Apel către autorităţi: Galaţiul, "la promoţie" drept capitală de regiune

Apel către autorităţi: Galaţiul, "la promoţie" drept capitală de regiune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deputatul Bogdan Ciucă solicită Prefecturii, Consiliului Judeţului şi Primăriei ca, împreună cu parlamentarii gălăţeni, să pună la punct un proiect de promovare a oraşului de la Mila 80 drept capitală de regiune. Conservatorul a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va transmite o adresă celor trei instituţii în care va solicita o serie întâlniri şi discuţii pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, dar şi pentru a pune la punct o strategie de promovare a judeţului. „M-aş bucura ca toate forţele, indiferent de culoarea politică, să construim o strategie de promovare a Galaţiului ca şi capitală de regiune. Văd că Brăila are un calendar şi strategie, văd că în alte zone există aşa ceva”, a declarat Ciucă. Parlamentarul a precizat că proiectul privind promovarea Galaţiului drept capitală de regiune nu îl va afecta pe cel dedicat asocierii judeţului nostru cu Brăila şi Tulcea. Ciucă a declarat, în schimb, că proiectul de regionalizare va avea succes doar dacă nu se va face „după cum vor avea unul şi altul trecere la Guvern sau la Parlament” şi nu va prima interesul de partid.

Citit 2599 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2013 18:04

24 comentarii

 • postat de maty
  Joi, 18 Iulie 2013 11:01
  adios regionalizare ,Dragnea merge la bulau in dosarul "referendumul "...!
  0
  0
  Raportează
 • postat de aur
  Marți, 16 Iulie 2013 13:34
  Dacă te preocupă așa de mult viitorul Galațului, întreb: De ce nu ai participat la întâlnirea pa care Liviu Dragnea a avuto la Galați cu liderii locali și brăileni pe tema regionalizării ? Aș fi dorit să-ți aud perlele dacă luai cuvântul. La un material pe care ți l-am trimis cu propuneri la codul de procedură civilă, nici nu ai avut măcar bunul simț de a răspunde. Stai în cușca ta si veziți de încasarea salariului de parlamentar nemeritat
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 15 Iulie 2013 15:46
  Mai d-le Ciuca doar sa fiu nebun sa aleg un politician din Galati ca sef al unei regiuni.Si doar sa fim nesimtiti si voi politicienii galateni mult mai nesimtiti ca galatenii de rind pentru a putea deschide gura si a cere o capitala de regiune la Galati.Bai nu avem de ce si nu avem cu ce.Ce dracu faceti ceva in Galatiul asta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ver-macht
  Duminică, 14 Iulie 2013 19:59
  Dle Ciuca
  Daca sunteti asa de zglobiu, de ce nu faceti pressing la primarie si la nea Stan, sa incepa reabilitarea Galatiului , impreuna cu toti parlamentarii (senatori, deputati) galateni , voi nu vedeti fratilor in ce stare a ajuns Galatiul, nu va deranjeaza mizeria, paragina , cainii vagabonzi, gropile nu va hurduca cand treceti cu masinile scumpe , pe potecile Galatiului sau Noului Galati , proiectele neterminate , ruinele. nu mai exista nimic , combinatul este gata aprope , terminat ......
  Nu va intereseaza , va doare in kur de omul de rand si de Galati ....Aste ar trebui sa faceti , fieacare politician galatean ar trebui sa se implice , dar pe voi liota de derbedei , va fiute grija cum sa va sporiti averile si alte combinatii de genul asta , lichelelor.
  Care capitala regionala, mama gunoaielor poate , capitala mizeriei, sa va fie rusine porcilor ati adus Galatiul intr-o stare de neimaginat, oras Europen ,,,vai mama voastra...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ana
  Duminică, 14 Iulie 2013 16:16
  Ciuca asta e un infractor cu loc in puscarie
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Duminică, 14 Iulie 2013 12:52
  Braileanule vorbeste in numele tau. Tu nu mai suporti ca ai ceva la creier. Eu am prieteni din Braila care vor unirea, au creierul mai dezghetat si nu traiesc in trecut. Dupa mintea ta ar trebui sa nu mai avem relatii diplomatice cu Turcia ca in trecut ne-au produs suferinta. Bine ca multi nu gandesc ca tine si oricum nu conteaza parerea ta.
  Ce treaba au oamenii normali din Galati cu dictatorul ala? Iti sugerez o internare la psihiatrie...
  0
  0
  Raportează
 • postat de braileanul patriot
  Duminică, 14 Iulie 2013 11:52
  Mongolii(rog a se intelege moldovenii) din Galati condusi de Gheorghe Gheorghiu Dej( Gin Gis Dej),in perioada 1950-1968 au produs brailenilor numai lacrimi si durere.Brailenii nu va mai suporta .Va rugam sa ne lasati in durerea noastra.Poporul brailean isi are locul in zona geografica Baragan,deci in viitoarea regiune cu acelas nume BARAGAN.In ceeace priveste expresiile de genul"jegosi",ma bucur ca tu mai pui cate o caramida la constructia viitoarei regiuni BARAGAN.Brailenii va doresc domniilor voastre de moldoveni,numai sanatate,fericire , multumire de sine,si multa intelegere cu ceilalti moldoveni din regiunea voastra Moldova Sud.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pisc
  Duminică, 14 Iulie 2013 11:16
  Judetul Braila » Istoric » Istoria Brăilei în date
  ISTORIA IN DATE

  La Brailita (Vadul Catagatei) cele mai vechi dovezi de locuire ale omului neolitic (Boian-Giulesti) (cca.4000 i.d.H.) in aria viitorului oras.

  Epoca de tranzitie (eneoliticul, 2000 - 1800 i.d.H.) si epoca bronzului sunt bine reprezentate in cuprinsul municipiului.
  Pe terasa inalta a Dunarii, in aceeasi zona, este atestata pentru sec.IV - III i.d.H., o puternica asezare getica ce intretinea legaturi cu grecii - de la Pontul Euxin, in general cu Elada.
  In cuprinsul orasului de astazi numeroase descoperiri atesta prezenta purtatorilor civilizatiei Sintana de Mures (sec.III - IV d.H.)
  Cea mai veche populatie romaneasca locuieste in zona viitoarei asezari medievale din secolele X - XI.
  Privilegiul comercial pentru brasoveni dat de Vladislav Vlaicu, la 20 ianuarie 1368, atesta Braila ca asezare importanta a Tarii Romanesti, mai ales sub aspect comercial.
  1426 -La Braila sunt concentrate osti crestine (polone) in vederea unui razboi antiotoman.
  1445 -Expeditia cruciata navala antiotomana condusa de Walerand de Wavrin include si la Braila itinerariul sau.
  1463 -Cronicarul bizantin L.Chalcocondil caracterizeaza Braila ca fiind "orasul dacilor in care fac un comert mai mare decat in toate orasele tarii".
  1470, februarie -Arderea Brailei de catre Stefan cel Mare.
  1540 -Caderea Brailei sub turci, construirea cetatii si constituirea raialei.
  1545 -Negustorii braileni vand pe piata Brasovului in 11 luni, 1.176.322 kg peste.
  1574 -Asediul Brailei de catre Ioan Voda cel Cumplit.
  1590 -Intr-un act al Patriarhiei Constantinopolului este atestata Mitropolia Proilaviei infiintata, probabil, la 1540.
  1595 -Eliberarea Brailei de sub turci de catre ostile lui Mihai Viteazul. Voievodul construieste in oras o biserica cu hramul Sf.Nicolae.
  1633 -Matei Basarab da hrisov lui "Badea negutatorul din Braila prietenul domniei mele", pentru mosii in judetul "Rimnicu Sarat si Braila".
  1658 -Mihnea al III-lea loveste garnizoana otomana din raiaua Brailei.
  1711 -In timpul luptelor dintre rusi si turci incheiate prin esecul de la Stanilesti a celor dintii, Braila trece pentru cateva zile in stapanirea spatarului Toma Cantacuzino si a generalului Rone.Razboaiele ruso-turco-austriece aduc Braila in prim planul evenimentelor militare.
  1711-1812 -Un veac de razboaie purtate intre rusi-turci si austrieci peste trupul tarilor romane. "In calea rautatilor", Braila este mereu lovita, arsa, refacuta.
  1817 -Prima scoala atestata in oras cu un "Vasile Dascalul".
  1828 -Razboiul intre rusi si turci incheiat cu pacea de la Adrianopol (2/13 septembrie 1829). Braila revine la Tara Romaneasca, dupa aproape trei secole.
  1832 -Alaturi de institutiile administratiei de stat isi incepe activitatea Scoala Publica cu dascali platiti de stat.
  1832 -Sunt asezate felinarele pe ulite si strazi, se paveaza cu piatra piata centrala. Se infiinteaza spitalul militar.
  1833 -Se deschide prima farmacie.
  1833 -Se infiinteaza statia meteorologica.
  1835 -Este amenajata Gradina Belvedere (Gradina Mare).
  1836 -Braila primeste statut de porto-franco.
  1836 -Incep studiile pentru construirea cheiului portului.
  1838 -Isi incepe activitatea Tipografia orasului cu Ioan Penescu.
  1839 -Apare "Mercur" primul ziar comercial din Principate.
  1846 -Brailenii infiinteaza prima institutie bancara.
  1850 -Se construieste Cazarma orasului.
  1851 -Primul teatru permanent la Braila.
  1855 -Infiintarea statiei telegrafice.
  1858 -Se trece la iluminatul public cu lampi de petrol (cu fotogen).
  1860 -Se naste la Braila Haricleea Darclee.
  1861 -Se infiinteaza Scoala de fete.
  1863 -Se infiinteaza la Braila Gimnaziul.
  1868 -Se construieste Calea Ferata.
  1872 -Incheierea constructiei cheiului portului.
  1872 -Construirea fabricii de bere "Muller".
  1881 -Infiintarea Bibliotecii si Muzeului Stiintific la Braila cu regulament de functionare.
  1883 -Incepe construirea Docurilor portului Braila.
  1883 -Ia fiinta la Braila Societatea muzicala "Lyra" cu o prodigioasa activitate peste vreme.
  1884 -Mihail Kogalniceanu este deputat de Braila.
  1884 -Se naste la Braila Panait Istrati.
  1888 -Se utilizeaza pentru prima data in tara betonul armat.
  1888 -Se construieste fabrica de ciment "I.G.Cantacuzino".
  1891 -La Braila isi desfasoara activitatea un numar de 5 tipografii.
  1900 -Este introdus tramvaiul electric si primele becuri electrice.
  1906 -In Piata Sf.Arhangheli se ridica grupul statuar Traian, opera a sculptorului Tache Dimo-Pavelescu cu ocazia implinirii a 1800 de ani de la cucerirea Daciei si a patruzeci de ani de domnie a regelui Carol I.
  1906 -La Braila exista 33 de scoli (18 primare de stat, 12 primare confesionale, un liceu, o scoala de meserie, o scoala profesionala de fete).
  1909 -Pe latura de vest a Pietii vechi se amplaseaza Ceasul.
  1910 -La Braila intra in greva peste 12.000 de muncitori in portul Braila.
  1911 -An de maxima activitate comerciala. Comertul brailean reprezenta 22% din comertul romanesc si 20% din importul ei.
  1912 -Conform unei statistici a Academiei Romane, la Braila apareau 31 de periodice.
  1915 Intrunirea Ligii Culturale la Braila cu Vasile Lucaciu, Nicolae Filipescu Barbu Stefanescu Delavrancea si Octavian Goga: "Cu nici un pret cu Austria!"
  1916-1918 -Razboiul de reintregire, regim de ocupatie pentru oras din decembrie 1916 - noiembrie 1918.
  1917 -Executarea Comisarului portului Braila, Alexandru Popovici mort ca un erou pentru neam.
  1918 -Stranepotul lui Stroe Ivascu deputatul taran in divanul Ad-hoc al Munteniei la 1859 din partea Brailei ia parte la Actul de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia.
  1918 -Ia fiinta la Bucuresti Caminul studentesc brailean, primul camin studentesc judetean din tara.
  1919 -Camera de Comert propune ca portul Braila sa functioneze sub regim de porto-franco.
  1925 -Ia fiinta "Banca de Comert Braila". La Braila functioneaza 12 banci mari in perioada interbelica.
  1926 -Se intemeiaza la Braila Cercul de studii si cercetari locale al orasului si tinutului Braila.
  1927 -Ministrul Agriculturii pune piatra de temelie a Palatului Agricol din Braila.
  1929 -Braila sarbatoreste 100 de ani de la eliberarea de sub turci: Inginerul Gh.T.Marinescu editeaza "Analele Brailei".
  1929 -Virgil Madgearu, ministrul Industriei si Comertului viziteaza portul pentru a stabili zona libera.
  1930 -Braila numara 68.310 locuitori.
  1931 -Ia fiinta Societatea franco-romana cu capital mixt pentru materiale de drum de fier infiintat in 1924.
  1936/7 -Bugetul Primariei Braila insumeaza 53.964.180 lei venituri, 50.006.109 lei cheltuieli, cu un excedent de 3.958.071 lei.
  1937 -La Braila are loc al XII-lea Congres General al Uniunii Oraselor din Romania.
  1941 - 1944 -In timpul celui de-al doilea razboi mondial importul si exportul Brailei au scazut vertical.
  Istoria "sine ira et studio" va decanta sentinta ce nu va intarzia sa vina pentru istoria Brailei in rastimpul dintre doua borne: 23 August 1944 - 22 Decembrie 1989.
  1944 -La 14 noiembrie colonelul Paul Brataseanu, primarul orasului, e inlocuit cu muncitorul Petre Ciuca.
  1956 -Incep lucrarile pentru ridicarea Combinatului Chimic Chiscani.
  1959 -Fabrica de Carton a inceput sa livreze carton duplex si triplex.
  1963/65 -Intra partial in functiune Centrala Electrica de Termoficare de 75 MW a Combinatului Chimic.
  1965 - 1989 -Continua industrializarea fortata a economiei brailene, in cadrul celei romanesti, in general.
  0
  0
  Raportează
 • postat de maty
  Duminică, 14 Iulie 2013 10:59
  Regiunile au reprezentat rezultatul unui experiment de inspirație sovietică privind organizarea administrativ - teritorială a Republicii Populare Romîne / Republicii Socialiste România, între anii 1950 și 1968.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Duminică, 14 Iulie 2013 00:17
  N-ati inteles ca braileanul patriot are de fapt patriotism local si nu national :))? Eu nu am nici o treaba cu brailenii, nu am arogante ca Galatiul e mare chestie, sunt constient ca ambele orase sunt in prapastie si au nevoie de ajutor. Singura salvare este sa se uneasca, sa devina o regiune magnet pentru investitori. Nu mai pot eu de arogantele unor galateni sau braileni ingramaditi. Sper ca edilii sa nu-i bage in seama. Dupa mintea unora ar trebui sa ne certam ca chiorii toata ziua. Am facut asta pana acum si nu s-a ajuns la nimic bun.
  0
  0
  Raportează
 • postat de akjsdfa
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 23:39
  s-au trezit taranii aia de braileni sa porcaiasca aiurea . nu e de ajuns ca viata libera a ajuns un ziar de tot "norocul" care scrie despre ti-gani (ca nici pe numele lor adevarat nu le poti spune) care se inmultesc ca paduchii si au infectat Romania.
  0
  0
  Raportează
 • postat de @braileanul patriot
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 22:24
  Ma prostovane, in primul rand habar nu ai ce inseamna patriot.
  Stati in satul vostru acolo, ca galatenii nu au nevoie de voi. Pute a vaca de mori si cu geamul inchis la masina cand intri de pe dig in satul ala, si e in dreapta un peisaj dezolant de iti vine rau.
  In rest, esti ingramadit rau de tot!
  Cat de prost sa fii sa bati atat moneda ca un oras e in muntenia si altu' in Moldova, ele fiind la doar 15 km distanta.
  Prost mare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de braileanul patriot
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 18:10
  Sper sa va dezvoltati orasul spre Vanatori,sa deveniti alpinisti escaladand haldele de nisip rezultate din combinatul siderurgic.Sper ca la voi la Galati se vor construi submarine zburatoare,telecabine subterane,autoturisme pe doua roti,galateni cu 3 capete,gatanooameni,balalai de galati si tot ce va doriti voi.Lasati-ne pe noi inteligentii de Braila in pace si duceti-va voi galatenii unde a dus mutu iapa.Voi galatenii sunteti niste oameni avizi de putere si stapanire.Sa dus timpul vostru.Daca in 1968,braileanul Lungu a facut greva pentru intemeierea jud. Braila,in aceste momente de libertate,voi va veti alipii nu cu BR si TL,ci cu VS si cu ceilalti moldoveni.Inainte de 1989,circula un cantecel care suna c-am asa:balalau de la Galati,face copii cocosati.Marinareste la plecare in voiaj se spune:vant bun din pupa.Galateni noi brailenii va spunem:lasati-ne,lasati-ne,lasati-ne,in pace.Noi avem viitorul nostru.Braila se va alipii regiunii Dobrogea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de @braileanul patriot
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 17:16
  Ma jegosule, fugi ma de-aici cu braila ta! Nici nu avem de ce se ne alipim cu satul ala!
  Ma, macar la galati nu pute a balegar de-ti muta nasul cum pute la voi la intrarea in braila de pe dig, nu va e putin asa?
  Si gropane cum sunt spre iesirea spre baldovinesti nu gasesti in orasul Galati vreodata!
  V-ati facut si voi o strada asfltata cu niste refugii de tramvai trantite aiurea si mai aveti un mall si vi s-a urcat la cap.
  Ciocu' mic si joc de glezne, in comuna voastra!
  Mai aveti un mall si un care-te-fura, care nici macar nu-s in braila ma, is in satul ala varsatura, deci, ciocul si mai mic!
  0
  0
  Raportează
 • postat de braileanul patriot
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 15:34
  Galatiul capitala regionala a regiunii Moldova Sud,din care fac parte jud. BC,VS,VN siGL. Hai sa terminam cu acest amestec de populatii respectiv moldoveni cu muntenii.Jud.Braila si Buzau sunt jud.muntene.Jud.BR,BZ,IL si CL vor forma cea mai puternica regiune agricola numita dupa regiunea geografica in care se afla BARAGAN. Moldovenii cu Dunarea de Jos a lor, sa faca bine sa ne lase in pace pe noi muntenii.Moldovenii din zona Galatilor il au ca personaj istoric de toata fala pe celebrul Gin Gis Dej,cel mai mare calau al romanilor dupa incheerea celui de-al doilea razboi mondial.
  0
  0
  Raportează
 • postat de msgbsmf
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 14:16
  Aceeasi politruci care dau gratuitati pensionarilor de partid pentru voturi ne explica noua de strategii si cum sunt ei solidari cu noi saracii. Aceeasi politruci cum sunt durbaca, nica,toader, ciuca, nicolae, stan, paslaru si multi altii au comis un genocid, reducand populatia galatiului cu peste 100000 de oameni . Aceeasi politruci nu au venit cu nici o strategie de a crea locuri de munca si de a proteja mediul de afaceri ci si-au vazut doar de afacerile de partid si personale si au facut mereu abuz in functii. Aceeasi politruci au fost creati de noi pentru ca ne-am pierdut sufletele, identitatea , mintile si i-am votat in continuare. Cum sa poti sa crezi ce spune acest politruc fara valoare crescut de sulfa de durbaca. Ce calendare, ce strategii? Du-te bai ciuca si lasa-ne.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dezamagitul
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 05:24
  Bre nea Ciuca,lasa-ne cu capitala de regiune,pentru ca sincer,in ce hal ati adus orasul si judetul asta,chiar ca nu ma intereseaza si nici nu meritam.Aveam totusi o parere bunicica despre matale,pana la revizuirea Constitutiei.Hai ca al lui Cacarau nu are studii juridice,are o nenorocita de facultate de istorie si aia facuta in vreo 8 ani si care dupa parerea lui Plesu este o "nulitate",iar Chiuariu ala cu vocea lui de barbat castrat,debiteaza niste prostii cat el de mari,pentru ca promoveaza interesele gastii,care l-a promovat,in frunte cu proaspatul puscarias,Fenechiu,dar matale ce faci?Calci apa?Rad dracului toti astia din Occident,la ce prostii debitati,cati golani si penali avem prin parlament si guvern,si voi in loc sa taiati raul din radacina,va intariti facilitatile si faceti o modificare de constitutie de tot rasul.Cum dracu Anglia are o constitutie facuta pe la anul 1200,parca si-i valabila si azi iar noi facem totul in batjocura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de braileanul patriot
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 00:07
  In acest mod de a privii conurbatia cu orasul de la sud,vad metropola Galati ,respectiv conturbatia( CONURBATIA) formata numai din galateni de genul lui Terente. Cred ca ar fi bine sa se construiasca si doua spitale regionale ,unul de psihiatrie si altul de neurologie,si aveti un oras dupa mintea si gandirea voastra.Asteptati Braila ca se va alipii conurbatiei in anul 2200.Asa ca mai stati pe vine sa va intre mintea-n cap.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cosmin
  Vineri, 12 Iulie 2013 23:27
  Eu stiu ca atunci cand esti nemernic stai mai deoparte, sa-ti mai uite lumea potlogariile. Se vede ca-i din aceiasi specie cu durbaca, boldea, paslaru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pecist intr.o aripa
  Vineri, 12 Iulie 2013 16:58
  alo,tov. defutat ?tu n.ai facut nimic pt. amaratii aia de la P.C care alearga pt. tine in campanii si nici pt. amaratii aia din Colegiul 8.tu ai proiecte fantasmagonice in cap dar in fapt n.ai decat tarate si hotii pt tine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetateni
  Vineri, 12 Iulie 2013 15:02
  CJ Galati (PSD),Bacalbasa mai bine sar preocupa de plombarea drumului judetean pavat cu piatra de rau Plesa - Talasmani din comuna Beresti Meria ca ne rupem masinile si carutele in imensile gropi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de BRAIGAL UN NUME DE KKT
  Vineri, 12 Iulie 2013 14:15
  REGIONALIZAREA O GRESEALA FATALA
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adi
  Vineri, 12 Iulie 2013 13:01
  cu ce sa promovam Galatiul? nu avem investitori, nu avem locuri de munca, orasul arata deplorabil, Galatiul moare incetul cu incetul, autoritatile nu fac nimic, s-a dus pe apa sambetei si echipa de fotbal, deci ce sa promovam? chiar crede cineva ca vom fi capitala de regiune? politicienii astia chiar sunt comici :)))))))))))))))))
  0
  0
  Raportează
 • postat de Niculae Dinu
  Vineri, 12 Iulie 2013 12:53
  In sfârșit un gălățeni care se gândește la asta! Consider regionalizarea o idee care nu interesează populația. Dar dacă se face regionalizarea si galatiul nu o sa fie capitala de regiune nu vom mai vota nici un primar, consilier,președinte sau parlamentar care nu s a L uitată pt asta.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.