Astăzi se votează bugetul pe 2013. "Suntem prea săraci să cumpărăm autobuze vechi!"

Astăzi se votează bugetul pe 2013. "Suntem prea săraci să cumpărăm autobuze vechi!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipalitatea nu mai vrea maşini la mâna a doua, ci autobuze şi troleibuze noi, dar şi sistem de ticketing * Pentru investiţii mai trainice în timp, suma prevăzută pentru transport în bugetul pe 2013 este de aproape patru ori mai mare decât anul trecut * Vor creşte şi alocările financiare pentru sănătate, ordine publică, învăţământ şi cultură


Investiţiile care ar trebui să scoată oraşul din declin şi proiectul de buget al municipiului Galaţi pe 2013 vor fi supuse astăzi dezbaterii şi aprobării Consiliului Local. Bugetul consolidat se ridică, în total, la 844,7 milioane de lei, din care pentru funcţionare 442,7 milioane de lei, iar pentru dezvoltare 402 milioane de lei. Biroul de presă al Primăriei a prezentat care sunt capitolele bugetare mai bogate decât în anii trecuţi.

„Suntem prea săraci să luăm SH-uri!”

De aproape patru ori mai mare decât în 2012 (76,3 milioane de lei) şi de şapte ori mai mare decât în 2011 (40 milioane de lei) este alocarea financiară pentru Transport. Cele 288.749.000 de lei trebuie să acopere costul unui program multianual de achiziţionare a unor mijloace de transport noi - autobuze, troleibuze şi tramvaie, de implementare a unui sistem electronic de ticketing pentru transportul public de persoane, dar şi pentru modernizarea căilor de rulare pentru tramvaie. City-managerul Aurel Vlaicu ne-a explicat de ce s-a renunţat la ideea practicată în mandatul fostului primar de a se achiziţiona mijloace de transport la mâna a doua. „Prin cumpărarea unor SH-uri, încărcarea pe buget a fost mică. După două luni, mijloacele de transport au nevoie de reparaţii, însă acestea nu pot fi executate în vechea hală, pentru că sunt echipate diferit şi ar fi nevoie de un milion de euro pentru o bază de reparaţii nouă. Este în lucru un studiu care ne va spune câte autobuze sunt necesare după ce vom implementa un sistem de ticketing. Am prins un număr 20-25 de autobuze, 10-15 troleibuze şi două-trei tramvaie nou-nouţe. Suntem prea săraci să ne luăm SH-uri!”.

Supliment pentru Ordine publică

Pentru Ordinea publică, alocarea creşte de la 7,5 milioane de lei cât a fost în 2011, respectiv 8,2 milioane de lei cât a fost în 2012 la 11.385.000 de lei. Potrivit Primăriei, banii vor acoperi atât creşterile salariale acordate de Guvernul României încă din 2012 cât şi suplimentarea cotei de carburant, necesară pentru intensificarea acţiunilor de patrulare/prevenţie în Galaţi.

Învăţământ mai generos

Învăţământul se poate considera norocos cu o alocare de 166.761.000 de lei în condiţiile în care în anii trecuţi a avut la dispoziţie 130, respectiv, 128 de milioane de lei. Potrivit Primăriei, sunt bani suficienţi atât pentru creşterile salariale acordate de Executiv încă din 2012 cât şi pentru finanţarea studiilor de fezabilitate pentru obţinerea creditării necesare finanţării unui program multianual de renovare a unităţilor de învăţământ din Galaţi.

Mai mult şi pentru Sănătate

Municipalitatea susţine ferm că majorarea alocării bugetare pentru sănătate va suporta atât salarialele, cât şi investiţiile necesare pentru modernizarea şi buna funcţionare a unităţilor medicale din Galaţi. Aşa se face că, de la 59 de milioane, respectiv, 51 de milioane cât a avut în anii anteriori, acest capitol bugetar se ridică la 66.279.000 de lei.

Cultură, distracţie şi religie

Nu mai puţin de 43.325.000 de lei sunt prevăzute pentru cultură, distracţie şi religie. Asta înseamnă, spune Primăria, o suplimentare a fondurilor pentru teatrele gălăţene şi pentru finanţarea evenimentelor culturale din 2013, dar şi asigurarea finanţării şi pentru cluburile şi asociaţiile sportive gălăţene. În anii trecuţi, aceleaşi activităţi au fost finanţate cu 33,9 şi, respectiv, 31,8 de milioane de lei.

Rămâne de văzut dacă alocările bugetare propuse vor fi aprobate de aleşi prin vot.

Citit 3299 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.