Gălăgioase şi înconjurate de mizerie: Terasele de pe Faleză, amendate de Garda de Mediu
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Gălăgioase şi înconjurate de mizerie: Terasele de pe Faleză, amendate de Garda de Mediu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sancţiunile au fost aplicate localurilor care au dat muzica prea tare, dar şi celor care au depozitat necontrolat deşeurile


Garda de Mediu a dat amenzi în valoare de 106 mii lei pentru gălăgia produsă de mai multe restaurante şi terase de pe Faleza Inferioară şi din apropierea acesteia, dar şi din cauza depozitării necontrolate a gunoiului. Amenzile au fost acordate în urma unor controale efectuate de Garda de Mediu împreună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia Locală. Toţi cei care locuiesc în preajma Falezei, dar şi cei care, pe timp de seară, vor să iasă la o plimbare în linişte pe malul Dunării au fost răzbunaţi, se poate spune, de către Garda de Mediu. Cu toate că Faleza Inferioară este încadrată prin hotărârea de Consiliu Local 321/2013 ca fiind spaţiu liniştit, iar zgomotul nu ar trebui să depăşească 45 de decibeli, comisarii de mediu au amendat operatorii economici care deţin restaurantele şi terasele la malul Dunării, pentru că au depăşit limita de 65 de decibeli. „Nivelul de zgomot măsurat şi pentru care noi am considerat că este depăşit este cu mult peste cei 65 de decibeli ambientali”, a declarat, marţi, comisarul şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, în cadrul Comisiei de Dialog Social. Printre localurile identificate ca surse de poluare fonică şi care nu se încadrează în limita maximă de zgomot admisă sunt „Summer Time”, aparţinând societăţii Artea Distribution, „Libertatea”, aparţinând societăţii Libertatea 2000, „Island” şi „House of Beer”, aparţinând societăţii Yardbirds SRL, de pe Faleza, cât şi „Corabia Piraţilor”, aparţinând Stef Impex Company, situată pe Prelungirea Traian, în apropierea Falezei. Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu, depăşiri ale nivelului maxim de zgomot au fost înregistrate şi în cazul restaurantelor „Pescăruş”, aparţinând societăţii Rompesgal, „Sunrise”, aparţinând Avromgal, şi „Malnaş”, aparţinând Coremans SRL, acestea fiind însă „datorate activităţii de recreere a populaţiei municipiului Galaţi pe Faleza Inferioară”, conform unei adrese aparţinând DSP Galaţi.

Limită maximă de zgomot mai mare pentru Faleză

Şeful Serviciu din cadrul Prefecturii, Vasile Pârlog, a propus, în cadrul Comisiei de Dialog Social, creşterea nivelului maxim de zgomot de la 45 de decibeli la 65, pe Faleză, considerând că limita existentă acum este prea mică. „45 de decibeli, din ce înţelegem noi, înseamnă foarte puţin. 45 înseamnă că acolo nu există decât copaci şi păsărele. Dar acolo avem şi unităţi de alimentaţie publică, iar limita de 45 este imposibil să nu o depăşeşti”, a spus Vasile Pârlog. Chiar dacă directoarea Agenţiei de Mediu, Carmen Sandu, nu a fost de acord cu Şeful de Serviciu din Prefectură în legătură cu faptul că 45 de decibeli ar însemna linişte mormântală, a admis că trebuie luată o hotărâre privind nivelul maxim de zgomot pentru care se aplică amenda, dacă e vorba de 45 de decibeli sau de 65. „Nimeni nu este absurd să ceară să se audă numai păsărelele, dar nu trebuie să le auzim nici dansatorii, nici ce dar se primeşte la nuntă. Asemenea lucruri nu se mai încadrează nici în limita de 65. Să se păstreze o limită a bunului simţ”, a declarat aceasta. Prezent şi el la şedinţa Comisiei de Dialog Social, viceprimarul Florin Popa a promis că va ridica problema la prima şedinţă de Consiliu Local.

Prinşi cu deşeurile pe spaţiul verde

Dacă unii dintre operatorii economici au scăpat de amenzi pentru zgomotul produs, nu au scăpat şi de amenzile pentru gestionarea deşeurilor sau pentru diverse lipsuri în documente. În aceste situaţii se află societatea Avromgal, care deţine „Sunrise”, societatea Coremans, cât şi societăţile Stef Impex Company şi Yardbirds.

 

Citit 3621 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2013 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.