Consiliul Judeţului trece primul hop al crizei

Consiliul Judeţului trece primul hop al crizei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După o şedinţă „şnur” s-a votat un buget de supravieţuire * Nici un leu pentru proiectele ce pot câştiga finanţare externă * Strategie în premieră pe ţară * Teren gratuit pentru un parteneriat public-privat în Sănătate *

„O să supravieţuiesc!” Adică, buget mic, dar suficient până la viitoarea rectificare, a caracterizat preşedintele Consiliului Judeţului (CJ), Eugen Chebac, rezultatul votului de luni pentru buget din  şedinţa Consiliul.

O şedinţă „şnur”, cu unanimitate de voturi, liniştită, cu multe puncte de rutină.  Chebac a precizat că, aşa cum ştiu deja primarii, Consiliul nu va da bani  pentru proiecte locale care pot câştiga finanţare externă. Tot luni s-a aprobat şi repartizarea pe localităţi a cotei de 20 la sută din TVA-ul provenit din judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Astfel, consilierii au votat  ca opt milioane lei să fie alocaţi cofinanţării proiectelor câştigate de localităţi, cu contractele semnate pentru 2008 şi prima parte din acest an. 18,6 milioane lei rămân în rezervă pentru viitoarele proiecte, care vor fi cofinanţate după regula „primul sosit – primul servit”; din care 13,5 milioane lei sunt pentru cofinanţarea proiectelor proprii ale CJ.  Fiecare primar are cel puţin două proiecte în diferite stadii de proiectare, alţii având şi câte şapte, s-a lăudat preşedintele Chebac. 

Strategia judeţeană: CJ, primul din România!

„Suntem primul judeţ din România care am făcut această strategie”, a declarat preşedintele Chebac, înainte de adoptarea de ieri a Strategiei judeţene privind accelerarea dezvoltării serviciilor de utilităţi publice. Este vorba despre trei luni şi jumătate de muncă împreună cu instituţii specializate în domeniu.  

Strategia se referă la alimentările cu apă, prin Asociaţia de Dezvoltare Apa Galaţi, de gestionare judeţeană a deşeurilor, transport şi iluminat public, pentru care primăriile pot depune proiecte de finanţare externă. „Să dea Dumnezeu să am proiecte la câte surse de finanţare am până la următoarea rectificare!”, ne-a încurajat preşedintele CJ.

Până pe 16 iulie, toate platformele de gunoi şi gropile neecologice trebuie să fie închise, urmând să se deschidă primele celule la gropile ecologice de la Galaţi, respectiv Tecuci, a mai precizat Chebac.

Cardiochirurgie cu parteneriat public-privat

Tot ieri, consilierii au aprobat cooperarea CJ cu Asociaţia pentru Protecţia Mediului ECOSISTEM, pentru realizarea Centrului de Excelenţă în Cardiologie Galaţi, prin darea în folosinţă gratuită - şi nu cumpărarea sau concesionarea, a precizat preşedintele Chebac - a unui teren proprietate CJ.

Fiind ONG, asociaţia poate primi gratuit în folosinţă terenul, pe care să îl va pune la dispoziţie unui al treilea partener, care nu are acest drept: grupul Multimedica. Pe acest teren, grupul va construi pe bani proprii o clinică de chirurgie cardiovasculară şi toracică, terenul oferit de CJ fiind în dreapta Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Andrei”, în curtea acestuia. Grupul are şi obligaţia de a construi un heliport pe clădire. De asemenea, clinica va fi legată printr-o pasarelă de spitalul judeţean.

Se doreşte astfel ca toate cazurile urgente să nu mai fie duse la Bucureşti.  Până când personalul va fi format, aici vor opera medici din Germania, Austria, Germania, Franţa sau Italia. Clinica va asigura toată Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, formată din şase judeţe, şi Euroregiunea „Dunărea de Jos”, zone în care nu există clinici de chirurgie cardiovasculare.

Se va încheia contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care va plăti 50 la sută (ar dori CJAS) sau 70 la sută (ar dori CJ), iar restul costurilor intervenţiei chirurgicale va fi suportat de pacient.

Acest proiect este o fază intermediară de îmbunătăţire a stării de sănătate, până va apărea viitorul spital regional, care se va construi, începând cu acest  an, în cartierul Cantemir, a explicat preşedintele.

Proiectul-tip de spital regional va trebui însă „upgradat la condiţiile de sol”, proiectarea trebuind refăcută pentru amplasamentul respectiv, a mai precizat el. „Noi sperăm ca la sfârşitul anului 2009 să înceapă efectiv lucrările”, iar acestea depind şi de viteza cu care se vor asigura utilităţile în zonă.

Citit 1592 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.