulie 2003, fără licitaţie, autorităţile române invocând, la vremea respectivă, "regimul de urgenţă".

  Conform presei, numele lui Dan Nica se mai leagă şi altfel de acest incident. În 2002, director de vânzări la Ericsson România era Adrian Clement, un partener de afaceri al ministrului. Cei doi au înfiinţat în acelaşi an o firmă, pe care o deţin şi în prezent.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fan
  Joi, 28 Martie 2013 12:14
  Este foarte clar la suma foarte mare alocata cluburilor sportive din Galati ca se pregateste preluarea clubului Otelului de catre primarie si astfel ne dam seama ca implicarea marelui finantator Adamescu a fost doar o mare taca pe axa Stan-Adamescu. Rusinos cum isi bat joc de reputatia acestui club cu care toti ne mandrim.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Prodan
  Joi, 28 Martie 2013 10:41
  Felicitari domnule Primar Stan,in adevar un buget facut cu mult rationament,sunt convis ca,in sfarsit,vom vedea incet,incet,o alta fata a orasului nostru.Sunt sigur ca toti consilierii vor vota acest buget,toate domeniile de activitate ,se vede, ca vor primi sume cu mult mai mari decat in anii anteriori.Va doresc mult succes.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Joi, 28 Martie 2013 10:40
  Ce natie de retarzi santem prostimea se bucura ptr 2 autobuze ne meritam soarta. Si ptr comentariul lui Marius Stanica ; Da BOR are biserici in zonele cele mai scumpe ptr ca e nr 1 in manipularea de prostovani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Atitude
  Joi, 28 Martie 2013 09:01
  Pentru Nicu: trebuie sa ai un grad ridicat de retard mental sa faci astfel de afirmatii. Din cate poti cu usurinta observa vei constata cu stupoare ca in ultimii 20 de ani un buget aprobat nu a venit niciodata in sprijinul unei urbi. Dar nu am pretentii ca cineva caruia ii curg bale din gura cand vorbeste sa poata deduce acest lucru. Asa ca te las in lumea ta euforica si plina de roz! Sterge-te la gura ca te-ai murdarit!
  0
  0
  Raportează
 • postat de SuntempreaIndolenti
  Joi, 28 Martie 2013 08:37
  Suntem prea inculti sa pastram si ceea ce avem deaja.
  Le scriem cu marker-ul.
  Le taiem husele.
  Furam ciocanelele de spart geamul in caz de urgenta.
  Stam cu picioarele pe scaune.s.a.m.d.
  Soferilor le este prea greu sa dea cu o mana de apa pe geamuri sau cu o matura uda prin autobuz.
  Nu spun ca nu avem si exceptii.
  Nu stiu numarul troleului dar este unul atat de ingrijit incat iti este mila sa te urci cu ghetele murdare.
  Soferul este imbracat tot timpul la camasa .
  Poate ar trebui sa fie un exemplu pentru colegi.
  Dar exista si un sofer l-am nimerit mereu pe traseul 19 se joaca cu acceleratia, fereascate sfantul sa fii mancat bine , ca bine ramai(tot traseul apasa si ia piciorul de pe acceleratie cu o cadenta de 3 secunde, am avut tupeul sa ii cronometrez acest tic de a conduce, accelerez 3 sec decelerez accelerez 3 sec decelerez).
  0
  0
  Raportează
 • postat de bolivia@star.srl
  Joi, 28 Martie 2013 08:23
  trebuie ingrasata mafia sherr, globe si star mizerie tip africa rusine sa va fie de indieni stricati la minte
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nicu
  Joi, 28 Martie 2013 08:10
  In sfirsit un buget care vine in sprijinul galatenilor.Acum incep sa cred ca vom avea un nou Galati.Mult noroc si succes.Primaria traieste pentru oras.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Joi, 28 Martie 2013 05:49
  Autobuzele SH chiar erau mai bune decat autobuzele noi dupa doar 2 ani de folosire

  Si apoi nu inteleg de ce este pusa religia la acelasi nivel cu cultura !?!?!?
  Adica nu este indeajuns ca BOR au tot felul de biserici in tot orasul ? pe terenurile cele mai bune (date tot de primarie) si care nici nu platesc taxe ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex
  Joi, 28 Martie 2013 00:32
  Parerea mea e ca autobuzele SH sunt mai bune decat astea noi albe care scartaie si zici ca se dezmembreaza cand stau la relanti si toate capacele de sus vibreaza.
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Joi, 28 Martie 2013 00:22
  ma mir!!! sa-si fi revenit alesii si sa voteze pentru autobuze nou-noute??? pentru tramvaie si trolee???? SA SPERAM!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.